Meglepő területen vállalnak nagyobb kockázatot a nők

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.21 | Siker | Olvasási idő: 5 perc
Meglepő területen vállalnak nagyobb kockázatot a nők

A Corvinus Egyetem konferenciáján megcáfolták a mítoszokat, amelyek szerint a nők kevésbé becsvágyóak a férfiakhoz képest és kevésbé hajlandóak bátor döntéseket meghozni. Egy, a rendezvényen ismertetett tanulmány szerint ugyanis a csúcstechnológiai területen dolgozó amerikai női vezérigazgatók éppenhogy több kockázatot vállalnak, mint a férfitársaik.

„A nők kevésbé ambiciózusak, mint a férfiak. A női vezetők általában kevesebb kockázatot vállalnak üzleti döntéseikkel”. Ezek gyakran ismételt mondatok, de Rose Neng Lai professzor szerint nem igazak. A Makaói Egyetem pénzügyi kutatója a Budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett 14. éves pénzpiaci likviditási konferencián cáfolta meg ezeket a mítoszokat. A november 10-én megtartott előadásában elmondta: mivel a női vezérigazgatókat általában kockázatkerülőbbnek és etikusabbnak tartják, ezért kollégáival, Shaohua Tiannal (Makaói Tudományos és Technológiai Egyetem) és Yang Zhanggal (Makaói Egyetem) arra voltak kíváncsiak, hogy igazak-e ezek a megfigyelések, és milyen különbséget jelent, ha a cégek vezérigazgatói és igazgatótanácsi tagjai nők.

Nemcsak nagyobb kockázatot vállalnak, de nagyobb hozamot is érnek el

Lai professzor a Corvinus szakmai eseményén ismertette: 1304 amerikai csúcstechnológiai cég adatait gyűjtötték össze 1996 és 2021 között, hogy megvizsgálják, hogy a nem szerepet játszik-e a kockázatvállalásban, és hogy a női vezetők milyen kockázatokat hajlamosak vállalni.

Következtetéseiket tanulmányban foglalták össze, és bár a szerzők különbséget tettek a teljes és a cégspecifikus (idioszinkratikus) kockázat között, de az eredmények hasonlóak voltak. Általánosságban az, hogy női vezérigazgató áll a vállalat élén, nincs hatással a vezetés kockázatvállalási hajlandóságára, a férfiak által különösen uralt csúcstechnológiai ágazatban azonban a nemi hovatartozás jelentős szempont: a női vezérigazgatók ebben a szektorban a férfiakhoz képest hajlamosak több kockázatot vállalni. Náluk pedig ez a várható hozam növekedésével is jár. A női igazgatósági tagok viszont általában kevesebb kockázatot vállalnak. A gazdasági bizonytalanság enyhíti ezeket a hatásokat, de a tendenciák egyértelműen nem igazodnak ahhoz az előítélethez, hogy a nők általában kockázatkerülőek, szögezte le Rose Neng Lai professzor.

A vizsgált női vezetők valószínűleg maguk választották a munkájukat, ezért felmerül a kérdés, hogy a hátterük hatással van-e a kockázatvállalási magatartásukra. A pénzügyi diplomával rendelkező női vezetők „úgy tűnik, hogy adataink szerint tudják, mit csinálnak, és úgy tűnik, hogy nagyobb kockázatot vállalnak” – mondta Lai professzor. A női szakemberek azonban inkább alacsonyabb kockázatot vállalnak. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a női igazgatók és vezérigazgatók ösztönzik-e az innovációt. Kiderült, hogy ez a szempont a női vezérigazgatók esetében nem releváns, de a női igazgatók pozitív hatással vannak az innovációra, különösen a zöld szabadalmakra. Mind a vezérigazgatók, mind az igazgatók jobban ügyelnek az ESG-célokkal való összhangra, ami azt jelenti, hogy a nők jelenléte az igazgatótanácsban valóban változást jelent.

A technológiai területen dolgozó nők 70%-a úgy érzi, a férfiakhoz képest keményebben kell dolgoznia a sikerért

„Azért foglalkozunk a nemi szempontokkal egy pénzügyi konferencián, mert a nők a pénzügyekben alulreprezentáltak” – mondta el Huszár Zsuzsa Réka, a Corvinus docense a Budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett 14. éves pénzpiaci likviditási konferencia plenáris előadásának a megnyitóján november 10-én. Kitért arra, hogy a pénzintézetek vezérigazgatóinak kevesebb mint 2 százaléka, az igazgatósági tagoknak pedig kevesebb mint 20 százaléka nő. A kutatók célja, hogy ezt a problémát a szakemberek erősebb hálózatának kiépítésével és a helyzet tudományos vizsgálatával enyhítsék. A konferenciát ezért támogatta az Akadémiai Női Pénzügyi Bizottság (AFFECT), amely ezeket a célokat kívánja elérni. Csakúgy, mint az Euroázsiai Női Pénzügyi Akadémikusok Egyesülete, amely új mentorálási, kapcsolatépítési és együttműködési lehetőségeket biztosít a régió női akadémikusai számára.

Az idei Nobel-emlékdíjas Claudia Goldin szerint az elmúlt évtizedekben nőtt a nők képzettségi szintje, de a modernizáció, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatott nők növekvő aránya ellenére a világban még mindig vannak kereseti különbségek.

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a nők inkább kisebb bankoknál dolgoznak, és a technológiai területen dolgozó nők 70%-a úgy érzi, hogy keményebben kell dolgoznia a sikerért.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!