Vaspótlás természetesen
A vashiány egy alattomos állapot, mivel tünetei fokozatosan jelentkeznek, és kezdetben gyakran észrevétlenek maradnak. Mivel a tünetek általánosak, könnyen feltételezhetjük, hogy más okok állnak mögöttük.
Bár a vashiány rendkívül gyakori, különösen a nőknél – a nők mintegy 30 százalékát érinti-, és négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál, megelőzése egyszerű: a helyes táplálkozás és kiegyensúlyozott étrend biztosíthatja a szükséges vas mennyiséget.
Ha változatos étrendet követünk, amely tartalmaz sötét zöld leveles zöldségeket, hüvelyeseket, vörös húst, szárnyast, tojást, halat, teljes kiőrlésű gabonákat, diót és szárított gyümölcsöket, akkor könnyedén biztosíthatjuk a megfelelő vasbevitelt.
A vashiány nemcsak a csökkent vasbevitel miatt alakulhat ki, hanem fokozott vasfelhasználás, elégtelen felszívódás vagy fokozott vérvesztés is okozhatja. Ha vashiányra utaló tüneteket észlelünk, fontos, hogy szakmai orvosi tanácsot kérjünk.
A vas szerepe az oxigén szállítása a sejtekhez, amely elengedhetetlen az életműködésekhez. Vas nélkül a sejtek nem kapnak elegendő oxigént, ami csökkenti a vérképzést és befolyásolja az immunrendszer, az agy, a vázizmok és a szív működését is.
Vaspótlás természetes módon
Ha vashiányosnak érezzük magunkat, vastabletták szedése segíthet a probléma megoldásában. Ha nem vagyunk biztosak a helyes kezelési módokban, konzultáljunk háziorvosunkkal, aki útmutatást adhat a megfelelő készítmények és adagolásuk tekintetében.
Természetes módon is bevihetjük a szükséges vasmennyiséget a következő ételek rendszeres fogyasztásával:
- a vörös húsok, mint a marha, és más húsfélék, valamint a belsőségek, például a máj és a velő, gazdag vasforrások
- a halak, tenger gyümölcsei,
- tojás,
- valamint a hüvelyesek, mint a borsó és a bab szintén jó választás lehet,
- vasban gazdagok még a magvak, például a szezámmag, lenmag, tökmag, a diófélék és a szárított gyümölcsök is,
- bizonyos zöldségek, mint a brokkoli, cékla, káposzta és spenót, szintén hozzájárulhatnak a vasbevitelhez.