Itt az Amy Winehouse-film új előzetese

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.02.18 | Film | Olvasási idő: 3 perc
Itt az Amy Winehouse-film új előzetese

A tragikus sorsú énekesnő, Amy Winehouse körüli kultusz halálával csak még nagyobbra nőtt, így csupán idő kérdése volt, hogy film készüljön az életéről. Az énekesnő számára az áttörést jelentő Back to Black albumáról elnevezett filmet Sam Taylor-Johnson rendezte, és most elsőként láthatjuk, milyen Amy lett Marisa Abelából.

Amy Winehouse 2011-ben, alkoholtúladagolásban halt meg tovább bővítve a 27-esek klubbját, vagyis az épp 27 évesen elhunyt művészek körét, akik ugyan fiatalon távoztak közülünk, de rövid munkásságuk is jelentős nyomot hagyott a világban. A klubnak az angol énekesnőn kívül olyan tagjai vannak, mint Janis Joplin, Kurt Cobain vagy Jim Morrison.

Az Amy című dokumentumfilm után hamarosan az énekesnő életét bemutató játékfilm is a mozikba kerül.

A Sam Taylor-Johnson által rendezett Back to Black címet viselő filmben az Ipar sorozatból megismert Marisa Abela alakítja Amy Winehouse-t. A filmet a John Lennon – A fiatal évek forgatókönyvírója, Matt Greenhalgh írta, a főszereplők pedig Blake Fielder-Civil Jack O’Connell, Winehouse volt férjének szerepében, Eddie Marsan alakítja Winehouse apját, Mitch Winehouse-t, és Lesley Manville lesz az énekesnő anyai nagymamája.

A filmet 2022 júliusában jelentették be, és 2023 januárjában landolt a Focus Features-nél, majd nem sokkal később megkezdték a forgatást Londonban. Winehouse édesapja, Mitch Winehouse a szereposztás körüli ellenérzések kapcsán azt nyilatkozta korábban a TMZ-nek, hogy „Marisa nagyszerű választás a szerepre, még ha nem is néz ki pontosan úgy, mint Amy”.

A hivatalos beharangozó szerint a film Amy Winehouse ismertté válásának történetét mutatja be a Camdenben töltött fiatal éveitől kezdve a 2006-ban áttörést hozó Back to Black albumának elkészítéséig. A film Amy szemszögéből és mélyen személyes dalszövegei által inspirálva mutatja be és öleli át az ikonikus művésznő sokrétűségét és a viharos szerelmi történetet, amely minden idők egyik legemlékezetesebb albumának középpontjában áll.

Taylor-Johnson egy korábbi nyilatkozatában emlékezett vissza az alkalomra, amikor élőben látta fellépni Winehouse-t: „Nemcsak tehetséges volt, hanem zseniális. Filmkészítőként ennél többet nem igazán kérhetsz. Izgatottnak és hálásnak érzem magam, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy Amy gyönyörű, egyedi és tragikus történetét mozivászonra vigyem, örökségének legfontosabb részével – a zenéjével – kísérve. Teljesen tisztában vagyok a felelősséggel, írótársammal – Matt Greenhalgh-gal – olyan filmet fogok készíteni, amelyet mindannyian szerethetünk és amelyet örökké becsben fogunk tartani. Pontosan úgy, ahogyan Amy-t is.”

A Back to Black május 17-én kerül a mozikba.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!