Halkollagén vagy marhakollagén - hogyan válassz?

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.19 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
Halkollagén vagy marhakollagén - hogyan válassz?

Az emberi szervezet képes kollagént előállítani, ám az idő múlásával ennek a mennyisége fokozatosan csökken. Ez a csökkenés már 25 éves kor után elindul, idősebb korban pedig kritikusan alacsony szintre lassul a saját kollagéntermelés. Ennek eredményeként többek között ízületi problémákat és a bőr rugalmasságának csökkenését is tapasztalhatod.

Két út közül választhatsz: vagy vársz és tétlenül nézed, ahogy a tested állapota folyamatosan romlik, vagy időben elkezded szervezeted segíteni és külső forrásból pótlod a hiányzó kollagént. Az utóbbi mellett döntve hosszú ideig megőrizheted mozgékonyságod és támogathatod bőröd fiatalos állapotát is. Ma már széles körben elismert a kollagénpótlás fontossága, ennek köszönhetően számos kollagént tartalmazó étrend-kiegészítő érhető el a piacon. Fontos azonban tudni, hogy ezek között jelentős minőségi és összetételi különbségek lehetnek, ezért érdemes szakemberek által ajánlott termékeket választani.

A kollagént leggyakrabban halból vagy marhából vonják ki, a két típus élettani hasznosulása pedig eltér egymástól.

A marhakollagén például kiváló az ízületek védelmére. Kísérletek bizonyítják, hogy gazdag aminosavakban, mint például glicin és prolin, amelyek hozzájárulhatnak a fáradtságérzet csökkentéséhez, az emésztés megfelelő működéséhez és segíthetik a bőr regenerálódását. Emellett degeneratív ízületi megbetegedések esetén is segíthet, például a csontritkulás kiegészítő kezelésében.

A halkollagén viszont kiválóan alkalmas a hidratált és rugalmas bőr megőrzésének támogatására. Magas az antioxidáns-tartalma és gazdag aminosavakban, ezáltal hozzájárulhat a test egészségének megőrzéséhez. A halkollagénnek jelentős hatása lehet a hialuronsav tartalomra, elősegítheti a nedvességmegtartást, és támogathatja a bőrsejtek regenerációját, valamint a bőr rugalmasságának, hidratáltságának és tömörségének növelését. A kutatások szerint a halkollagén környezetbarátabb választás. Emellett könnyebben oldódik vízben, és jobb választás lehet szépségcélokra, mivel hatékonyabban támogatja a bőr hidratáltságát és hialuronsav tartalmát.

Ha nem szeretnél választani a két típus közötti jótékony hatások közül, érdemes olyan kollagént választani, amely mindkét típust tartalmazza. Fontos azonban, hogy ellenőrzött, megfelelő minőségű terméket válassz.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!