Erre az életelixírre esküsznek Japánban

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.09.07 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
Erre az életelixírre esküsznek Japánban

A világ öt kék zónájának egyike Japánban található. Okinawa egyike azoknak a területeknek, ahol az emberek várható élettartama kiugróan magas – gyakran a 100 éves kort is megérik -, közben pedig egészségesek és fittek maradnak.

A teakészítés jól ismert hagyomány Japánban, amelynek külön szertartása is van. A matcha egyike azoknak az értékes tápanyagforrásoknak, amelyet Japánban előszeretettel fogyasztanak a hosszú és egészséges élet megőrzése végett.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a matcha rendszeres fogyasztásának?

A matcha olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint az A-, C- és K-vitamin, rostok, fehérje, valamint az aminosav l-theanine, amelyről kimutatták, hogy javítja az alvást, csökkenti a stresszt, és növeli a kognitív funkciókat. Emellett polifenolokat is tartalmaz, mint az epigallokatechin-gallát. A polifenolok természetesen előforduló vegyületek a növényekben, amelyek magas antioxidáns tartalmúak, és segíthetnek a betegségek és a gyulladások elleni küzdelemben. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a matcha csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és javíthatja a bélrendszer egészségét is.

A matcha tea élettani hatásai

  • 70-szer annyi antioxidáns van benne, mint a narancsban,
  • 9-szer több béta-karotin, mint a spenótban,
  • megnöveli az energiaszintet akár 8-10 órára,
  • fokozza a mentális éberséget,
  • növeli a nyugodtságot és csökkenti a stresszt,
  • 30-40%-kal növeli a metabolikus szintet (BMR), rendszeres fogyasztása esetén elősegíti a fogyást,
  • öregedésgátló hatását az extra magas antioxidáns tartamának köszönheti,
  • csökkenti a vérnyomást és az LDL, azaz „rossz” koleszterin szintet,
  • stabilizálja a vércukorszintet,
  • erőteljes antibiotikus és vírusellenes hatással bír, így erősíti az immunrendszert is,
  • erős vértisztító és méregtelenítő, valamint lúgos kémhatású is, így a többi zöld teával ellentétben nem csinál gyomorsavat,
    vízhajtó hatású.

Hogyan készítsd el a matchát otthon?

A matcha tea elkészítése egyszerű, nem igényel sok időt vagy különleges képességeket. A matcha egy finom por, amit vízzel keverünk össze. Ezt megteheted hagyományos bambusz teakeverő ecsettel, vagy akár egy elektromos tejhabosítóval is.

A matcha tea hagyományos elkészítési módja a japán tea-szertartásból származik. Ehhez a folyamathoz szükséged lesz egy tálra, egy bambusz teakeverő ecsetre, és egy bambusz kanálra.

A következő lépéseket kövesd: helyezz két bambusz kanálnyi matchát egy tálba, adj hozzá 100 ml forró vizet (körülbelül 80 °C-osat), majd határozott mozdulatokkal keverd addig, amíg egy sűrű, zöld hab képződik.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!