Greta Gerwig: a világsiker megvan, az Oscarra még várni kell

Elek Lenke Elek Lenke | 2024.03.08 | Film | Olvasási idő: 6 perc
Greta Gerwig: a világsiker megvan, az Oscarra még várni kell

Az idei Oscar-díjátadó legnagyobb botránya már megtörtént: mégpedig az, hogy a Barbie-film rendezője, Greta Gerwig nem kapott jelölést a legjobb rendező kategóriában. Margot Robbie, a főszereplő sem, de mi most maradjunk Gerwignél, aki a mai amerikai filmművészet kiemelkedő alakja.

Bár színészként kezdte, és ezen a területen is voltak sikerei, rendezőként futott be igazán. A színészek imádnak vele forgatni. Timothée Chalamet például, aki Gerwig több filmjében is főszerepet játszott, korábban azt nyilatkozta, oda van tőle, ha egy nő ennyire okos. Jellemző a népszerűségére, hogy Hillary Clinton volt amerikai first lady is kiposztolta a Barbie-jelöléssel – illetve nem jelöléssel – kapcsolatban a véleményét.

De hogy is kezdődött?

Greta 1983-ban született, édesanyja, Christine ápolónő, édesapja, Gordon, pénzügyi tanácsadó. Lánytestvére menedzser, fiútestvére építész. Sacramentóban nőtt fel, a St. Francis katolikus lányiskolába járt, és balettozni tanult. Már a középiskolában tagja lett a színjátszó szakkörnek és darabokat is írt. Később a Barnard Főiskolán angolt és filozófiát hallgatott. Mivel nem vették fel a drámaíró szakra, a színészet felé vette az irányt.

Greta Gerwig - Barbie - film - forgatás - női rendező - siker

Kép: Barbie

A kis költségvetésű filmből nem lehet megélni

Első szerepét 2006-ban kapta, a LOL című filmben. Gerwig eleinte alacsony költségvetésű produkciókban szerepelt, melyekre a rögtönzött dialógusok, beltéri helyszínek és az egyszerű, naturalista fényképezés volt jellemző illeszkedve mumblecore műfajhoz.
Már nagyobb szerepet osztottak rá a Hannah Takes the Stairs, a Baghead és a Yeast című filmekben. 2008-ban a Nights and Weekends főszereplője és társrendezője is volt.

A mikroköltségvetésű filmek viszont nem bizonyultak jövedelmezőnek, ezért Gerwig több mellékállást is vállalt, többek között bébiszitterkedett is. A műfajból való végleges kitörést a 2010-es Greenberg hozta meg neki, aminek főszereplője Ben Stiller, rendezője pedig Noah Baumbach – későbbi férje – volt.

Színészként kevésbé volt sikeres

Ezt követte a 2011-es Arthur, a legjobb parti és a Csak szexre kellesz című, már ismertebb filmek. Az igazi siker 2012-ben került először közel hozzá: Golden Globe-díjra jelölték a Frances Ha címszereplő alakításáért.

Woody Allennel is dolgozott a Rómának szeretettel című produkcióban, bár ahány ismerősömet megkérdeztem, senki nem emlékezett rá. Nem sikerült bekerülnie az A-kategóriás színészek közé.

Pedig 2015-ben az Amerikai álomlány főszereplőjének választották, aminek részben ő írta a forgatókönyvét. 2016-ban a Jackie-ben is felbukkant, Natalie Portmannel együtt, egy másik filmben pedig Annette Beninggel és Elle Fanninggel szerepelt.

Greta Gerwig - női rendező - siker - Barbie

Kép: Barbie

Barbie-tól a Google is rózsaszínbe borult

Ekkor még nehezen tudta volna elhinni, hogy valaha a világ egyik legtöbb bevételt hozó filmjét fogja majd rendezni. Mert a Barbie az lett. Olyannyira, hogy a Google is rózsaszínbe borult tőle: a film tiszteletére különleges grafikai elemmel jutalmazta meg a rendezőnőt és a főszereplőket.

A magas, szőke Greta, elmondása szerint művészi pályájába minden különösebb elvárás nélkül vágott bele, csupán szeretett volna megélni abból, ami igazán lázba hozza – írja a Guardian.

Sosem titkolta, hogy a filmrendezés és a forgatókönyvírás is érdekli, első forgatókönyvén több éven át dolgozott. Végül 2017-ben mutatták be az átütő sikert arató Lady Bird-öt, Saoirse Ronan és Timothée Chalamet főszereplésével. A film több Oscar-jelölést is kapott, a kritikusok is szerették.

A Lady Bird után jöttek a Kisasszonyok

Még ebben az évben azt nyilatkozta, filmjeinek azért nők a főszereplői, mert a női kapcsolatok bonyolultak, erőteljesek és gazdagok, legyen szó anya-lánya, barátnői vagy nővéri viszonyról. Ezeknek mindig mélysége van, amit egy férfi nem tudna megfelelően megragadni, hiszen nem érti, és nem is tudja pontosan, mit, miért csinálnak adott helyzetekben a nők.

A következő nagy sikert a Kisasszonyok hozta meg neki, amit Louisa May Alcott két művéből állított össze: a címadó Kisasszonyokból és a Jó feleségekből. Itt is főszerepet kapott Saoirse Ronan, és nem hiányozhatott Chalamet sem. Florence Pugh azóta világsztár lett, illetve a már jól ismert Emma Watson és Laura Dern szintén kiemelkedőt alkottak.

Aztán jött az elsöprő sikerű Barbie, amely rózsaszínbe borította a világot. Akkor azt nyilatkozta: valami anarchikust, vadat, vicceset és katartikusat akart csinálni. Sikerült.

Mivel Greta Gerwig még csak most töltötte a 40. életévét, valószínű, hogy legjobb alkotásai csak ezután születnek majd meg. Boldog családban él, férjével 2011 óta alkotnak egy párt, két fiuk és egy örökbefogadott gyermekük van, Manhattan-ben élnek.
Tehetségét ma már világszerte elismerik – alig volt negyven, amikor a Cannes-i filmfesztivál zsűrielnökévé választották.

Irány a Netflix és Narnia krónikái

Közben mintha megkönnyebbült volna attól, hogy színésznőként nem kell állandóan fogyókúráznia, és azt is megengedheti magának, hogy a forgatások idején egyszerű copfba fogja össze a haját, miközben street style cuccokban ül a kamera mögött. Egy rendezővel szemben sokkal „megbocsátóbb” Hollywood. (Bár a nőkkel persze még mindig kevésbé…)

Érdekes, – amint azt több orgánum is megjegyzi – hogy Gerwig egyik közösségi platformon sincs jelen, ami állítása szerint azért van így, mert önmagát ismerve biztosan túl sok időt töltene vele, és így nem maradna ideje az írásra.

Ügynöke, Jeremy Barber szerint a jövőben is sokat fogunk Gerwigről hallani. A Netflix két filmadaptáció rendezésére és írására kérte fel a rendezőnőt: a Narnia könyvsorozatot „kelti majd életre.”

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!