Erre az életelixírre esküsznek Japánban
A világ öt kék zónájának egyike Japánban található. Okinawa egyike azoknak a területeknek, ahol az emberek várható élettartama kiugróan magas – gyakran a 100 éves kort is megérik -, közben pedig egészségesek és fittek maradnak.
A teakészítés jól ismert hagyomány Japánban, amelynek külön szertartása is van. A matcha egyike azoknak az értékes tápanyagforrásoknak, amelyet Japánban előszeretettel fogyasztanak a hosszú és egészséges élet megőrzése végett.
Milyen egészségügyi előnyei vannak a matcha rendszeres fogyasztásának?
A matcha olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint az A-, C- és K-vitamin, rostok, fehérje, valamint az aminosav l-theanine, amelyről kimutatták, hogy javítja az alvást, csökkenti a stresszt, és növeli a kognitív funkciókat. Emellett polifenolokat is tartalmaz, mint az epigallokatechin-gallát. A polifenolok természetesen előforduló vegyületek a növényekben, amelyek magas antioxidáns tartalmúak, és segíthetnek a betegségek és a gyulladások elleni küzdelemben. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a matcha csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és javíthatja a bélrendszer egészségét is.
A matcha tea élettani hatásai
- 70-szer annyi antioxidáns van benne, mint a narancsban,
- 9-szer több béta-karotin, mint a spenótban,
- megnöveli az energiaszintet akár 8-10 órára,
- fokozza a mentális éberséget,
- növeli a nyugodtságot és csökkenti a stresszt,
- 30-40%-kal növeli a metabolikus szintet (BMR), rendszeres fogyasztása esetén elősegíti a fogyást,
- öregedésgátló hatását az extra magas antioxidáns tartamának köszönheti,
- csökkenti a vérnyomást és az LDL, azaz „rossz” koleszterin szintet,
- stabilizálja a vércukorszintet,
- erőteljes antibiotikus és vírusellenes hatással bír, így erősíti az immunrendszert is,
- erős vértisztító és méregtelenítő, valamint lúgos kémhatású is, így a többi zöld teával ellentétben nem csinál gyomorsavat,
vízhajtó hatású.
Hogyan készítsd el a matchát otthon?
A matcha tea elkészítése egyszerű, nem igényel sok időt vagy különleges képességeket. A matcha egy finom por, amit vízzel keverünk össze. Ezt megteheted hagyományos bambusz teakeverő ecsettel, vagy akár egy elektromos tejhabosítóval is.
A matcha tea hagyományos elkészítési módja a japán tea-szertartásból származik. Ehhez a folyamathoz szükséged lesz egy tálra, egy bambusz teakeverő ecsetre, és egy bambusz kanálra.
A következő lépéseket kövesd: helyezz két bambusz kanálnyi matchát egy tálba, adj hozzá 100 ml forró vizet (körülbelül 80 °C-osat), majd határozott mozdulatokkal keverd addig, amíg egy sűrű, zöld hab képződik.