Hogyan nevelj önbizalommal teli gyermeket?

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.05.22 | Anyaság | Olvasási idő: 4 perc
Hogyan nevelj önbizalommal teli gyermeket?

Ha megkérdezünk egy szülőt arról, milyennek látja gyermekét, elsősorban pozitív tulajdonságait, erősségeit kezdi el sorolni. A gyerekek azonban sokszor bizonytalanok önmagukkal kapcsolatban.

Ilyenkor szülőként értetlenül állunk azelőtt, hogy a mi okos, ügyes gyermekünk miért nem hiszi el magáról, hogy képes megküzdeni egy helyzettel, feladattal. Hiszen minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke magabiztos legyen és sikerélményeket szerezzen.

Lássuk, mi segíthet a gyermekeknek önbizalmuk növelésében!

„Az önbizalom alapja az önismeret” – kezdi Budavári Eszter pszichológus, a Mindwell Pszichológiai Központ szakértője. „Fontos, hogy a gyermek tudja, milyen képességei vannak, miben jó, miben ügyes. Mivel nekik ezt még egyedül nehéz lehet megfogalmazni, a szülő sokat segíthet ebben. Beszélgessünk vele arról, mi miben látjuk az ő erősségeit, igyekezzünk példákat is kapcsolni ezekhez” – teszi hozzá.

Ezek mellett azonban számos olyan dolog lehet, ami a gyermeknek nem megy annyira. Ahhoz, hogy reális képet kaphasson önmagáról, ezekről is fontos lehet beszélni. A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeket ne hibaként könyveljük el, sokkal inkább úgy tekintsünk rájuk, mint fejleszthető tulajdonságokra, igyekezzünk ezt a fajta látásmódot erősíteni a gyermekben is, a legtöbb esetben ugyanis tud változtatni, fejlődni – akár a mi segítségünkkel. Előfordulhat, hogy ez sok időbe telik, vagy mégsem megy pillanatnyilag. Ilyenkor érdemes arra tanítani a gyermeket, hogy elfogadó legyen önmagával szemben, hiszen senki sem tökéletes. Szintén ajánlott gyakorolni, – szülőként és gyermekként egyaránt – hogy a gyermeket mindig önmaga képességeihez mérjük, és ne más gyerekekhez. Hiszen például lehet, hogy valakinek a 3-as jegy matekból annyi erőfeszítésébe került, mint másnak az 5-ös.

„A külső visszajelzés szintén fontos a gyermekek számára” – folytatja a pszichológus. „A dicséret jótékonyan járul hozzá az önbizalomhoz. Persze, nem kell mindig mindenért megdicsérni a gyermeket, de ha úgy érezzük, őszintén büszkék vagyunk rá, akár egy apróság miatt is, akkor bátran alkalmazzuk! Igyekezzünk ilyenkor konkrétan kifejezni, miben látjuk akár az ő személyes fejlődését, mint például – nagyon ügyes vagy, hogy észrevetted, hogy a segítségedre lenne szükségem, és elpakoltál magadtól, köszönöm” – magyarázza a szakértő hozzátéve, hogy a sikerélmények szintén növelik az önbizalmat. “Igyekezzünk olyan feladatokat adni a gyermeknek, amikben kibontakoztathatja képességeit, például ha nagyon kreatív, kérjük meg, hogy segítsen elkészíteni a dekorációt a családi ünnepségre.”

A gyerekeknek szintén fontos a kortársaik véleménye is. Érdemes önismereti csoporton is részt venniük, hiszen ez számos előnnyel bír. Itt a gyerekek ugyanis visszajelzéseket kaphatnak egymástól, ami nagymértékben növeli az önbizalmukat. Egy ilyen csoportban mindig támogató légkör alakul ki, amely segíti az önelfogadást is. A gyermek megtapasztalhatja, hogy nincs egyedül a problémáival, mások is hasonló cipőben járnak. Az alkalmak során a gyermek a többiek segítségével találhat rá saját erősségeire. Emellett a csoport résztvevői egymástól is újfajta megoldásmódokat sajátíthatnak el, ezáltal pedig bővül saját eszköztáruk is, melyet a nehézségekkel szemben alkalmazhatnak. Egy önismereti csoport igazi közösségi élmény, amely során barátságok köttethetnek, és ahol a gyerekek játékosan, közösen fejlődhetnek és szerezhetnek nagyobb magabiztosságot.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!