Különleges szuvenírt vitt haza Budapestről Jennifer Lawrence

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.09 | Film | Olvasási idő: 4 perc
Különleges szuvenírt vitt haza Budapestről Jennifer Lawrence

A 33 éves amerikai színésznő emlékezetes élményekkel gazdagodott, amikor hazánkban forgatta a Vörös veréb című kémthrillert. Jennifer Lawrence elárulta, lenyűgözte Budapest egyik legpatinásabb épülete, a Wenckheim-palota, amiben 1931 óta működik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár.

A főváros egyik építészeti büszkeségének számító palotát több filmben is láthattuk az utóbbi időben: Jórgosz Lánthimosz Szegény párák című alkotásában éppúgy felbukkant, mint a tavalyi év egyik legnagyobb itthoni mozisikerében, a Semmelweis című történelmi drámában – emlékeztet rá az Énbudapestem. A pazar épületet korábban olyan filmekben is kiszúrhatták a vájtszeműek, mint a Richard Burton főszereplésével készült Kékszakáll (1972), a The Duke of Burgundy (2014), A kém (2015), vagy épp az Alienist – Az elmeorvos (2018). A kétezertízes évek második felében az Oscar-díjas Jennifer Lawrence is megfordult a Wenckheim-palotában, ez volt ugyanis a színésznő Vörös veréb (2018) című thrillerének egyik forgatási helyszíne.

Kovácsné Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója elmondta: több neves színész, köztük Jennifer Lawrence is élénk érdeklődést mutatott a nagymúltú intézmény iránt.

„Egyes színészek – ha már nálunk járnak – akkor a könyvtárral is megismerkednek, így volt ez például Jennifer Lawrence esetében is, aki a Vörös veréb forgatása alkalmával közvetlennek bizonyult, még olvasójegyet is kért emlékül” – fogalmazott.

Az intézményvezető arról is beszélt, mi szükséges ahhoz, hogy egy stáb az épületben forgathasson: „A Wenckheim-palota nem szerepel filmes ajánlókban; a produkciós cégek találnak meg bennünket, elsősorban olyanok, akikkel már több alkalommal is volt együttműködésünk. Ugyanakkor azt tudjuk, hogy egyes filmes cégek szerepeltetik a referenciáik között az itteni forgatásokat, helyszínjelöléssel. A megkereséseket és a szerződéseket egy ebben nagy tapasztalattal rendelkező munkatársunk koordinálja; magukat a forgatásokat pedig három másik olyan kollégával közösen segíti, akiknek van gyakorlata az ilyen eseményekkel kapcsolatos teendőkben. Ez azért is fontos, mert biztos hátteret kell biztosítani a percre pontosan kiszámított, összehangolt forgatásokhoz” – magyarázta Kovácsné Koreny, aki azt is elárulta, hogy a filmes cégek általában két naptól egy hétig tartó időt töltenek a könyvtárban, az alkotástól és a forgatandó jelenetek számától függően.

Kiderült az is, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár éppen a viszonylag gyakori filmforgatások miatt számít turisztikai látványosságnak. „A turisták egyébként gyakran pont amiatt keresik fel a könyvtárat, mert egy-egy film helyszíneként kíváncsiak rá. Vannak ugyanis olyan filmes gyűjtőoldalak, melyek egy-egy film kapcsán a forgatási helyszíneket igyekeznek összegyűjteni. A turisták sokszor a filmekben látott konkrét termek megtalálásában kérnek segítséget, sokszor mobiltelefonon, az adott film egy képét mutatják a könyvtárosnak, így jelzik, mit is keresnek” – mesélte az intézményvezető.

(Kiemelt kép: Twentieth Century Fox)

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!