Rekordáron kelt el egy aukción a Harry Potter-könyv első kiadása

Elek Lenke Elek Lenke | 2024.09.16 | Kultúra | Olvasási idő: 4 perc
Rekordáron kelt el egy aukción a Harry Potter-könyv első kiadása

Rekordáron kelt el egy aukción J.K. Rowling 1997-es, Harry Potter és a bölcsek köve című könyvének első kiadását. A könyv, amelyet mintegy 27 évvel ezelőtt 3,5 fontért vásároltak meg, néhány nappal ezelőtt 6600 fontért cserélt gazdát.

A Richard Winterton Auctioneers aukciósház vezetője, Richard Winterton megerősítette, hogy ez az egyik legmagasabb ár, amelyet ennek a könyvnek a példányaiért valaha is kínáltak egy aukción.

Akkor csak ötszáz példányban jelent meg

Az eseményre személyesen több mint harmincan érkeztek az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából, további két ember telefonon licitált. Az aukcióra bocsátott példányt 1997-ben Jane Thompson-Webb vásárolta meg egy birminghami könyvesboltban. Abban az évben összesen 500 példányt nyomtattak a könyvből, ebből 300-at az Egyesült Királyság könyvtáraiba küldtek, 200-at pedig üzletben árusítottak.

Elképesztő az őrület, ami ezt a modern mesefolyamot a mai napig övezi. 2021-ben az amerikai egyesült államokbeli Heritage Auctions-nál rekordáron, 471 ezer dollárért kelt el a Harry Potter és a bölcsek köve című könyv első kiadása. A franchise legdrágább tétele az eredeti akvarell illusztráció volt – a Harry Potterről szóló könyv első kiadásának borítója-, amiért idén júniusban a Sotheby’s árverésén 1,9 millió dollárt fizettek.

Megszületett a Harry Potter univerzum

J.K. Rowling többször érdemelte ki a világ legjobban fizetett írója címet. Itt nemcsak az írói honoráriumról van szó természetesen, hanem a filmjogokról és arról a franchise birodalomról is, ami a Harry Potter univerzumhoz kapcsolódik, a különféle szuvenírektől a Lego figurákig.

A sorozat első könyve, a Harry Potter és a bölcsek köve a brit Bloomsbury Publishing kiadónál jelent meg 1997-ben, mindössze 500 példányban. Ismeretes, hogy akkoriban a kiadók alig valamivel több mint ezer dollár előleget fizettek JK Rowlingnak. Ugyanebben az évben az amerikai Scholastic Press kiadó 105 ezer dollárért szerezte meg a regény jogait, a sorozat első négy könyvének megfilmesítési engedélyét pedig a Warner Bros. 1,3 millió dollárért. A Forbes adatai szerint öt évvel később, 2004-ben Rowling lett az első író, aki dollármilliárdos lett.

Öt évvel ezelőtt is ő vezette a legjobban fizetett írók rangsorát. A listát úgy állították össze, hogy kiszámították a 2,8 millió példányos könyveladásból származó bevételét, a regény szereplőinek felhasználásával készült különféle játékokat és más tárgyakat, illetve az azokból származó nyereséget, valamint a regény legújabb filmadaptációjából származó bevételeket. 2021-ben a The Sunday Times 1,1 milliárd dollárra becsülte J.K Rowling teljes vagyonát.

Miért nem lehetett Jessica?

A sztorihoz tartozik, hogy az első könyv megjelenése idején a kiadó azt javasolta Rowlingnak, hogy ne szerepeljen a keresztnevén – ami Jessica – mert női szerzőt férfiak nem szoktak olvasni. Így lett J.K.

Aztán berobbant a siker: az első kiadás 1997-es megjelenését követő négy év alatt a Bloomsbury Publishing forgalma 143 százalékkal nőtt, és 2001-ben elérte a 100 millió dollárt. Ekkor már négy könyv jelent meg a fiúról, 200 országban adták el a köteteket, több mint 100 millió példányban. Az angol író története a történelem legkelendőbb könyvsorozata lett.

Ma a világszerte eladott példányszám körülbelül 500 millió, a bevétel pedig meghaladja a 7 milliárd dollárt. Ha Harry valóban létezne, megismételhetné John Lennon híres mondatát: „Népszerűbbek lettünk, mint Jézus Krisztus.” J. K. Rowling könyveinek összforgalma csak a Bibliához hasonlítható: a legóvatosabb becslések szerint eddig a Föld minden 50. lakosa olvasta a fiatal varázsló életrajzát, és a jövőben ez a lenyűgöző eredmény még nőni fog.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!