Az elme hatalma a hátfájás felett

Hilbert Monika Hilbert Monika | 2023.10.31 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Az elme hatalma a hátfájás felett

A krónikus hátfájás a becslések szerint világszerte a népesség körülbelül 20 százalékát érinti. Ez egy olyan állapot, amely tartósan, legalább három hónapon keresztül fennálló betegség. A Colorado Egyetem Anschutz Orvosi Campusának kutatói legutóbbi tanulmányukban új bizonyítékokat szolgáltattak arról, hogy a pszichológiai terápián alapuló kezelések is hatékonyak lehetnek a krónikus hátfájás fájdalmainak csökkentésére. Az eredményeket a JAMA Network Open című folyóiratban publikálták.

A krónikus hátfájás kezelési lehetőségei széleskörűek, magukban foglalják a gyógyszereket, a fizikoterápiát, az akupunktúrát, az epidurális szteroidinjekciókat és a sebészeti eljárásokat. Az új tanulmányban a kutatók megvizsgálták a fájdalom újrafeldolgozási terápia (PRT) hatását, amely megtanítja az embereket arra, hogy kevésbé veszélyesnek ismerjék fel az agyba küldött fájdalomjelzéseket, hasonlóan más viselkedésterápia formákhoz.

A fájdalom újrafeldolgozási terápia lényege az, hogy segít az embereknek megváltoztatni a hozzáállásukat a fájdalomhoz.

Ahelyett, hogy azt gondolnák, a fájdalom közvetlenül valamilyen testi probléma miatt van, megtanulják, hogy valójában az agyuk működési mechanizmusai miatt jelenik meg. Az agy az érzékeléseket és az idegi jeleket értelmezi, és néha félreértelmezi vagy felerősíti ezeket, ami fájdalmat okozhat, anélkül hogy valós sérülés vagy károsodás lenne jelen a testben.

A kutatók úgy vélik, amikor az emberek megértik és elfogadják ezt a gondolkodásmódot, kevésbé élik meg a fájdalmat veszélyesnek, és nem kerülik el azokat a tevékenységeket, amelyeket korábban fájdalomhoz vezettek. A terápia megtanítja, hogyan kezeljék és csökkentsék a fájdalmat azáltal, hogy újra kalibrálják az agyi feldolgozási mechanizmusokat. Ennek eredményeként a fájdalom intenzitása csökkenhet, és az emberek képesek lesznek megküzdeni vele, miközben folytatják a normális életüket és tevékenységeiket anélkül, hogy a fájdalom korlátozná őket.

A vizsgálatba 151 résztvevőt vontak be, egy részük fájdalom újrafeldolgozási terápiát, mások placebót kaptak. A fájdalom újrafeldolgozási terápia egyórás orvosi távfelügyeleti kezelésből, és nyolc egyéni egyórás terápiából állt, amelyek hetente kétszer zajlottak négy hétig. A placebót kapó résztvevők két videót néztek meg, amelyek leírták, hogy a placebók hatékonyan enyhítik a fájdalmat, és egy bőralatti sóoldat injekciót kaptak a hátukba.

A fájdalom újrafeldolgozási terápiával kezelt résztvevők kétharmada arról számolt be, hogy a kezelés után fájdalommentesek vagy nagy mértékben csökkent a fájdalmuk, míg a placebót kapó résztvevők mindössze 20 százaléka érzékelt javulást.

Az eredmény a kutatókat is meglepte, mivel ritka, amikor a páciensek teljes felépüléséről beszélhetnek. Tanulmányuk szerint, ha a páciensek az elméjükben vagy az agyukban gyökerező okoknak tulajdonítják a fájdalmukat, jobban csökkenti azt. Ez egy reményteljes üzenet lehet, hogy a fájdalomból való felépülés lehetséges.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!