Hamarosan hiánycikké válhat a fekete tea Európában

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.16 | Gasztro | Olvasási idő: 3 perc
Hamarosan hiánycikké válhat a fekete tea Európában

A Vörös-tengernél kialakult válság miatt ellátási zavarok léptek fel többek között a tea szállításával kapcsolatban is, így hamarosan akár hiánycikké is válhatnak a tea bizonyos fajtái Nagy-Britanniában – figyelmeztet a Brit Kiskereskedelmi Konzorcium, az Egyesült Királyság kiskereskedelmi szövetsége.

A szövetség közleményére hivatkozva a Reuters azt írja, a fekete tea bizonyos típusainál és az ízesített teák esetében várható átmeneti zavar, ami miatt a briteknek számolniuk kell azzal az eshetőséggel, hogy egy időre nélkülözni kell egyes termékeket. Bár a legnagyobb szupermarketek weboldala szerint bőséges a készlet, a szövetség általánosságban figyelmeztet arra, hogy ha elhúzódik a Vörös-tengernél kialakult válság, az európai fogyasztóknak is számítani kell a következményekre.

Az Egyesült Királyság a világ ötödik legnagyobb teaimportőre.

Az Egyesült Királyság a világ ötödik legnagyobb teaimportőre, a tea jelentős részét Kenyából és Indiából importálják, ami miatt kulcsfontosságú kérdés, hogyan alakul a konfliktus a vörös-tengeri útvonalnál.

A feldolgozatlan teát az Egyesült Királyságba szállítják feldolgozásra és csomagolásra, ami segít abban, hogy az Egyesült Királyság – Nemzetközi Kereskedelem és Export Intézet szerint adatai szerint – a világ tizedik legnagyobb exportőrévé váljon.

„Átmeneti zavarok vannak néhány fekete tea vonalnál, de a fogyasztókra gyakorolt hatás minimális lesz, mivel a kiskereskedők nem várnak jelentős kihívásokat” – mondta Andrew Opie, a Brit Kiskereskedelmi Konzorcium Élelmiszer és Fenntarthatósági Igazgatója. Marco Forgione, a Nemzetközi Kereskedelem és Export Intézet főigazgatója szerint viszont a tea lehet „az első olyan tételek egyike, amelyek belesodródnak ebbe a beszerzési lánc válságába”.

Az alternatív szállítási útvonal, ami a dél-afrikai Jóreménység fokán keresztül vezet, 10-14 napot is hozzáadhat a szállításhoz a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornán keresztül való áthaladáshoz képest. Több jelentős brit ruházati kiskereskedő, köztük a Next, a Pepco Group és a Primark is figyelmeztetett a Vörös-tengeri szállítmányok zavarainak potenciális hatására.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!