Malária elleni védekezésből globális kultusz: a gin tonik története

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.06.30 | Gasztro | Olvasási idő: 4 perc
Malária elleni védekezésből globális kultusz: a gin tonik története

A gin tonik számos országban kedvelt ital, különösen a nyári hónapokban. A modern változat egy rész ginből, két rész tonikból áll egy szelet lime-mal vagy citrommal. Az igazi gin tonik alapfeltétele, hogy a tonik kinint tartalmazzon. A kinin viszont nem csak a gin tonik történetének elengedhetetlen része, hanem a legrégebbi maláriaellenes gyógyszer is.

A maláriát az emberiség egyik legpusztítóbb fertőző betegségének tartják, amely évezredek során emberek millióinak életét követelte. A trópusi területeken a szúnyogok terjesztik, és ha nem kezelik megfelelően, gyakran végzetes kimenetelű lehet.

Védekezés a malária ellen

A felfedezések korában a Brit Kelet-indiai Társaság volt az egyik olyan szervezet, amely állandó tengeri kereskedelmi állomásokat hozott létre, ezáltal állandó veszélynek téve ki az embereket a maláriával szemben. A betegség folyamatos jelenléte és gyakran halálos kimenetele miatt sokan próbáltak hatékony kezelési vagy megelőzési módszereket találni.

A kinin volt az egyetlen széles körben elérhető gyógyszer a malária ellen, amelyet a brit tisztek gyakran írtak elő katonáiknak. Ezt az anyagot a XVIII. században fedezték fel, és a perui cinchona fa kérgéből nyerték ki. Annak ellenére, hogy sok életet megmentett, rendkívül keserű íze miatt nem volt könnyű elfogadtatni a legénységgel.

A brit katonák a kinint vízben oldották fel, hogy tonikot készítsenek belőle, megkönnyítve ezzel a fogyasztást. A XIX. század elején a tonikvíz sokkal nagyobb koncentrációban tartalmazott kinint, mint a mai változatok, így valóban gyógyhatású volt. Azonban az erős keserű íz és a mellékhatások miatt a katonák nem szívesen itták. Ezért a tisztek úgy döntöttek, hogy ginnel húzzák fel az italt, hogy elviselhetőbb legyen a fogyasztása.

A korai gin tonikok összetevői a nagy mennyiségű kinin, víz, cukor, lime és gin voltak. Az akkori tonikvíz nem volt szénsavas, és az íze, még a lime és cukor ellenére is, nagyon keserű maradt.

A gin tonik hosszú ideig nem csak frissítő ital volt, hanem a túlélés elengedhetetlen eszköze. Hagyománya generációkon át fennmaradt, majd a XXI. században globális kultusz emelkedett köré. Az ital egyszerűen elkészíthető és sokféleképpen variálható. A klasszikus változathoz nem kell más, mint gin, tonik, citrom és jég, de ha valaki nem szereti a kesernyés ízt, könnyen módosíthatja a receptet.

gin tonik recept - gasztro - gasztronómia - online férfimagazin

Egy hamisítatlan klasszikus Londonból (X)

A Beefeater Gin és tonik az egyik legjobb módja annak, hogy Beefeatert igyál. A gin tonik egy klasszikus long drink, időtlen, elegáns és minden alkalomra tökéletes.

A gin tonik elkészítése teljes mértékben az egyéni ízlésen múlik. Egyesek az erősebb gint kedvelik, mások a klasszikus arányt a tonikhoz képest sok jéggel és gyümölccsel a pohárban, és vannak, akik ízesített tonikot választanak. Kísérletezz bátran az arányokkal, különböző ízvilágokkal!

Tegyél jeget egy pohárba, önts rá egy rész Beefeater Dry Gint, húzd fel két rész tonikvízzel és díszítsd ízlésed szerint. Fogyaszd felelősséggel a hőségben is!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beefeater Gin (@beefeatergin) által megosztott bejegyzés

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!