Ez történik a testeddel, ha felhagysz a koffeinnel

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.01.19 | Egészség | Olvasási idő: 6 perc
Ez történik a testeddel, ha felhagysz a koffeinnel

Sokan csak legyintenek a tényre, miszerint a kávé is függőséget okoz, amelynek leküzdése jelentős kihívás elé állíthat. A rövid távú kellemetlenségeken túl azonban számos pozitív változást tapasztalhatsz, ha úgy döntesz, hogy kihagyod az életedből a koffeint, amit eddig mindennapi serkentőként fogyasztottál.

A koffein alapvetően nem egészségtelen, egyre több kutatás mutat rá, hogy a kávéfogyasztásnak pozitív hatásai is lehetnek az emberi szervezetre. Már vizsgálták a koffein hatását a szív- és érrendszerre, az összefüggéseket a kávé elkészítési módja és a szívrohamok kockázata között, valamint azt is, hogy vajon van-e olyan mennyiség, amely befolyásolhatja az élettartamot. Fontos azonban megemlíteni, hogy az érme mindig kétoldalú, a kávé mellett pedig más italok, például a szénsavas üdítők és a tea is tartalmaznak koffeint. Nézzük, mi történik a szervezeteddel, ha mégis úgy döntesz, felhagysz a koffein rendszeres fogyasztásával.

Csúnya fejfájások gyötörhetnek

A koffein kétélű fegyver, ha fejfájásról van szó. Nemcsak a koffeinfogyasztás okozhat gyakori fejfájást, hanem a koffein elvonása is. Hogy még bonyolultabb legyen a dolog, a koffein a fejfájás kezelésének egyik eszköze is lehet! A Wake Forest Egyetem tanulmánya szerint a koffeinfogyasztás az erek szűkülését okozza, ami akár 27 százalékkal is lassíthatja a véráramlást. A koffeinről való leszokás lehetővé teszi, hogy az erek visszatérjenek normál méretükhöz, emiatt átmenetileg fejfájást okozhatnak. Ha fájdalomcsillapítót vennél be, arra ügyelj, hogy olyat válassz, ami nem tartalmaz koffeint!

Nyugodtabb lehetsz

Ha érezted már, hogy a túl sok koffein miatt nem tudsz nyugodtan megülni és ingerlékeny vagy, akkor ideje búcsút venni a dupla eszpresszótól. Mivel a koffein stimuláns, természetesen megemeli az adrenalin és a stresszhormonok szintjét a szervezetben. Ha elhagyod a koffeint, kevésbé leszel stresszes és szorongó – mutat rá egy kutatás.

Fizikailag is könnyebbnek érezheted magad

Legyen szó kávéról, szénsavas üdítőről vagy más koffeintartalmú italról, a koffeinfogyasztás elhagyása fogyáshoz vezethet. Noha a kávé csak körülbelül 2 kalóriát tartalmaz csészénként, egy korábbi, a Public Health magazinban közzétett tanulmány szerint az amerikaiak körülbelül ⅔-a 22-58 plusz kalóriát ad hozzá minden elfogyasztott italhoz – és itt még nem is valamilyen extra lattéról vagy frappucinóról van szó. A vizsgálat szerint például a Starbucks Caramel Macchiato itala, ami 2 százalékos tejjel készül, 250 kalóriát és 33 gramm cukrot tartalmaz. Annyira már nem is kalóriamentes, mint amilyennek a lefőzött espresso indult.

Emellett a George Washington Egyetem legújabb kutatása szerint a diétás üdítőt fogyasztó gyerekek és tizenévesek napi 200 kalóriával többet fogyasztottak, mint azok, akik csak vizet ittak. A cukorhelyettesítők fogyasztása pedig a testsúllyal és a nagyobb derékkörfogattal függ össze, valószínűleg annak köszönhetően, hogy a helyettesítő után a szervezet az igazira vágyik. Tehát előfordulhat, hogy nemcsak mentálisan, de fizikailag is könnyebbnek érzed majd magad, ha nem fogyasztasz több koffeint.

Székrekedésed lehet átmenetileg

A kávé az emésztőrendszert éppúgy stimulálja, mint az agyat, és a kutatók úgy vélik, hogy ez valószínűleg annak köszönhető, ahogy a koffein kölcsönhatásba lép a mikrobiomokkal. Bár elsőre nem hangzik túl jól, azért fontos megjegyezni, hogy a jól működő anyagcseréhez nincs szükség kávéra. Egyszerűen igyál több vizet és fogyassz rostban gazdag növényi táplálékot, például gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonákat. Ha az étrended tartalmazza ezeket, nincs miért aggódnod.

Kipihentebbnek érezheted magad

A koffein csökkentése egyúttal azt is jelenti, hogy viszlát reggeli vagy késő esti izgalom, ez pedig kimondottan jót tesz a stressz-szintnek. Mindaz az ingerlékenység és nyugtalanság, amelyet a munkanap során tapasztalhattál korábban, eltűnhet vagy legalábbis csökkenhet a kávé vagy a szénsavas üdítők elhagyásával. Bár kissé ingerlékenynek és nyugtalannak érezheted magad eleinte, később ez kiegyenlítődik, és beáll a hangulatod.

Jobban aludhatsz

A kávé közvetlen hatással van a test alvás-ébrenlét ciklusára, és órákig megmarad a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy a délben elfogyasztott kávé is nyugtalan éjszakához vezethet. A koffein teljes kiiktatása csökkenti az alvászavarok kockázatát, és segít a szervezetnek felismerni, mikor van szüksége pihenésre. Ha úgy érzed, nem indul be a reggel egy bögre kávé nélkül, akkor helyettesítsd egy forró gyógyteával – végtére is ez egy szokás, amin változtatni tudsz.

Letargikusnak érezheted magad

A koffein serkentő hatású, ezért valószínűleg legalább néhány napig egy kis energiacsökkenést tapasztalsz, amikor először abbahagyod a kávé vagy a szénsavas üdítők fogyasztását. A koffein elvonásának számos mellékhatása közé tartozik az éberség és az aktivitás csökkenése, az álmosság és a ködösség érzete, ezért érdemes felkészülni, mielőtt végleg leállsz ezekkel az italokkal. Érdemes lehet apránként csökkentened a mennyiséget, hogy minimalizáld ezeket a kellemetlen mellékhatásokat.

Hollywoodi mosoly

A kávé elhagyása azt jelenti, hogy végleg búcsút mondhatsz a kávéfoltoknak, ami nagyszerű hír a fogaid számára. A kávé és a szénsavas üdítők ugyanis a fogakra leginkább káros élelmiszerek közé tartoznak, mivel mindkettő erodálhatja a fogzománcot.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!