Szelénhiányra figyelmeztet ez a szokatlan tünet

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.24 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
Szelénhiányra figyelmeztet ez a szokatlan tünet

A szelén egy ásványi anyag, amelynek szerepe számos élettani folyamatban kulcsfontosságú. Egyrészt, mint antioxidáns, erősíti az immunrendszert, másrészt hozzájárul a pajzsmirigy és a mentális funkciók megfelelő működéséhez. Hiánya nem csupán szív- és érrendszeri problémákat, valamint bőrgyulladást okozhat, hanem növelheti a stroke, az asztma és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, illetve hajlamosíthat különböző daganatos megbetegedésekre is. A szelén emellett az ízületek egészségének megőrzésében is nélkülözhetetlen szerepet játszik.

A reumatoid artritisz, melyet gyulladásos folyamatok jellemeznek az ízületekben, komoly ízületi károsodást eredményezhet, ha nem megfelelően kezelik. Ebben az összefüggésben az étrend, különösen a szelén, fontos szerepet játszik mind a megelőzésben, mind a kezelésben.

Az egészséges táplálkozás alapvető fontosságú a szervezet számára. A szelén, mint esszenciális nyomelem, kiemelkedő szerepet játszik a gyulladásos ízületi betegségek kezelésében és megelőzésében.

Szeléntartalmú élelmiszerek fogyasztásával, mint például a brazil dió, napraforgómag, lenmag, szezámmag, kesudió, földimogyoró, pisztácia, gombák, fokhagyma, petrezselyem, tofu, hüvelyesek, hozzájárulhatunk az ízületi fájdalmak enyhítéséhez és az ízületek mozgékonyságának visszaállításához. Ám súlyosabb esetekben, akár táplálékkiegészítők formájában is szükség lehet a szelén pótlására.

Fontos megérteni, hogy a szelén nem azonnal fejti ki hatását, hanem fokozatosan épül be a szervezetbe. Először az enzimrendszereket támogatja, majd idővel segít az ízületek regenerálódásában és egészségének helyreállításában.

A szelén hiánya gyakran az élelmiszerek eredetével függ össze. Nem mindegy, hogy a táplálékunkat olyan területekről származó ételekből nyerjük, ahol a talaj szelénhiányos, vagy olyan helyekről, ahol elegendő a szelén ellátottság. Emellett a műtrágyák használata és a feldolgozási folyamatok is befolyásolhatják a szelénbevitel hatékonyságát. Ezért érdemes olyan termékeket választani, melyek természetes forrásból származnak, és lehetőleg minimális feldolgozási folyamaton mentek keresztül.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!