Nem is olyan egyszerű feladat a magnéziumpótlás

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.08 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Nem is olyan egyszerű feladat a magnéziumpótlás

Ha rendszeresen sportolsz, a magnéziumpótlás fontossága valószínűleg nem újdonság akkor sem, ha még nem találkoztál hiányállapot miatt fellépő kellemetlen izomgörcsökkel.

Az optimális magnéziumszint megtartása viszont korántsem olyan egyszerű feladat, a tápanyag pótlása és annak hasznosulása sem olyan egyszerű. A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

A sport és a magnézium

Miért éppen a magnéziumhiány okoz izomgörcsöket? Azért, mert ez az anyag jelentős szerepet tölt be az izomműködés normál keretek között tartásában. De azért itt nem állnak meg a feladatai, és emiatt mindenképpen figyelni kell egy ilyen tünetre.

A magnézium ugyanis nem csak azt teszi lehetővé, hogy izomgörcsök nélkül sportolhassunk. Jelentős szerepe van a szívműködésben, a vérnyomás szabályozásában, az idegrendszer működésében, de még az alvásminőségbe is jelentősen beleszól, emiatt pedig gyakorlatilag a szervezet egészére kihat, ha hiány lép fel belőle. Ráadásul a hiányállapot nehezen ismerhető fel, mert a jeleknek sokan nem tulajdonítanak jelentőséget – sőt, az is előfordul, hogy tünetek nélkül van jelen – mondja a szakértő.

Magnéziumpótlás

Azt már a hobbi sportolók is tudják, hogy a magnéziumpótlás fontos, amit alapesetben a megfelelő étkezéssel képesek vagyunk megtenni. Sajnos azonban az élelmiszereink beltartalma egyre csökken, míg a minket érő környezeti hatások romboló ereje nő, vagyis a tápanyagfelhasználásunk is megugrik egy alapvetően csökkent bevitel mellett.

A magnéziumot szerencsére pótolni lehet vitaminkészítményekkel is, de nem mindegy, hogyan. Minden anyag esetében központi kérdés a hasznosulás. Ha bevittünk egy anyagot, azt a szervezetnek hasznosítania kell, és ez nem könnyű feladat.

A táplálékkiegészítőkben a magnézium sokszor szervetlen kötési formában van jelen, így pedig hasznosulása is nagyon alacsony. A szervezetnek ugyanis számos átalakítást kell elvégeznie az anyagon, míg azt a sejtek képesek lesznek hasznosítani. Ez azonban idő és energiaigényes, vagyis a szervetlen formában bevitt anyagok jelentős hányada egyszerűen kiválasztódik és kiürül a szervezetből.

A “jó” magnézium

Már a szervetlen formában bevitt magnézium is segít valamennyit, de igazi lökést a szerves forma adhat. A készítményekben jellemzően magnézium-citrát formában megjelenő anyag ugyanis jelentősen jobban képes hasznosulni. A szerves kötésű anyagok akár 80 százalékkal is jobban hasznosulnak szervetlen társaiknál. Emellett azonban a felszívódást más anyagok is segítik.

A magnézium esetében a B6-vitamin egy ismert “segédanyag”. Kevesebben tudják, hogy a magnézium hasznosulását a D-vitamin, az E-vitamin vagy éppen a kalcium is segíti, de ezen kívül még számtalan anyag jut szerephez, minimum közvetett formában.

Vagyis például az E-vitamin segíti a magnézium felszívódását, már persze ha megfelelő arányban van jelen, amihez kell a C-vitamin, mert ez az E-vitamin hasznosulását segíti elő. A C-vitaminhoz a vas szükséges, ahhoz újra más anyagok és így tovább.

Ennek megfelelően a magnéziumot nem csak szerves kötési formában, hanem komplex készítményben érdemes bevinni, így érhető el a legjobb hasznosulás, így biztosítható a szervezet hatékony tápanyagpótlása ezen keresztül pedig a jó sportteljesítmény is.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!