Kurkuma: Ha így fogyasztod, felesleges!
A kurkuma az utóbbi években igazi szupersztár lett: aranytej, kurkumás étrend-kiegészítők, bőrápoló termékek – mindenhol ott van. De vajon tényleg annyira jótékony, mint ahogy mondják? A válasz: igen – de nem mindegy, hogyan fogyasztod.
Szakértők szerint a kurkuma valóban erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, emellett támogatja az emésztést, a szív egészségét és a kognitív funkciókat is. Viszont van egy fontos tényező, ami meghatározza, mennyire tudja kifejteni a hatását: a kurkumin-tartalom.
Miért fontos a kurkumin?
Ha azért fogyasztasz kurkumát, mert hallottad, hogy segít a gyulladások ellen, jó tudni, hogy ezért a hatásért a kurkumin nevű vegyület felelős – magyarázza Carolyn O’Neil táplálkozási szakértő.
A gond csak az, hogy az átlagos bolti kurkuma mindössze 2-3% kurkumint tartalmaz, így a legtöbb változat inkább csak színt és ízt ad az ételekhez, de érdemi egészségügyi hatása alig van.
Ha valódi eredményeket szeretnél, érdemes magasabb kurkumin-tartalmú kurkumát keresni, amely legalább 7-12% kurkumint tartalmaz. Ez egy különleges fajta, amelyet Északkelet-Indiában termesztenek, ahol a különleges talajviszonyoknak köszönhetően kiemelkedően magas a hatóanyag-tartalma.
Így válassz minőségi kurkumát
A származási hely és a termesztési körülmények sokat számítanak – mondja Dr. Vrinda Devani, az Ayurvedic Institute szakértője. A szakember szerint mielőtt kurkumát vásárolsz, érdemes ellenőrizni a címkét (keresd a bio, GMO-mentes, fenntartható forrásból származó termékeket), megnézni a gyártó weboldalát (a megbízható márkák részletes információt adnak a beszerzési forrásokról és a minőségellenőrzésről), kérni egy laboratóriumi elemzést (a neves gyártók igazolni tudják, hogy a termékük mentes a nehézfémektől és adalékanyagoktól).
A gyenge minőségű kurkuma gyakran szennyezett lehet keményítővel, szintetikus kurkuminnal vagy akár ólom-kromáttal (ami sárgábbá teszi, de mérgező).
Így fogyaszd, hogy a legtöbbet hozd ki belőle
A kurkumin önmagában rosszul szívódik fel, ezért az indiai és ázsiai konyha már évszázadokkal ezelőtt megtalálta a tökéletes megoldást:
- Zsiradékkal együtt – A kurkuma zsírban oldódik, ezért ha olajjal vagy ghível pirítod, sokkal jobban hasznosul.
- Fekete borssal kombinálva – A borsban található piperin akár 200%-kal növelheti a felszívódását!
- Aranytej formájában – Meleg tejjel és mézzel elkeverve az egyik legjobb természetes gyulladáscsökkentő ital.
Étrend-kiegészítő vagy természetes kurkuma?
Ha valaki nem szereti az ízét, vagy kényelmesebb megoldást keres, akkor szóba jöhetnek a kurkuma kapszulák. Ezek koncentrált formában tartalmazzák a kurkumint, akár 95%-os tisztaságban. Nem minden étrend-kiegészítő egyforma, ezért érdemes ellenőrizni az összetevőket (legyen benne fekete bors vagy piperin a jobb felszívódás érdekében) és kerülni a felesleges adalékanyagokat.
Ha véralvadásgátlót szedsz, máj- vagy epeproblémáid vannak, vagy kemoterápiás kezelés alatt állsz, mindenképp konzultálj orvossal, mielőtt kurkumát vagy kurkumint tartalmazó étrend-kiegészítőt kezdenél el szedni.
A kurkuma nem csodaszer, de ha egy kiegyensúlyozott étrend és egészséges életmód részeként fogyasztod, valóban segíthet a gyulladások csökkentésében, az immunrendszer erősítésében és a szervezet támogatásában.
(Kiemelt kép: Daiga Ellaby / Unsplash)