Kulcsszó a stabil párkapcsolathoz

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.08 | Mentális jóllét | Olvasási idő: 4 perc
Kulcsszó a stabil párkapcsolathoz

Az emberek sokszínűek, és minden kapcsolat más és más kihívásokkal jár. Azonban Dr. John Gottman és Dr. Julie Schwartz Gottman, akik sok éven át pszichológusként dolgoztak és már 35 éve alkotnak boldog párt, arra a következtetésre jutottak, hogy mindenki vágyik a megbecsülésre és az erőfeszítéseik elismerésére.

Azt állítják, hogy egy stabil és boldog kapcsolat alapja a megbecsülés kultúrájának megléte, ami azt jelenti, hogy észre kell vennünk és értékelni kell minden olyan dolgot, amit a partnerünk jól csinál ahelyett, hogy a hibáira összpontosítanánk – magyarázzák a szakértők a CNBC kérdésére hozzátéve, hogy éppen ezért a „köszönöm” az egyik legfontosabb mondat egy párkapcsolatban.

Könnyebb a hibákra fókuszálni

Érdekes módon, sokszor könnyebben mondunk köszönetet egy idegennek, mint a legintimebb kapcsolatainkban. Sokkal könnyebb ugyanis a partner hibáira fókuszálni, és elhinni, hogy csak mi teszünk erőfeszítést a kapcsolatban. Azonban ahhoz, hogy ebből a mérgező gondolkodásmódból kilépjünk, fontos megtanulni értékelni és kifejezni a hálánkat a másik felé.

Ha viszont a pár egy tagja elkezdi beépíteni a megbecsülés kultúráját a kapcsolatba, ahhoz általában a másik fél is könnyen tud csatlakozni, megerősíteni – vélik a szakértők, akik megosztottak ehhez néhány gyakorlati tippet is.

1. lépés: Legyél antropológus

A mindennapi mókuskerékben automatikussá és könnyen láthatatlanná válnak olyan feladatok, mint a reggeli kávéfőzés, a gyerekjátékok összepakolása vagy éppen a család körüli ügyek intézése. Próbáld ki, hogy a negatív dolgok helyett ezekre a pozitív, természetessé vált feladatokra koncentrálsz.

2. lépés: Köszönöm

Köszönj meg a párodnak valami rutint, amit jól csinál, még ha kicsi is, még akkor is, ha minden nap csinálja – sőt, különösen, ha kicsi, és minden nap csinálja! Mondd el, hogy ez a kis dolog miért olyan fontos a számodra.

Amennyire egyszerűnek tűnik a feladat, olyan kihívást is jelenthet, a szakértők ezért azt szokták tanácsolni a pároknak, ha nem tudnak kiszakadni a negatív perspektívából, hogy egy-egy feladatnál próbálják ki milyen érzés egymás szerepébe bújni és néhány feladatot megcserélni.

A házaspár további tanácsa, hogy a múltban történt negatív események helyett a jelenre érdemes koncentrálni. Elképzelhető, hogy a negatív érzelmek egy korábbi kapcsolat miatt alakultak ki, az okok azonosítása és megnevezése segítheti ezek elengedését.

Lehet, hogy partnered nem tud azonnal reagálni a változásra. A saját világnézeted megváltoztatásának viszont hatalmas hatása van. Megszakíthatod vele a negativitás körforgását azzal, hogy nem vagy hajlandó arra, hogy újabb üzemanyagot adj a folytatáshoz. Ez már önmagában is jelentős változást hozhat a kapcsolatban.

Olvass tovább: A libidócsökkenés ritkán oldódik meg egy átlag szerdán

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!