Bárhol is akadtál el, így megtalálhatod a motivációd

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.01.21 | Mentális jóllét | Olvasási idő: 3 perc
Bárhol is akadtál el, így megtalálhatod a motivációd

A legtöbb kultúrában van egy bizonyos pont az év folyamán, amikor bevett gyakorlat visszatekinteni és értékelni a múltat, majd pedig elgondolkodni azon, mit és hogyan szeretnél változtatni a jövőben.

A nyugati kultúrákban ez az időszak általában az év végéhez, illetve kezdetéhez kötődik: visszatekintünk az elmúlt 12 hónapra, felmérjük, hogyan érezzük magunkat az élettel kapcsolatban, és megfogalmazzuk fogadalmainkat az előttünk álló évre. Az „új év, új én” fellángolás viszont általában nem tart tovább néhány hétnél, ezután a legtöbben visszatérnek a régi mederbe. Minden munkahelyen vannak hullámvölgyek, olyan napok, amikor izgatottan indulsz dolgozni, míg máskor csak igyekszel valahogy átverekedni magad a kihívásokon. A motiváció sem egyik napról a másikra szűnik meg. Ha viszont egyre többször érzed úgy, nehezen indulsz útnak, érdemes átgondolni a következő kérdéseket, amelyek segítenek megtalálni a motivációd, bárhol is akadtál el.

Lépj egy lépést hátra

Az előző évre való visszatekintés egyik legfőbb előnye, hogy általánosabban gondolkodsz arról, hogyan mentek a dolgok. Minél távolabb vagy valamitől térben és időben, annál könnyebb kívülállóként tekinteni az adott helyzetre. Ez lehetővé teszi, hogy egy lépést hátralépve értékeld a hullámvölgyeket és azonosítsd azokat a problémákat, amelyeken esetleg változtatnod kell.

Fókuszálj arra, ami számodra jelentős

El kell kezdened konkrétabban gondolkodni azokról az aspektusokról, amelyek fontosak számodra a munkádban. Lehet ez egy projekt, aminek az eredménye sokat jelent neked. Lehet a szervezet missziója, ami azonos az értékrendeddel. Lehet a specifikus feladatokkal járó öröm. Koncentrálj ezekre, a számodra jelentős elemekre és használd őket arra, hogy újra energikusan állj a feladatidhoz.

Helyezd előtérbe a kapcsolataidat

Fókuszálj azokra az emberekre, akik fontosak neked a munkádban. Lehetnek olyan kollégák, akikkel rendszeresen találkozol és együtt dolgozol, vagy olyan ügyfelek, akikkel szívesen kapcsolódsz. Ezek a kapcsolatok is energiát adhatnak. Gondolkodj el konkrét lehetőségeken, hogyan kapcsolódhatsz ezekhez az emberekhez, hogy a munkád szociálisan még kielégítőbb legyen.

Gondold újra az időbeosztásod

Végül nézd meg, hogy milyen az időbeosztásod. Néha a munkád iránti energiahiány abból eredhet, hogy nem szántál elég időt személyes céljaid elérésére. A karrier egy maraton, nem egy sprint. Ha hosszú órákat, napokat, heteket dolgozol anélkül, hogy a családodra, barátaidra, szeretteidre, hobbidra, nem utolsó sorban pedig magadra is figyelnél, hosszú távon nehéz lesz elkötelezettnek maradni a munkád iránt. Ha ez a helyzet, akkor – paradox módon – az lehet a leghatékonyabb megoldás, hogy az új évben újratervezed az időbeosztásod és hatékonyabban, időben pedig kevesebbet dolgozol.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!