Működő stratégia, ha nem hétről hétre akarsz élni

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.01.24 | Siker | Olvasási idő: 3 perc
Működő stratégia, ha nem hétről hétre akarsz élni

Amikor új pénzügyi tervet készítesz, az első lépések egyike, hogy végigveszed a költségvetést és azt, hogy mire költesz. Amikor új üzleti tervet készítesz, számba veszed a lehetséges erőforrásokat és átgondolod, hogy a célok eléréséhez milyen lépések mentén kellene haladnod. A boldogságod eléréshez miért ne lehetne akkor működő stratégiát kialakítani?

Rainer Strack, a Boston Consulting senior partnere szerint a rendelkezésedre álló időről is érdemes stratégiai módon gondolkodni, ami segít, ha szeretnél változtatni azon, hogyan priorizálod a napod úgy, hogy a személyes céljaid is teljesüljenek, ami végső soron a boldogsághoz vezető stratégiát is jelenti.

„Gyakran előfordul, hogy a prioritások és az, ahogyan az időt eltöltöd nincs összhangban. Az idő viszont az egyetlen olyan eszköz, amit nem lehet megsokszorozni. Korlátozott mennyiségben áll rendelkezésedre, ezért pontosan tudnod kell, hogy mihez akarsz vele kezdeni”

mondja hozzátéve, hogy a mindennapi mókuskerékben könnyű elfeledkezni a valódi célokról, nem utolsó sorban pedig a saját boldogságról.

Hogyan gondolkodhatsz stratégiai módon az időről?

Ez az eszköz pontosan megmutatja, mennyi időt töltesz azokkal a tevékenységekkel, amelyek valóban téged és a boldogságodat szolgálják. Kezdd azzal, hogy felvázolsz egy mátrixot. Az Y tengelyre írd fel a „fontosság” szót, az X tengelyre pedig az „elégedettség” szót, majd gondold végig a következő kategóriákat:

  • kapcsolatok;
  • test, elme és szellem;
  • közösség és társadalom;
  • munka, tanulás és pénzügyek;
  • érdeklődés és szórakozás;
  • valamint az önmagadról való gondoskodás.

Értékelj minden egységet 0-tól 10-ig annak alapján, mennyire fontosak számodra, és mennyi elégedettséget nyújtanak neked. Ez alapján fogod tudni, hova helyezd el őket a mátrixodon.

Ezután gondolkozz el azon, hogy a heti időd hány százalékát töltöd valóban az egyes egységek követésével. Például, ha hetente tíz órát edzel, és heti két órát töltesz el barátaiddal, a fizikai aktivitás buborékja nagyobb kell legyen, mint a barátságé.

Ha szeretnél változásokat eszközölni a mindennapjaidban, a vizuális ábrázolás megmutatja hova megy el az időd és megkönnyíti a döntést az átstrukturáláshoz.

„Mondjuk úgy, hogy a mindennapi tevékenységeid túl sok időt vesznek el” – mondja Strack. „Házimunka, ingázás, más hasonló dolgok. Akkor el kell gondolkodni azon, hol lehetnél hatékonyabb? Hol lehetne kiszervezni egy-egy feladatot és hol lehet pénzt használni az idő visszanyeréséhez. Stratégiai módon kell gondolkodni az időről. Általában hétről hétre élünk, és semmi sem változik. Nagyon konkrétnak kell lenni, ha változást szeretnénk elérni” – teszi hozzá.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!