Két fronton harcolnak az ukrán női katonák

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.14 | Világ | Olvasási idő: 6 perc
Két fronton harcolnak az ukrán női katonák

A háború, a katonaság, a harcmező – mind hagyományosan olyan terület, amelyre a legtöbben úgy tekintenek, mint a férfiak világa, annak ellenére, hogy az évszázadok során számos hivatalos és nem hivatalos női hozzájárulás történt mind közvetlenül a fronton, mind a frontvonal mögött.

A modern korban gyorsan változik a nők szerepe a hadviselésben, különösen Ukrajnában, ahol Oroszország inváziója ezreket ösztönzött arra, hogy beálljanak a katonaságba és harcoljanak országukért. Az ukrán női katonák viszont jellemzően két fronton harcolnak: az oroszok ellen a fronton és a szexizmus ellen a frontvonal mögött.

Az ukrán védelmi minisztérium utoljára tavaly októberben közölt adatokat a női katonák arányáról, miszerint mintegy 42 ezer nő szolgál a katonaságban, ami 40 százalékos növekedést jelent a 2021-es, Oroszország inváziója előtti adatokhoz képest.

Az ukrán női katonák szerint a háború megváltoztatja a társadalmi nézeteket a nők erejéről, képességeiről és értékéről, de a változás nem egyik napról a másikra történik. A szexizmus, az előítélet és a megkülönböztetés még mindig általános – árulták el a CNBC kérdésére megszólaló női katonák, akik egyetértenek abban, a férfiakkal szemben nekik folyamatosan bizonyítaniuk kell rátermettségüket és azt, hogy valóban helyük van a csapatban.

A megkülönböztetés megnyilvánulhat kétségekben a parancsnok részéről – női katonaként képes vagy-e ugyanolyan minőségben teljesíteni a küldetést, mint a férfi társak-, rosszabb esetben viszont csípős kijelentésekben, akár szóbeli abúzus formájában is.

A szerencsésebbek olyan, nyitott szemléletű parancsnok csapatába kerülnek, ahol elfogadják a női katonákat és a nők is biztonságban érezhetik magukat, mert tiszteletben tartják társaik munkájuk magas minősége miatt. Ez viszont inkább kivételt jelent, az előítéletek általánosak, ha pedig választani kell egy férfi és egy nő között ugyanarra a feladatra, akkor általában nem kérdés, hogy a férfi katonát választják.

Az ukrán nők státusza az ország katonaságában jelentősen megváltozott tíz évvel ezelőtt, amikor Oroszország annektálta a Krímét és támogatta a Kelet-Ukrajnai Donbasz szeparatistáit. A régióban fennálló feszültség előfutára volt Oroszország teljes körű inváziójának, amely 2022 februárjában történt.

A Donbaszban zajló konfliktus sok ukrán nőt szólított fel a fegyveres szolgálatra, és az elmúlt tíz évben a női katonák száma több mint megháromszorozódott; 2014-ben a katonai szolgálatot teljesítő nők száma körülbelül 14 000 volt – állította Ukrajna védelmi minisztériuma. 2020-ra ez a szám több mint megduplázódott, több mint 31 000-re, ami az összes személyzet 15,6%-át jelentette. 2023 októberében pedig mintegy 43 000 női katona volt, 5000-en közülük pedig a fronton teljesítettek szolgálatot.

Korábban a fegyveres erőkben a nők csak bizonyos szerepekben kaptak lehetőséget, mint például logisztika, kommunikáció vagy orvosi szerepek, az utóbbi években ez jelentősen megváltozott. 2016-ban Ukrajna védelmi minisztériuma több pozíciót is megnyitott nők számára közvetlenül a fronton, 2018 óta pedig a nők hivatalosan is szolgálhatnak gyalogság parancsnokként, páncélozott járművek lövészeként és mesterlövészként is.

Természetesen vannak olyan fizikai szerepek, amelyek jobban illenek a férfiakhoz, de ez nem zárja ki, hogy a nők különböző katonai szerepeket ne lássanak el jól. Egy átlagos nő fizikailag mindig gyengébb lesz, mint egy átlagos férfi, amit figyelembe kell venni, de minden más esetben a női katonák is ugyanolyan jól teljesítenek, mint férfi társaik. Minél több nő lesz, aki jól teljesíti feladatait, annál jobb lesz az attitűd a női katonák felé, de még hosszú folyamat, mire ez a hozzáállás általános lesz – vélik a lapnak nyilatkozó női katonák.

Minden nőnek a katonaságban saját története van – akár több is – a sértő megjegyzésekről vagy akár arról, hogyan nem engedték be valahova, csak mert nő.

Ukrajna védelmi minisztériuma is hangsúlyozni szeretné a női toborzás egyenlőségéért tett erőfeszítéseit. Tavaly októberben például minden korlátozást megszüntettek a női katonák számára elérhető pozíciókat illetően a hadseregben megjegyezve, hogy korábban a nők főként orvosi, kommunikációs, pénzügyi, irodai vagy konyhai területen szolgálhattak a seregben. Egyúttal pedig eltörölték a katonai szolgálatra szóló 18 és 40 év közötti korhatárt is és a férfiakhoz hasonlóan mindkét nem 60 éves korukig maradhat a hadseregben. Emellett pedig a nők már saját egyenruhát, védőfelszerelést is kapnak, korábban ugyanis mindenféle megoldást kellett improvizálniuk, hogy magukra alakítsák az alapvetően férfiaknak készült felszerelést.

Az egyenlőség előmozdítására tett pozitív változások ellenére a hadseregben még mindig éri szexuális zaklatás és megkülönböztetés a nőket, bár a minisztérium ígérete szerint fel fogják számolni az elfogadhatatlan viselkedést a hadseregben.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!