Az egyik legalulértékeltebb őszi szuperélelmiszer
Tudtad? Bár általában zöldségként gondolunk a tökre, botanikai szempontból gyümölcsnek számít. Ennek ellenére táplálkozási szempontból inkább hasonlít a zöldségekre, mint a gyümölcsökre, ami viszont vitathatatlan: rengeteg előnye van a rendszeres fogyasztásának. Kellenek még okok, hogy miért készíts ebédre tököt? Mutatunk hatot!
Ugyan az ősz pumpkin spice bódulatban telik, valójában az ilyen ízű termékeknek nem sok köze van a valódi sütőtökhöz. Egy feldolgozott por helyett válaszd inkább a valódi sütőtököt, ami nemcsak finomabb, de az egészséged megőrzését is támogatja.
1. Javíthatja a látást
A sütőtök béta-karotinban gazdag, ami egy antioxidáns. Ezt a szervezeted A-vitaminná alakítja át, a sütőtök pedig az egyik legjobb forrása ennek a vitaminnak, egy csésze (245 gramm) főtt sütőtök a napi ajánlott bevitel 245%-át tartalmazza. Az A-vitamin segít javítani a látásodat, így jobban látsz gyenge fényviszonyok között, emellett támogatja a retina és a szaruhártya egészségét. A sütőtök az egyik legjobb forrása a luteinnek és a zeaxantinnak, két olyan vegyületnek, amelyek az időskori makuladegeneráció (AMD) és a szürkehályog kockázatának csökkentésével hozhatóak összefüggésbe. Ezenkívül a sütőtök számottevő mennyiségű C- és E-vitamint tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek, és megakadályozhatják, hogy a szabad gyökök károsítsák a szem sejtjeit.
2. Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát
A sütőtök tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal, így segíthet a rák megelőzésében. Mivel a sütőtök gazdag A-vitaminban, csökkenti a rák bizonyos típusainak kockázatát is, beleértve a prosztatarákot és a tüdőrákot. Ezenkívül a sütőtök karotinoidokat tartalmaz, egy olyan pigmentet, amely antioxidánsként működik. A kutatások alapján valószínűsíthető, hogy a karotinoidok csökkenthetik a torok-, hasnyálmirigy-, gyomor- és mellrákkialakulásának kockázatát.
3. A sütőtök szívbarát étel
A sütőtök káliumban gazdag, ami segíthet szabályozni a vérnyomást, csökkentve ezzel a szívroham és a stroke kockázatát. A sütőtök antioxidánsokban is gazdag, amelyek megvédhetik a „rossz” LDL-koleszterint az oxidációtól. Amikor az LDL-koleszterin részecskék oxidálódnak, összecsomósodhatnak az erek falán, ami beszűkítheti az ereket, és növelheti a szívbetegség kockázatát. A sütőtökben található C-vitamin és rost szintén segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket és általánosságban javíthatják a szív egészségét.
4. Immunerősítő hatása van
A sütőtök beépítése az étrendedbe segíthet abban, hogy immunrendszered hatékonyabban felvegye a harcot a kórokozókkal. A sütőtök C- és E-vitamint, béta-karotint, folsavat és vasat tartalmaz, amelyek mind segítenek erősíteni az immunrendszeredet.
5. Hosszabb ideig teltebbnek érzed magad tőle
A sütőtök magas rost-, de alacsony kalóriatartalmú, ami azt jelenti, hogy könnyeben teltségérzetet eredményez a fogyasztása anélkül, hogy túl sokat kellene enned belőle: csészénként (245 gramm) 50 kalória van benne, és körülbelül 94%-ban vízből áll. Mivel olyan jó rostforrás, a sütőtök segíthet az étvágyad megfékezésében is.
6. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek ragyogó bőrt eredményeznek
A sütőtök tele van olyan tápanyagokkal, amelyek nagyszerűek a bőröd számára. Egyrészt a benne található béta-karotin eljut a bőrbe, és segít megvédeni a bőrsejteket a káros UV-sugarak okozta károsodástól. A C-vitamin-tartalma szintén hozzájárul az egészséges bőrhöz. A szervezetnek ugyanis szüksége van erre a vitaminra a kollagén előállításához, ami erősen és egészségesen tartja a bőrt. Ezenkívül a sütőtök luteint, zeaxantint, E-vitamint és számos más antioxidánst tartalmaz, amelyek bizonyítottan erősítik a bőr védekezőképességét az UV-sugarakkal szemben.