Szívrohamot és stroke-ot okozhat az egyik legnépszerűbb édesítőszer

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.06.21 | Egészség | Olvasási idő: 7 perc
Szívrohamot és stroke-ot okozhat az egyik legnépszerűbb édesítőszer

Egy új tanulmány szerint a xilit nevű, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, amelyet számos csökkentett cukortartalmú élelmiszerben és más termékben, például rágógumiban és fogkrémben használnak, összefüggésbe hozható a szívroham, a stroke és a korai halálozás közel kétszer magasabb kockázatával azoknál az embereknél, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztják ezt az összetevőt.

A European Heart Journal című szakfolyóiratban június közepén közzétett tanulmány azzal a céllal indult, hogy olyan ismeretlen vegyi anyagokat vagy vegyületeket találjanak a vérben, amelyek előre jelezhetik a szívroham, a stroke vagy a következő három éven belül bekövetkező halálozás kockázatát. Ehhez Dr. Stanley Hazen és csapata 1157, 2004 és 2011 között szívbetegség miatt kivizsgáláson átesett személytől származó vérmintát elemzett. Megvizsgáltak egy másik adag vérmintát is, amelyet több mint 2100 olyan embertől vettek, akiknél szintén magas lehetett a szívbetegség kockázata.

Számos olyan alkoholcukrot találtak, amelyek a jelek szerint hatással voltak a szív- és érrendszeri működésre, köztük a xilitet és az eritritet.

„Egészséges önkénteseknek adtunk egy xilitet tartalmazó italt, hogy lássuk, milyen magasra emelkedik a szint, és a (xilit szintje) 1000-szeresére nőtt” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Stanley Hazen, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézet Kardiovaszkuláris Diagnosztikai és Megelőzési Központjának igazgatója.

„Amikor cukrot eszünk, a glükózszintünk 10%-kal vagy 20%-kal emelkedhet, de nem emelkedik 1000-szeresére”, mint a xilit szintje, mondta Hazen, aki a Cleveland Clinic Mikrobiom és Emberi Egészség Központját is vezeti.

„Az emberiség nem tapasztalt ilyen magas xilitszintet, kivéve az elmúlt néhány évtizedben, amikor elkezdtünk teljesen mesterséges és cukrot helyettesítő alapanyagokkal készült feldolgozott élelmiszereket fogyasztani” – tette hozzá.

Aggasztó vérrögképződés

2023-ban ugyanazok a kutatók hasonló eredményeket találtak egy másik alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, az eritritol esetében, amelyet csökkentett cukortartalmú termékekben tömegnövelő cukorhelyettesítőként használnak.

A tanulmányokban bemutatott további laboratóriumi és állatkísérletek kimutatták, hogy az eritritol és a xilit a vérlemezkék könnyebb alvadását okozhatja. A vérrögök elszakadhatnak, aztán a szívbe jutva szívrohamot, vagy az agyba kerülve stroke-ot okozhatnak.

Szakértők szerint ez egy újabb figyelmeztetés, hogy az üdítő italok helyet elsősorban vizet, és cukrozatlan teát vagy kávét kellene fogyasztanunk.

A xilitről készült új tanulmányban „a vérlemezkék viselkedésében még akkor is különbségek mutatkoztak, hogy az illető a valós életben elfogyasztott adaggal megegyező, szerény mennyiségű xilitet fogyasztott egy ital formájában” – mondta Dr. Matthew Tomey, a New York-i Mount Sinai Fuster Szívkórház kardiológusa és a Mount Sinai Icahn School of Medicine adjunktusa, aki nem vett részt a tanulmányban.

Bár azt is hozzátette, hogy a kísérletek érdekesek, de önmagukban nem bizonyítják, hogy a vérlemezke-rendellenességek a xilitfogyasztás következményei lennének.

Nem ő az egyetlen, aki szkeptikus az eredményekkel kapcsolatban. Carla Saunders, az iparági szövetség, a Calorie Control Council elnöke a CNN-nek elmondta, hogy a tanulmány eredményei „ellentmondanak az évtizedes tudományos bizonyítékoknak, amelyek a globális egészségügyi és szabályozó ügynökségek által végzett vizsgálatokon alapulnak, és alátámasztják az olyan alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek, mint a xilit biztonságosságát és hatékonyságát.” Szerinte különösen azok esetében lehet negatív hozadéka ezeknek az eredményeknek, akik egészségügyi okokból fogyasztják az alternatív édesítőszereket.

Mi az a xilit?

A cukorhoz hasonlóan édes, de kevesebb mint feleannyi kalóriával a xilitet gyakran használják cukormentes rágógumikban, mentolos cukorkákban, fogkrémekben, szájvizekben, köhögés elleni szirupokban és rágható vitaminokban. Nagyobb mennyiségben gyakran adják cukorkákhoz, pékárukhoz, süteménykeverékekhez, barbecue szószokhoz, ketchuphoz, mogyoróvajhoz, pudingokhoz, palacsinta sziruphoz és sok más készételhez és termékhez.

A xilit egy cukoralkohol, egy szénhidrát, amely természetes módon megtalálható olyan ételekben, mint a karfiol, padlizsán, saláta, gomba, spenót, szilva, málna és eper. Az ilyen természetes forrásokban található xilit mennyisége azonban elenyésző, mondta Hazen.

„Ha ténylegesen elvégezzük a számítást, szó szerint egy tonnányi gyümölcs kell ahhoz, hogy egy diabetikus sütit kiadjon, ami körülbelül kilenc gramm xilitet tartalmazhat” – mondta.

Kereskedelmi felhasználásra azonban a xilitet kukoricacsutkából, nyírfából vagy genetikailag módosított baktériumokból állítják elő. „Úgynevezett természetes édesítőszerként árulják, és mivel a xilit nem emeli meg a vércukorszintet, alacsony szénhidrát- és keto-barátként is forgalmazzák” – mondta Hazen.

Számos szakmai szervezet is ajánlja a xilitet cukorhelyettesítőként elhízott, cukorbeteg vagy prediabéteszes betegek számára a glikémiás kontroll javítása érdekében – tette hozzá.

„Pedig a cukorbetegség kockázatának kitett emberek a véralvadási események szempontjából a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak” – mondta. „A xilitet olcsóbb előállítani, mint a nádcukrot, ezért egyre többször kerül cukorhelyettesítőként az élelmiszerekbe. Egyes 350 ml italok, amelyekben a xilitet fő mesterséges édesítőszerként használják, 30 grammot vagy még többet is tartalmazhatnak” – mondta. A xilitet az otthoni sütéshez is ajánlják, ilyenkor a cukrot egy az egyben lehet helyettesíteni vele, ami ezek alapján óriási mennyiség.

Csak kettő a számos cukoralkoholból

Egy 2023 februári eritritet – a másik legelterjedtebb alacsonykalóriás cukorhelyettesítő – vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a szívroham és a stroke kockázata három éven belül majdnem megduplázódott, amikor az emberek vérében a legmagasabb volt az eritrit szintje.

A xilitről szóló új tanulmány esetében az eredmények lényegében ugyanezek voltak – a legmagasabb xilit-szinttel rendelkező embereknek a legalacsonyabb szinthez képest közel kétszer nagyobb volt a szívroham, a stroke és a halálozás kockázata, mondta Hazen.

„Van egy receptor a vérlemezkéken, amelyet még nem értünk, amely felismeri ezt a molekulát, és jelzi a vérlemezkének, hogy hajlamosabb legyen a vérrögképződésre” – mondta. „Az ízlelőbimbóink nem tudják megkülönböztetni a cukor és az egyéb édesítőszerek szerkezetét, de a vérlemezkék nyilvánvalóan igen.”

Az Egészségügyi Világszervezet 2023-ban figyelmeztette a fogyasztókat, hogy a fogyás érdekében kerüljék a mesterséges édesítőszereket, és további kutatásokat sürgetett a kalóriaszegény és kalóriamentes édesítőszerek hosszú távú toxicitásával kapcsolatban – áll a tanulmányban.

A kutatás most ismét rávilágított, hogy van még mit megtudunk a cukorpótlók biztonságosságáról. Addig is érdemes észben tartani, hogy azért, mert elvileg kevesebb a kalória bennük és úgy reklámozzák ezeket az összetevőket, hogy egészségesebbek, mint a cukor, még nem biztos, hogy mindez igaz. Az egészséges táplálkozás és életmód szokásainak kialakítása és holisztikus elengedhetetlen a hosszú és kiegyensúlyozott élethez.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!