A gyermekeket és a várandós nőket sem kíméli az elhúzódó covid

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.15 | Anyaság | Olvasási idő: 3 perc
A gyermekeket és a várandós nőket sem kíméli az elhúzódó covid

Világszerte emberek milliói szenvednek a koronavírus-fertőzés hosszú távú egészségkárosító hatásaitól. A gyermekek és a várandós nők körében is megfigyelhető az elhúzódó covid szindrómaként ismert tünetegyüttes.

A CNN egy friss amerikai vizsgálat eredményeit idézi, mely szerint minden tizedik nő, aki a várandóssága idején fertőződött meg a koronavírussal, jelenleg is érintett az úgynevezett elhúzódó covid szindrómával. A szakemberek az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health) projektjéből nyert adatokra alapoztak, mely a koronavírus-fertőzésnek kitett gyermek- és felnőttkorú népesség hosszú távú egészségkárosodásának mértékét igyekezett meghatározni.

A vezető tünetek: levertség, az enyhe fizikai és/vagy mentális aktivitást követő erőteljes fáradtság, melyhez sok esetben szédülés is társul.

A becslések szerint a felnőttkorú amerikaiak 2,5-25 százalékánál alakulhatott ki az elhúzódó covid szindróma, s ezen belül a várandós nők aránya elenyésző. A kutatók úgy látják, mindenek oka, hogy az érintett csoport többnyire fiatalokból áll, sőt az immunválaszuk is eltérő lehet. Megfigyelték továbbá, hogy azon nők, akikre a várandósságuk időtartama alatt jellemző volt a krónikus szorongás, a depresszió vagy az elhízás, nagyobb eséllyel számoltak be az elhúzódó covid szimptómáiról a megfertőződésüket követően. Az viszont, hogy a várandós nők melyik trimeszterben kapták el a koronavírust, vagy hány vakcináción estek át korábban, az elhúzódó covid kialakulása szempontjából nem bírt jelentőséggel.

Egy másik, a Pediatrics nevű lapban megjelent kutatás arról számolt be, hogy rohamosan növekszik az elhúzódó covid szindrómában érintett gyermekkorú páciensek száma. Jó hír viszont, hogy a legtöbben idővel teljesen felépülnek, az viszont elgondolkodtató, hogy egyharmaduk több mint egy éven keresztül tapasztalja a tüneteket (köhögés, szorító mellkasi fájdalom, nehézlégzés). A tudósok arra is rámutattak, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett gyermekeknél nagyobb eséllyel alakulhatnak ki bizonyos autoimmun betegségek, ideértve az 1-es típusú cukorbetegséget is.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!