Soha nem látott szintre emelkedhet a csokoládé ára

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.08 | Gazdaság | Olvasási idő: 2 perc
Soha nem látott szintre emelkedhet a csokoládé ára

Soha nem látott szintre ugrott a kakaó árutőzsdei jegyzése, a hatalmas emelkedés hátterében az afrikai termelési nehézségek állnak.

A kakaó árupiaci jegyzése átlépte a tonnánkénti 5365 dolláros szintet, ami több mint duplája az egy évvel ezelőtti szintnek. Utoljára 1977 júliusában jegyezték hasonlóan magas, 5360 dolláros áron a kakaót – írja a Portfolio.

Piaci elemzők szerint egyhamar nem várható csökkenés, a folyamat nem fog gyorsan megváltozni, így a kakaó ára még tovább emelkedhet.

Ez az árcsúcs komoly kihívást jelenthet a világ vezető csokoládégyártói számára, akiknek jelentős költségnövekedéssel kell számolni. Az áremelkedés pedig visszahat az édességek árára is, hiszen a gyártók kénytelenek lesznek áthárítani ezeket a költségeket a fogyasztókra.

Elefántcsontpart és Ghána adja a globális kakaótermelés 60 százalékát.

Két afrikai ország, Elefántcsontpart és Ghána adja a világ kakaótermelésének 60 százalékát, a szélsőséges időjárás miatt viszont mindkét országban mintegy 40 százalékkal kevesebb volt a termés idén.

Az afrikai kakaótermelés helyzetét tovább súlyosbítja az időjárás szélsőséges változása, amely komoly károkat okozott az elefántcsontparti termelésben. A piaci szereplők aggódnak amiatt, hogy a kínálat a kiesett mennyiség miatt nem fog tudni lépést tartani a növekvő kereslettel, ami további áremelkedést eredményezhet a kakaópiacon.

A jövőbeli kilátások sem túl biztatóak, mivel az előrejelzések szerint a szokásosnál magasabb hőmérséklet várható Nyugat-Afrikában, ami további károkat okozhat a termésben. A kakaópiaci helyzet pedig súlyos és komoly hatással lehet az édességiparra.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!