A depresszió egyik legjobb természetes ellenszere

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.06 | Mentális jóllét | Olvasási idő: 2 perc
A depresszió egyik legjobb természetes ellenszere

Egy új tanulmány szerint a tánc az egyik legjobb módja a depresszió kezelésének. Ausztrál kutatók a depresszió kezelésének módjait vizsgálták, ideértve a különböző mozgásformákat, gyógyszeres kezeléseket, a kognitív viselkedésterápiát, illetve ezeknek a lehetőségeknek a kombinációit.

A kutatás több mint kétszáz, különböző tanulmány bevonásával és közel 15 ezer résztvevő bevonásával készült. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a depresszió tüneteinek enyhítése szempontjából a tánc nemcsak hatékonyabb kezelés, mint a séta, futás, jóga, tai chi és erőnléti edzés, hanem hatékonyabb is, mint a pirulák.

Fontos megjegyezni, hogy a különböző demográfiai csoportok különböző válaszokat adtak az edzésekre és a szokásos kezelésekre.

A nők esetében például hatékonyabb volt az erőnléti edzés és a biciklizés, míg a férfiak pozitívabban reagáltak a jóga, tai chi és az aerob edzés kombinációjára pszichoterápiával. Az idősebb résztvevők esetében a jóga és az aerob edzés kombinációja pszichoterápiával mutatott jelentős javulást, míg a fiatalabb résztvevők az erőnléti edzés során mutattak nagyobb javulást.

A tánc viszont minden esetben az egyik legjobb megoldásnak bizonyult – írja a PsychCentral hozzátéve, hogy ez a mozgásforma képes hangulatfokozóként működni az agyban növekvő neurotranszmitter aktivitás révén, javítja az önbecsülést és növeli a tudatosságot is.

Emellett korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a tánc segíthet az embereknek megszabadulni a szorongástól és összpontosítani a jelen pillanatra. A tánc régóta hatékony formája a szomatikus terápiának is, amely a pszichológiai átprogramozást fizikai megközelítésekkel támogatja, az új kutatások pedig megerősítik, hogy a tánc valóban segíthet elűzni a depressziót.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!