Vaspótlás természetesen

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.08.03 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
Vaspótlás természetesen

A vashiány egy alattomos állapot, mivel tünetei fokozatosan jelentkeznek, és kezdetben gyakran észrevétlenek maradnak. Mivel a tünetek általánosak, könnyen feltételezhetjük, hogy más okok állnak mögöttük.

Bár a vashiány rendkívül gyakori, különösen a nőknél – a nők mintegy 30 százalékát érinti-, és négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál, megelőzése egyszerű: a helyes táplálkozás és kiegyensúlyozott étrend biztosíthatja a szükséges vas mennyiséget.

Ha változatos étrendet követünk, amely tartalmaz sötét zöld leveles zöldségeket, hüvelyeseket, vörös húst, szárnyast, tojást, halat, teljes kiőrlésű gabonákat, diót és szárított gyümölcsöket, akkor könnyedén biztosíthatjuk a megfelelő vasbevitelt.

A vashiány nemcsak a csökkent vasbevitel miatt alakulhat ki, hanem fokozott vasfelhasználás, elégtelen felszívódás vagy fokozott vérvesztés is okozhatja. Ha vashiányra utaló tüneteket észlelünk, fontos, hogy szakmai orvosi tanácsot kérjünk.

A vas szerepe az oxigén szállítása a sejtekhez, amely elengedhetetlen az életműködésekhez. Vas nélkül a sejtek nem kapnak elegendő oxigént, ami csökkenti a vérképzést és befolyásolja az immunrendszer, az agy, a vázizmok és a szív működését is.

Vaspótlás természetes módon

Ha vashiányosnak érezzük magunkat, vastabletták szedése segíthet a probléma megoldásában. Ha nem vagyunk biztosak a helyes kezelési módokban, konzultáljunk háziorvosunkkal, aki útmutatást adhat a megfelelő készítmények és adagolásuk tekintetében.

Természetes módon is bevihetjük a szükséges vasmennyiséget a következő ételek rendszeres fogyasztásával:

  • a vörös húsok, mint a marha, és más húsfélék, valamint a belsőségek, például a máj és a velő, gazdag vasforrások
  • a halak, tenger gyümölcsei,
  • tojás,
  • valamint a hüvelyesek, mint a borsó és a bab szintén jó választás lehet,
  • vasban gazdagok még a magvak, például a szezámmag, lenmag, tökmag, a diófélék és a szárított gyümölcsök is,
  • bizonyos zöldségek, mint a brokkoli, cékla, káposzta és spenót, szintén hozzájárulhatnak a vasbevitelhez.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!