Így rombolja észrevétlenül az egészséged egy rossz párkapcsolat

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.01.25 | Párkapcsolat | Olvasási idő: 3 perc
Így rombolja észrevétlenül az egészséged egy rossz párkapcsolat

Ha gyakran kérdőjelezed meg, valóban jó-e a kapcsolat, amelyben éppen vagy – sok más jel mellett – érdemes kicsit jobban figyelned tested jelzéseire is, amelyek olyan kulcsfontosságú válaszokat rejthetnek, melyeket még te magad sem mertél eddig kimondani.

„Egy rossz kapcsolat jelentős stresszt jelent a mindennapokban, ami az egészségre is jelentős hatással van” – magyarázza a Business Insider kérdésére Suzanne Degges-White az Észak-Illinois-i Egyetem pszichológia professzora hozzátéve, hogy ezt nem feltétlenül a gyakori veszekedések okozzák. Sőt, éppen az okozza a legnagyobb problémát, ha látszólag minden rendben van, a háttérben viszont egészségtelen dinamikák működtetik a kapcsolatot. A testet viszont nem lehet becsapni, a rossz párkapcsolat jelei pedig pszichoszomatikus tünetek formájában rombolják az egészséget. Nézzük, melyek azok a jelek, amelyeket nem érdemes figyelmen kívül hagyni!

Gyakori gyomorpanaszok

Míg egy kapcsolat kezdetén a hasadban érzett pillangók jeleznek, addig egy rossz kapcsolat esetén a gyakori gyomorpanaszokra és az emésztőrendszer megbetegedéseire érdemes figyelni, ami a stressz és szorongás következtében alakulhat ki.

Viszkető bőr

A szorongás, a stressz és a depresszió a bőrön is okozhat kellemetlen elváltozásokat. Egy feszültséggel teli kapcsolat jelei megmutatkozhatnak viszkető foltokban és felerősíthetik például az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit is.

Gyakori fejfájás

Az élet különböző területein tapasztalt stressz, legyen az munkahelyi nyomás vagy vizsgadrukk, kihatással lehet az egészségre. Ugyanez igaz a rossz párkapcsolatokra is, amelyek szintén fejfájásos tüneteket okozhatnak. Amikor a kapcsolatban állandósulnak a problémák, a szőnyeg alá söpört konfliktusok, az hatással lehet a keringési rendszerre is, ami gyakori fejfájást és magas vérnyomást is okozhat.

Állandó fáradtság

Az egészségtelen párkapcsolat idővel a szervezet egészére is hatással lesz, ami miatt folyamatosan fáradtnak, kimerültnek érezheted magad. A fáradtság, a motiváció hiánya is a depresszió tünetei, amit környezeti tényezők, például az is okozhat, hogy benne ragadtál egy kimerítő párkapcsolatban.

Fojtogató érzés a torokban

Amikor egy vita során nem érezed magad érzelmileg vagy fizikailag biztonságban, tested automatikusan bekapcsolja a pánik üzemmódot. Ezen reakció eredményeként tapasztalhatod a nehéz légzést vagy az elnehezült érzést a mellkasodban. Az érdekes az, hogy amikor a lelked levegőre vágyik és szabadulna a párkapcsolati nyomástól, a tested is reagál, és elkezdi a fulladás tüneteit produkálni egy idő után. Ezek a nehézségek és a fulladás érzése szorosan összefügghet az érzelmi állapotoddal és tested jelzése lehet arra, hogy szükséged van térre és az érzelmi biztonságra.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!