Szokatlan tünet utal B12-vitamin-hiányra az arcon

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.01.23 | Egészség | Olvasási idő: 2 perc
Szokatlan tünet utal B12-vitamin-hiányra az arcon

A fáradtság, izomgyengeség, emésztési zavar vagy székrekedés a B12-vitamin hiányában fellépő, jól ismert tünetek. Egy friss kutatás viszont most arra a megállapításra jutott, a szervezet más módon is jelezheti az agy, a központi idegrendszer és a vérképzés szempontjából kulcsfontosságú vitamin hiányát.

A száj körül megjelenő, sok esetben fájdalmas fekélyek – másnéven afták – sokak mindennapjait nehezítik meg, a legfrissebb kutatási eredmények szerint viszont a kellemetlen tüneteket B12-vitamin pótlásával jelentősen lehet csökkenteni – írja az amerikai családorvosok szövetségének lapja.

A kutatásban résztvevők több mint háromnegyedénél megszűntek a fekélyek a B12-vitamin szedése után, és a fájdalom is jelentősen csökkent.

A B12-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában. Segíti a sejtek anyagcseréjét, részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését, és fokozza ezek hasznosítását.

A B12-vitamin megtalálható például a marhahúsban, májban, csirkében, tenger gyümölcseiben és a tojásban is. Mivel kevés nem-állati eredetű forrása van ennek a vitaminnak, azoknak, akik növényi étrendet követnek, ajánlott a B12-vitamin táplálékkiegészítőként való szedése, vagy B12-vitaminnal dúsított termékek fogyasztása.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!