Egyszerű mód a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésére

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.01.26 | Egészség | Olvasási idő: 2 perc
Egyszerű mód a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésére

A hideg vízben való úszás csökkentheti a menopauza pszichikai és fizikai tüneteit, köztük a hőhullámokat, szorongást és a hangulatváltozást is – állítja a University College London kutatói által publikált tanulmány. A kutatók kiemelték, hogy a távok növelése és a rendszeresség tovább javította az eredményeket.

A kutatásban résztvevők többek között szorongással, koncentrálási nehézségekkel, hőhullámokkal és éjszakai izzadással küzdöttek és 46,9 százalékuk állította, hogy a hideg vízben való úszás csökkentette szorongást és a kellemetlen tüneteket. A nők 34,5 százalékánál a hangulatváltozások, egyötödénél pedig az éjszakai izzadás is csökkent, míg a résztvevők 31,1 százalékánál a hőhullámok is enyhültek.

A tanulmányban vizsgált nők többsége panaszkodott állandó fáradtságra, szorongásra, gyakori hangulatváltozásra, alvászavarokra és ingerlékenységre.

Joyce Harper, az UCL professzora, a Post Reproductive Health folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője kiemelte: régóta ismert, hogy a hideg vizes fürdő, illetve úszás javíthatja az ember kedélyállapotát csökkenti a stresszt, a jeges fürdőt sportolók is használják a gyorsabb regenerálódás miatt.

„Tanulmányunk alátámasztja ezeket az állításokat” – hangsúlyozta megjegyezve, hogy további kutatásokra van szükség a tünetek csökkenéséhez szükséges gyakoriság, időtartam, hőmérséklet pontos megállapításához a hideg vízben való úszással kapcsolatban. A professzor szerint eredményeik alternatív megoldást jelenthetnek a menopauzával küzdő nők számára, és több nőt ösztönözhetnek a sportolásra.

Ugyanakkor a mértékre is figyelmeztet, vigyázni kell arra, hogy nehogy kihűljön vagy sokkot kapjon a szervezet, illetve nehogy a hideg víz rendellenességet okozzon a szívműködésükben.

(MTI)

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!