Meglepődnél melyik testrészed öregszik leggyorsabban

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.20 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
Meglepődnél melyik testrészed öregszik leggyorsabban

Az életkor az egyik legérdekesebb paradoxon: míg egyesek ünneplik az évek múlását, másokat megvisel az évforduló és olyanok is vannak, akik szerint ez is csak egy szám a sok közül. Ám azt kevesen veszik figyelembe, hogy bár az életkor egyenlő ütemben változik, testünk nem egyformán öregszik. A legújabb kutatásokból kiderül, hogy bizonyos testrészek bizony sokkal gyorsabban öregszenek.

Steve Horvath, a Kaliforniai Egyetem professzora éveken át kutatta a test öregedési folyamatának útvesztőit azzal a céllal, hogy bizonyítsa, mi gyorsítja és mi lassítja az emberek öregedési folyamatát. Kutatásainak eredménye meglepő módon azt mutatta, hogy számos testrész eltérő ütemben öregszik, a nők esetében a mellek például sokkal gyorsabban öregszenek, mint a test többi része: a petefészkekhez képest akár kétszer annyi idős is lehet.

Az öregedés folyamatának lassítása szempontjából a nők általában különös figyelmet fordítanak néhány kulcsfontosságú területre: a szemkörnyékre, a szájra és a kézfejre. Ezek azok a területek, ahol az öregedés első jelei megmutatkoznak, és ahol már fiatal korban is fontos szerepet kap a prevenció.

Horvath professzor kifejlesztett egy egyedi mérési módszert, amely pontosan meghatározza a test különböző részeinek életkorát. A kutatások azt mutatják, hogy biológiai óránk üteme az évek múlásával lelassul. A legjelentősebb fordulópontot a huszadik születésnap jelenti, innen kezdve folyamatosan lassul a szervezet öregedésének üteme.

A kutatások arra is rávilágítottak, hogy a rákos sejtek viszont sokkal gyorsabban öregednek, mint az egészséges sejtek: egy rákos szerv akár 36 évvel is „idősebb” lehet. Ez magyarázatot ad arra, hogy miért jelentenek a daganatos megbetegedések nagyobb kockázatot az idősebb korosztály számára.

A kulcs az egészség megőrzése és az öngondoskodás. Fontos, hogy figyeljünk az étrendünkre, lehetőség szerint kerüljük a mesterséges édesítőszereket és a feldolgozott élelmiszereket. Emellett fontos a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel, a vízfogyasztás, a pihenés és a rendszeres testmozgás is. Ez mind hozzájárulhat ahhoz, hogy hosszabb ideig megőrizzük fiatalságunkat és egészségünket.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!