Új, forradalmi gyógyszer segíthet az endometriózis kezelésében

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.02.13 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Új, forradalmi gyógyszer segíthet az endometriózis kezelésében

A legújabb kutatások szerint egy új gyógyszer már 2030-ban segíthet az endometriózis kezelésében. A becslések szerint az endometriózis világszerte minden tizedik nőt érinti, és jelenleg csak hormonális kezelés vagy sebészeti beavatkozás áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére, így egy új és hatékony gyógyszer milliók számára jelentene könnyebb mindennapokat.

Az endometriózis egy olyan nőgyógyászati állapot, amikor a méh belső nyálkahártyája a méh üregén kívülre kerül (lehet ez a kismedence, a petevezeték vagy petefészkek, de a belekre is átterjedhetnek), de továbbra is ugyanúgy követi a hormonálisan vezérelt menstruációs ciklus változásait, ezáltal a fájdalmon túl súlyos panaszokat okozva.

A diklór-acetát (DCA), egy olyan gyógyszer, amelyet általában a gyermekek anyagcsere-betegségeinek kezelésére használnak, de az új kutatások alapján hatásosnak bizonyult az endometriózist okozó sejtek lebontásában is.

Az endometriózis jelenleg nem gyógyítható, hormonális gyógyszerek alkalmazásával lehet kordában tartani a tüneteket vagy sebészi úton eltávolítani, de ez nem garancia, hogy nem fog kiújulni az állapot. Az endometriózis elsősorban az életminőséget rontja, mivel erős fájdalmat, fáradtságot, gyomor-bélrendszeri problémákat, fájdalmas menstruációt, szexuális fájdalmat okoz, bizonyos esetekben pedig meddőséghez is vezethet. Ezen felül az újabb vizsgálatok összesen 11 más gyulladásos állapottal, így például migrénnel, asztmával és arthrózissal hozták összefüggésbe az endometriózist.

Andrew Horne, az Edinburgh-i Egyetem nőgyógyászati és reprodukciós tudományok professzora elmondta, idén tavasszal a DCA endometriózisra gyakorolt hatását vizsgáló klinikai kutatása második szakaszába lép. Reményi szerint a gyógyszert a következő öt éven belül már alkalmazni is lehet a gyakorlatban.

Az endometriózissal diagnosztizált nők több laktátot – a glükóz-anyagcsere káros emberi salakanyagát – termelnek, mint azok, akiknek nincs ilyen betegségük. Horne professzor és csapata megállapította, hogy a megnövekedett laktát olyan környezetet teremt, amely támogatja az endometriózissejtek növekedését és terjedését. A sejtek DCA-val történő célzott kezelése ezt követően csökkentette a laktáttermelést, ami megállíthatja a betegség előrehaladását.

A klinikai vizsgálat első szakaszának végén azok a nők, akik DCA-t kaptak, a tünetek jelentős javulásáról, valamint a menstruációs ciklusuk alatt szükséges fájdalomcsillapító gyógyszerek mennyiségének csökkenéséről számoltak be.

„Nagyon izgatottak vagyunk a vizsgálat következő fázisa miatt. Nagyon kevés nem hormonális kezelést vizsgáltak eddig, így élen járunk ezen a területen” – nyilatkozta Horne professzor a Telegraphnak.

„Reméljük, hogy a gyógyszerek csökkentik a betegség terjedését, és az eddigi vizsgálataink arra utalnak, hogy nem csak a tünetekre, hanem a betegségre is hatnak, és megakadályozzák annak előrehaladását” – tette hozzá.

A vizsgálat még csak az előkészítő szakaszban van, ugyanakkor Horne és kutatócsoportja azt reméli, hogy a következő fázis, az EpIC2 elindítása véglegesebb választ ad majd a DCA hatékonyságáról.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!