Taylor Swift léphet Madonna örökébe?

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.14 | Kultúra | Olvasási idő: 3 perc
Taylor Swift léphet Madonna örökébe?

Napjainkra az egyik legismertebb globális popsztárrá nőtte ki magát a 34 éves énekesnő, aki nemrég fantasztikus rekordot állított be, hiszen immár negyedik albumával hódította el a zeneipar legnívósabb elismerését, a Grammy-díjat. Káprázatos diadalmenetének azonban még koránt sincs vége.

Habár Magyarországon még sokak számára cseng ismeretlenül a neve, Taylor Swift lassan tényleg a nemzetközi zeneipar csúcsára ér. Eddig összesen tizennégy Grammy-díjat zsebelt be (négyszer kapta meg a legjobb albumért járó elismerést, ami előtte korábban senkinek sem sikerült), változatos, több műfajon átívelő diszkográfiája, markáns egyénisége, ezerárnyalatú stílusa pedig milliók kedvencévé tette.

„Szerintem Taylor Swift ma az, ami a nyolcvanas években volt Michael Jackson, a kilencvenes évek elején pedig Madonna” – nyilatkozta az RTL Fókusz című műsorának Fazekas Gergely muzikológus, a Zeneakadémia docense.

A zenetörténész hozzátette: az énekesnő szofisztikált dalszövegeit komoly szakemberek elemezték már, rajongói derékhada pedig főként a fiatalabb nemzedékekből áll össze. Az előadóművész leglelkesebb fanatikusainak külön beceneve is van: ők az úgynevezett „swiftie-k.”

A világsztár tizenévesen, countryénekesnőként robbant be a szakmába, később azonban újratájolta iránytűjét, és a pop felé fordult. Mára széles és rendkívül lojális rajongói bázist alakított ki: a meggyőződéses Swift-hívők még olyan, a művészethez egyáltalán nem kötődő ügyekben is követik kedvencüket, mint például az amerikai elnökválasztás. Egyesek úgy vélik, a nyíltan a demokrata párti énekesnő akár a 2024-ben esedékes választás végkimenetelét is eldöntheti azáltal, ha mindenkit arra biztat, hogy Joe Bidenre adja le a szavazatát. Fazekas Gergely szerint a jelenséget (ambivalens módon) a jobboldali amerikai média is felerősíti, mégpedig azáltal, hogy folyamatosan tematizálja Swift egyre hangsúlyosabb politikai érintettségét.

Egy 2023-as felmérés szerint az amerikai lakosság 53 százaléka Swift-rajongó, de az énekesnő a 18-29 éves korosztályban örvend igazán elsöprő népszerűségnek. Épp ők azok, akik hagyományosan nagyobb számban maradnak távol a választásoktól, ezért hatalmas eredmény lenne, ha Swift idén ezt a célcsoportot is mobilizálni tudná.

És hogy mit rejt a jövő a zenei előadó számára, akit tavaly az év emberének választott a szeriőz Time magazin? Ezt nehéz volna megtippelni, annyi azonban bizonyos, hogy káprázatos diadalmenete még korántsem ért véget.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!