Kulcs a hatékony méregtelenítéshez
A tavasz beköszöntével sokan vágnak bele a méregtelenítésébe. A GymBeam táplálkozási szakértője elárulja, mi az kritikus élelmiszer csoport, amit ha elhagysz, sokkal könnyebben megy majd a megtisztulás: itt az ideje lemondani a feldolgozott élelmiszerekről!
Az utóbbi évtizedekben kialakult modern életstílussal együtt jár a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása. Habár a test képes önmagától is gondoskodni a káros anyagok kiválasztásáról és kiürítéséről, az emberi szervezet sokszor nehezen tud lépést tartani a megváltozott étkezési szokásokkal. Így érdemes évente legalább egyszer beiktatni egy méregtelenítő kúrát, hogy megszabadítsd tested a káros lerakódásoktól. Szerencsére néhány egyszerű szokás kialakításával már sokat tehetsz azért, hogy jobban érezd magad a bőrödben.
Mi is az a méregtelenítés?
A szervezetben lezajló természetes méregtelenítő folyamatokat elsősorban a máj, a vesék, az emésztőrendszer, a nyirokrendszer és a bőr végzik. Ezek a szervek a nap minden percében készenlétben állnak, hogy a kívülről, illetve a magában a szervezetben az anyagcsere-folyamatok során termelődő, potenciálisan káros anyagokat azonnal semlegesítsék, és eltávolítsák. Ezt a folyamatot már néhány egyszerű lépéssel serkentheted anélkül, hogy önsanyargató diétába vagy szélsőséges böjtölésbe kezdenél. A legegyszerűbb, ha már az elején megfogod a dolgot, és jobban megválogatod, hogy milyen élelmiszereket viszel be a szervezetedbe.
A feldolgozott élelmiszerek hátrányai
A feldolgozott élelmiszerek közé tartozik minden olyan élelmiszer, amelyet szándékosan átalakítanak, feldolgoznak és plusz adalékanyagokkal látnak el. Az igazi problémát az erősen feldolgozott élelmiszerek jelentik: gondoljunk a chipsekre, felvágottakra, vagy a virslire – az ilyen típusú élelmiszerekben nagy mennyiségű adalékanyagok található, megnövelt cukor, nátrium, só és zsírtartalom mellett. Az ilyen ételek túlzott fogyasztása olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a magas koleszterinszint, szívbetegségek, cukorbetegség és egyes májbetegségek.
Hogyan csináld jól?
Szakértők szerint a hatékony méregtelenítés egyik kulcsa, ha korlátozod a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és helyettük inkább tápanyagdús, feldolgozatlan élelmiszereket választasz. Ezzel az öt könnyű lépéssel pedig még egyszerűbb lesz az átállás:
1. Tudatos döntések
Próbálj meg leszokni a péksütemények és nasik vásárlásáról. Inkább vásárolj kisebb adagokat, és mindig törekedj arra, hogy a bevásárlólista főleg friss élelmiszerekből álljon.
2. Friss élelmiszerek a tányéron
Próbáld ki, hogy reggelire vagy uzsonnára banánt vagy almát eszel, ebédre pedig mindig fogyasztasz zöldséget is. A tányéron lévő ételek legalább fele vacsoránál is álljon friss gyümölcsökből vagy zöldségekből.
3. Finomított szénhidrátok kizárva
Ezek a gyorsan felszívódó energiaforrások nem tartalmaznak hasznos tápanyagokat, emésztést segítő rostokat, és nem biztosítanak hosszantartó jóllakottságot. Ilyenek a fehér lisztből készült kenyér, a kiflik, zsemlék és egyéb péksütemények. Helyettük válassz inkább egészséges alternatívákat, mint például a teljes kiőrlésű lisztek, zab- vagy rozspehely, burgonya és hüvelyesek.
4. Nasi egészségesen
A szokásos chipsek és csokik helyett vegyél magadhoz magas fehérje- és rosttartalmú nasikat. Ezek kevesebb cukrot és zsírt tartalmaznak, és hamarabb el is telítenek. Édesség utáni vágyad elégítsd ki inkább natúr diófélékkel és magvakkal, egy finom proteinszelettel, vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel.
5. Tervezz előre
Az éhség gyakran arra késztet, hogy rendelj gyorsételeket, amelyektől csak rövid távon laksz jól. Ezért a menüsor tudatos megtervezésével, és az egyre elterjedtebbé vált előre főzéssel kontrolálhatod, hogy milyen típusú tápanyagból mennyit viszel be a szervezetedbe.
Ezekkel az egyszerű lépésekkel egészséges és hosszú távon is fenntartható étkezési szokásokat alakíthatsz ki, amelyekkel természetesen támogathatod szervezeted méregtelenítési folyamatait. A tested is meghálálja, ha valóban jól táplálod.