Nincs jobb alkalom a megújulásra!

Horváth Judit Horváth Judit | 2024.05.03 | Énidő | Olvasási idő: 5 perc
Nincs jobb alkalom a megújulásra!

Ki mondta, hogy csak januárban kezdhetünk tiszta lappal?

A tavasz tökéletes alkalom a megújulásra: ahogy ébred a természet, itt az ideje, hogy mi is bevezessünk néhány új szokást az életünkbe, olyanokat, amelyek tovább tartanak, mint az év eleji fogadalmak. Az alábbi tippek segítségével mi is újjászülethetünk tavasszal.

Irány a természet!

Ha az év eleji fogadalmunk, miszerint többet sportolunk, elhalványulni látszik, most jött el a legjobb időszak a kimozdulásra. Lépjünk ki a lakásból, ahogy egyre hosszabbodnak a nappalok, melegszik az idő! Sportoljunk a kertben, a közeli parkban, kültéri fitneszparkban, vagy csak sétáljunk, kiránduljunk egy nagyot a környéken. Ha a mozgást a mindennapjaink részévé szeretnénk tenni, kezdjük a dolgot kicsiben. Eleinte elegendő, ha csak napi 15-20 percet töltünk odakinn. Ez lehet egy lendületes séta, laza kocogás, labdajáték (akár a családdal, barátokkal) a közeli parkban. A lényeg, hogy minden nap szánjunk időt a kültéri mozgásra, szívjuk magunkba a D-vitamint. Néhány hét alatt mindez szokássá válik, akkor pedig már emelhetünk a távon, sebességen, intenzitáson. Ha új mozgásformába kezdünk, mindenképp kérjük szakember segítségét az elinduláshoz!

Nagyszerűen átmozgat, feltölt, kellemesen elfáraszt a kertészkedés is. Ha nincs kertünk, ültessünk néhány virágot, fűszernövényt a balkonra, konyhaablakba. A szobanövényeket, ha szükséges, ültessük át, zuhanyozzuk le őket, kapjanak tápoldatot.

Tavaszi nagytakarítás a gardróbban is

Ha már tiszták az ablakok, függönyök, jöhet a gardróbrendezés. Ez az a munka, amibe talán nehezen kezdünk bele, ám ha kész vagyunk, garantáltan jobban érezzük magunkat.
Érdemes időt szánni erre minden évszakváltáskor: az éppen nem hordott ruhákat pakoljuk össze, vegyük elő a szezonban használt ruhákat.

Itt a nagyszerű alkalom a selejtezésre! Amit már nem hordunk (legalább egy éve nem vettük fel), mert tönkrement, az mehet ruhagyűjtőbe, amit azonban csak meguntunk, ám semmi baja nincs, azt se tároljuk, adjuk tovább! Pénzt csinálhatunk belőle online vagy valamelyik gardróbvásáron, elcserélhetjük, – ajándékozhatjuk ismerősi körben, de jótékony célra is fordíthatjuk.

Könnyedség a tányéron

Itt az ideje a piacozásnak: ahogy telnek a hetek, egyre több finomság jelenik meg a polcokon! Spárga, újkrumpli, újhagyma, zsenge sóska és spenót, snidling, hónapos retek, madársaláta, medvehagyma… Tegyük tele velük a kosarat, kísérletezzünk új, izgalmas receptekkel! Részesítsük előnyben a könnyű fogásokat – nem a bikiniszezonra gondolva, hanem a tisztulás jegyében. Ezek az ételek mind energizálnak, feltöltik a vitaminraktárainkat, kisebb eséllyel esünk áldozatul a változékony időjárással járó betegségeknek.

A veganuár után most sem árt, ha kicsit kevesebb húst és növényi eredetű ételt fogyasztunk, de hálás lesz a szervezetünk azért is, ha visszaveszünk az alkoholfogyasztásból. Készítsünk finom mocktailokat, hűvösebb napokon pedig újra elővehetjük a teáskannát, próbáljunk ki új ízeket!

Bőrünk őre

Az évszakváltás ne csak a gardróbrendezésben merüljön ki, de rakjunk rendet a fürdőszoba szekrényben is! Igaz, szakemberek szerint az év minden napján érdemes fényvédőt használni, de a napsütéses órák számának növelésével egyenesen kötelező! Nézzük át a tégelyeket, a lejárt termékeket dobjuk ki, a kisebb SPF számú arckrémek most kerüljenek hátrébb, jöjjenek a magas faktorszámú (legalább 50-es), könnyedebb textúrájú kozmetikumok!

A hosszú, hideg évszak után a bőrünk is vágyik a felfrissülésre, kérjünk időpontot a kozmetikusunkhoz, vagy csak tartsunk wellness-napot otthon. Mielőtt napra megyünk, kenjük be ne csak az arcunkat, de minden, a ruhából kilátszó testrészünket (fülünket, lábfejünket is) és jelentkezzünk be a bőrgyógyászhoz, nézessük meg az anyajegyeinket, zárjuk a lehető legalacsonyabbra a melanoma, bőrrák kialakulásának kockázatát.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!