Ciklushoz igazított bőrápolás: így működik!

Horváth Judit Horváth Judit | 2024.05.02 | Bőrápolás | Olvasási idő: 4 perc
Ciklushoz igazított bőrápolás: így működik!

Míg egyik nap kirobbanunk az energiától, máskor az ágyból sincs kedvünk kikelni. A menstruációs ciklusunk, a hormonháztartásunk nagyban befolyásolja a hangulatunkat, energiaszintünket – mindezt jól tudjuk már.

Nem árt azonban tisztában lenni azzal sem, hogyan hat a ciklusunk az arcunkra: kis odafigyeléssel, tudatossággal a nehezebb és könnyebb napokon is a legtöbbet hozhatjuk ki a bőrápolásból.

Zsírosabb, egyenetlen szerkezetű bőr az egyik héten, a következőn pedig majd kicsattan az egészségtől. Sokan csak a pattanások megjelenésével nyugtázzák a ciklus bizonyos szakaszait, pedig a bőrápolásra nem csak a premenstruációs időszakban lenne érdemes figyelni.

Az átlagos ciklust négy szakaszra bonthatjuk, ezek a következők: menstruációs, follikuláris, ovulációs és luteális (ebben az időszakban tapasztalhatjuk a legerősebben a PMS kellemetlen tüneteit). A négy szakaszban a bőrünk más és más típusú ápolást, odafigyelést igényel. Mindez persze nem azt jelenti, hogy hetente váltogassuk a különböző márkájú és hatóanyagú kozmetikumokat, de az intenzitásra, hidratálásra, hámlasztásra érdemes odafigyelni.
Lássuk, mikor mire van szüksége a bőrünknek!

1. A menstruációs szakasz

A vérzés idején, vagyis a ciklus első napjaiban mind az ösztrogén, mind a progeszteron hormon szintje alacsony. E két hormon felel a bőr hidratáltságáért, rugalmasságáért, illetve feszességéért. Alacsony szintjük miatt a bőr érzékeny, vízhiányos, húzódik és száraz, miközben a faggyútermelés intenzív: az eltömődött pórusok és pattanások, mitesszerek kialakulása szinte borítékolható. Érdemes ebben az időszakban még inkább odafigyelni a hidratálásra (kívül-belül!), alapos tisztításra. Jöhetnek a gazdagabb állagú, picit zsírosabb krémek.

2. Follikuláris szakasz

Emelkedik az ösztrogén szint, ami serkenti a kollagén termelést, a bőr már kevésbé fakó, egyre rugalmasabb, feszesebb, teltebb. Ebben az időszakban a legszebb a bőr. Ilyenkor érdemes bevetni a kémiai hámlasztókat (mielőtt megismerkednénk ezekkel a termékekkel, mindenképpen kérjük ki szakember véleményét, bevezetésük legyen fokozatos), bőrradírokat, amelyekkel eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, még ragyogóbbá tehetjük a bőrt. De ezekben a napokban érdemes használni a magas hatóanyag tartalmú krémeket, szérumokat is, amelyek jótékony hatására ekkor a „legfogékonyabb” a bőr, a sok hasznos hatóanyag eredményesebben szívódik fel. Érdemes erre az időszakra időzíteni a kozmetikai látogatást, a hidratáló kezelések ilyenkor kifejezettek hatékonyak.

3. Ovulációs szakasz

Növekszik a progeszteronszint, fokozódik a faggyútermelés. Egyfelől csillogóbb, ragyogóbb lesz a bőr, másfelől viszont lassan újra megjelenhetnek a pattanások. Ekkor jöhetnek a faggyúműködést szabályozó termékek, például a tisztító maszkok, a gyengéd hámlasztók, gyulladáscsökkentő pakolások.

4. Luteális szakasz

A bőr újra érzékeny, zsírosodásra, pattanások kialakulására hajlamos, bár a progeszteron csökkenésével fokozódik a faggyútermelés. Vessük be a bőrnyugtató szérumokat. A pattanásokat érdemes helyileg kezelni, nem pedig az egész arcon szárító termékeket bevetni. A bőr ilyenkor ugyanis extra érzékeny, egy otthon kinyomott és utána rosszul kezelt pattanás után akár heg is maradhat. De tapasztalhatjuk azt is, hogy az arcunk puffadtabb, érzékenyebben reagál a külső tényezőkre, a nagy melegre, hidegre, szélre, erős napfényre is. Gyengéd, de alapos tisztítás, méregtelenítő hatóanyagok használata javasolt ezekben a napokban, új termékeket viszont semmiképpen se ekkor próbáljunk ki. És persze: hidratáljunk, hidratáljunk, hidratáljunk!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!