10 kihagyhatatlan úti cél, ha kulturális inspirációt keresel

Szász Nóri Szász Nóri | 2023.11.26 | Énidő | Olvasási idő: 9 perc
10 kihagyhatatlan úti cél, ha kulturális inspirációt keresel

Ha a következő utazásod alatt szeretnél kulturális élményekkel, új inspirációkkal feltöltődni, ez az összeállítás neked szól.

A posterXXL, egy személyre szabott fotótermékekre szakosodott német vállalat nemrégiben készült tanulmánya segít a tökéletes úti cél kiválasztásában. A Condé Nast Traveller által is megosztott lista összeállításához a posterXXL olyan tényezők alapján pontozta az európai városokat, mint a művészeti galériák koncentrációja, a híres építészek által tervezett épületek száma, a városban született kortárs művészek száma, valamint a művészeti iskolák és művészeti fesztiválok száma. Míg a kontinens nagyhatású divatfővárosai is felbukkannak a listán, kisebb és talán meglepő települések is helyet kaptak rajta.

10. Párizs

Valószínűleg senki számára sem meglepő, hogy a Fények városa felkerült erre a listára. A Montmartre a 18.-19. században az európai művészek egyik főhadiszállása volt, legyen szó festészetről vagy költészetről. Párizs kötelező úti cél mindenkinek, aki rajong a bohém stílusért és az építészetért. Bár a tömeg óriási, a művészetek modern temploma, a Louvre és benne a Mona Lisa vagy a Milói Vénusz mindenki számára kötelező látnivaló, akárcsak az impresszionista remekek a Musée de l’Orangerie-ban. Az átgondolt program mellett pedig érdemes csak úgy elveszni a francia fővárosban, és felfedezni ámulatba ejtő építészeti csodáit is.

9. Lyon

Lyont eklektikus művészeti kínálata teszi egyedivé. A lyoni Szépművészeti Múzeumban nemcsak olyan kora újkori művészek történelmi alkotásai találhatók, mint Gerard David, Peter Paul Rubens és Simon Vouet, hanem kortárs művek is, valamint egy kiterjedt egyiptomi műtárgygyűjteményt is megtekinthetnek a látogatók. Lyon minden ősszel négy héten át színes pompába borul, amikor a Peinture Fraîche Fesztivál ellepi a várost, amely a street artot, a graffitit és a kortárs művészetet ünnepli.

8. Helsinki

Finnország fővárosának művészeti és kulturális öröksége nem kap annyi figyelmet, mint amennyit megérdemelne. Több izgalmas gyűjteménnyel rendelkező galériát és múzeumot találni a városban, közülük említésre méltó a Kiasma Kortárs Művészeti Múzeum és a Sinebrychoff Művészeti Múzeum, valamint olyan építészeti látványosságok felfedezésével lehet töltekezni, mint a 20. századi helsinki központi pályaudvar és a kortárs Kamppi kápolna. A város kulturális rangját emeli az évente megrendezésre kerülő Helsinki Fesztivál – az északi országok legnagyobb művészeti fesztiválja.

7. Milánó

A divat terén Milánónak osztozkodnia kell trendteremtő hatása terén Párizzsal és Londonnal, azonban, ha a lakberendezést nézzük, egyértelműen Milánó dominál. Abból, hogy két ilyen kreatív területen ekkora befolyása van a városnak, szinte egyenesen következik, hogy művészet terén sem kell a szomszédba menniük. Milánó történelmi épületei között járva furcsa is lenne, ha nem szállná meg az ihlet az alkotókat. Persze nem csak az utcán sétálva lehet ámulatba ejtő dolgokat látni. Milánó múzeumai és galériái is az inspiráció elapadhatatlan forrását jelentik, főként, hogy olyan nagy művészek alkotásait lehet megcsodálni, mint Botticelli, Raffaello és Da Vinci. Ráadásul talán a művészettörténet legjelentősebb alkotása, az Utolsó vacsora, a Museo Cenacolo Vinciano freskója, amely Jézus keresztre feszítése előtti utolsó vacsoráját ábrázolja a tanítványokkal is az észak-olasz városban található.

6. Berlin

Berlin a kortárs művészet szerelmeseinek központja. Egy hosszú hétvége – vagy ha van hozzá kitartásod -, akár egy egész hét is eltelhet a német főváros látványos galériáiban és múzeumaiban. A szabadtéri East Side Galleryben a berlini fal legnagyobb összefüggő szakasza látható – ami egykor a megosztás jelképét jelentette a művészek keze nyomán a szépséget és összetartozást jeleníti meg. Ugyanakkor az olyan bemutatótermek, mint a König Galerie és a BQ Berlin változó, eklektikus kiállításoknak adnak otthont, amelyek a berlinieket és a nemzetközi design szerelmeseit egyaránt izgalomba hozzák. Ha pedig egy kis kikapcsolódásra vágysz az intellektuális csemegék után, Berlin pezsgő éjszakai élete számos artisztikus színtérrel vár.

5. Oslo

Ugyan a nappalok egyre rövidebbek Norvégia fővárosában, ahogy a tél felé közeledünk, a sötétségbe a Fjord Oslo hoz fényt, ahogy a Harbour Promenade-ot szabadtéri fénykiállítássá változtatja. Az évente megrendezett Oslo Art Weekend kortárs művészeti programmal várja a helyieket és a városba érkezőket, akik izgalmas pop-up események és kiállítások közül válogathatnak. Bár Oslo erős a művészeti fesztiválok terén, és egész évben találni eseményeket, a város ad otthont a Norvég Nemzeti Művészeti Múzeumnak, sok más különös gyűjtemény mellett, így tényleg bármikor el lehet tölteni pár napot úgy a városban, hogy az ember nem sok időt tölt a hideg utcákon.

4. Edinburgh

A PosterXXL értékelése alapján a skót főváros került a negyedik helyre – egyben ez az első a top 5-ben felbukkanó brit város közül. A National Galleries of Scotland (Skócia Nemzeti Galériái) a galériák gyűjteménye, amelybe a Modern One, Modern Two, a National és a Portrait tartozik. Ezek a termek (és páncéltermek) több mint 120 ezer festményt és műtárgyat, köztük Vincent Van Gogh és John Singer Sargent alkotásait vonultatják fel. Az évezredes múltnak köszönhetően Edinburgh építészete páratlan – sétálj körbe a vár erődítményében, nézd meg a királyi Holyroodhouse-palotát, és csodáld meg az elterülő városképet az Arthur’s Seat-ről – páratlan lesz az élmény.

3. Róma

Történelem, kultúra és művészet – Róma mindenkinek tartogat izgalmas és érdekes látnivalókat. Az impozáns Colosseum, ókori romok és lélegzetelállító vallási építészet. Annyi érdekesség van az olasz fővárosban, hogy újra és újra el lehet látogatni ide anélkül, hogy az ember ráunna. De Róma nem csak a múltba réved. Halad a korral, és galériái a kortárs művészet számára is elegendő teret biztosít. A MAXXI, a National Museum of 21st Century Art ennek az egyik központja, hiszen több ezer művet mutat be 27 ezer négyzetméternyi galériaterületen. A városban idén októberben is megrendezték a Rome Art Weeket, amely több mint 170 kiállítást és több mint 170 nyitott műtermet foglal magába, ahol feltörekvő és befutott művészek mutatkozhatnak be.

2. Amszterdam

Észak Velencéje. Egy délutáni séta a megszámlálhatatlan csatornán egyértelművé teszi, hogy Amszterdam lakói mennyire művészlelkűek, így nem meglepő, hogy ez a bájos város éppen csak lemaradt az első helyről. Olyan kortárs művészek nevezik a várost szülőhelyüknek, mint Saskia de Brau, Rob Scholte és Inez Van Lamsweerde – talán őket is a számtalan galéria, múzeum és művészeti fesztivál terelte erre az útra. Csak néhány napot tudsz a városban tölteni? Mindenképpen nézd meg a Rijksmuseumot, amely az ország legkiterjedtebb műgyűjteményének ad otthont, valamint a Van Gogh Múzeumot, ahol az állandó gyűjtemény a híres festő mintegy 700 alkotásából áll.

1. London

Az első helyet London foglalja el, amelyet sokan Európa kreatív fővárosának tartanak. A világ minden tájáról érkeznek nemzetközi diákok, hogy olyan neves iskolákban tanulhassanak, mint a Central Saint Martins, a Fine Arts College és a University of the Arts London. Bár London nem olcsó város, számos világszínvonalú múzeuma és galériája ingyenesen látogatható, köztük a Victoria & Albert múzeum, a British Múzeum, a National Portrait Gallery, a National Gallery, a Somerset House és a Tate Modern, ám az időszakos kiállításokért viszont fizetni kell. A Regent’s Park minden ősszel a Frieze kiállításnak köszönhetően az esztéták – amatőrök és tapasztaltak – paradicsoma, míg a London Art Fair, a Photo London és a London Craft Week csak néhány a többi művészeti fesztivál közül, amelyek egész évben inspirálják az érdeklődőket.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!