A húsvéti asztal, ha mentes

Elek Lenke Elek Lenke | 2024.03.28 | Gasztro | Olvasási idő: 4 perc
A húsvéti asztal, ha mentes

A tojás évezredek óta része az emberi táplálkozásnak – no meg, az állatinak is, hiszen a fészkek kirablása szinte minden állat szokása. Amikor „semmi nincs otthon” csak tojás, már nem fogunk éhen halni – mondogatta a nagymamám, és igaza volt.

Régen a festett tojást is elfogyasztották a húsvéti ünnepi asztalnál, nemcsak a családtagok, hanem a vendégek is. Csakhogy akkor hagymahéjjal, céklalével színeztek az asszonyok. Mára mintha elkülönült volna a két cél – enni vagy díszíteni? A minden napra egy tojás mondás az elmúlt évtizedekben korántsem volt népszerű, a magas koleszterinszinttől való félelem miatt. Közben kiderült, hogy mérsékelt formában nem árt a tojás, sokkal inkább gond van, ezernyi más élelmiszerrel.

A húsvéti asztal, ha mentes

Időközben új fogalommal kellett megismerkednünk: a mentes húsvéttal, ami tipikusan XXI. századi jelenség. A vegetáriánus vagy vegán ünnepi asztal ma már nem ritkaság, ahogyan a laktóz- és gluténmentes sem, igaz, sokkal több munkát igényel egy ilyen ételsor összeállítása.

A glutén- és laktózmentes diéta csak az utóbbi 15 évben terjedt el széles körben Magyarországon. Ma már az ételérzékenység nem csupán női hóbort, aminek korábban sokan titulálták, hanem orvosi szakvéleménytől függő tény, és egyben komoly piaci rés is.

A megújulás, újjászületés ünnepét kevés dolog szimbolizálja jobban, mint a tojás, amely a tejet is helyettesítheti. A legutóbbi Mentesfeszten külön hangsúlyt kaptak a szeletelhető tejmentes sajt-helyettesítők. Ezek általában növényi alapúak, nagyrészt rizsből, szójából, kókuszból, esetleg más növényi alapanyagokból készülnek. De létezik egy magyar, tojásfehérje alapú, fehérjedús tejtermék-helyettesítő termékcsalád is, a ToTu.

Túrós tészta, túró nélkül

Főzött már valaki túrós tésztát rögös túró nélkül? Pedig nem lehetetlen, alig lehet észrevenni a különbséget. A kínálatukban szerepel tejszínkrém, sajtkrém, tejföl, tej, gyümölcsjoghurt, és kávéital is – mind tojásból.

A főtt, sós lében árusított kemény tojás, a rúd formában kínált, főzött tojásfehérje nagyon praktikus, például szendvicsek készítésére.

Ahogy Dr. Németh Csaba, a 100 százalékban magyar tulajdonú cég kutatás-fejlesztési vezetője, élelmiszeripari mérnök, egyetemi tanár elárulta, termékeiket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen hozták létre és a munkát ma is folytatják. A magyar fejlesztésű, különleges technikai eljárás során nem dobják a szemétbe a sárgáját, sőt, a héjat sem.

Külföldön is nagy siker

Ahogy a szakember fogalmazott egy tájékoztatón, a tejtermék-alternatívák nem a tej ellen, hanem az érzékenyekért születnek Termékeik ma már bemutatkoztak külföldön is, például Írországban. Legutóbb egy ghanai-magyar együttműködésről is beszámoltak Facebook oldalukon. Ennek keretén belül a ghánai kakaó és a magyar tojás „lép házasságra.”

De nem csak a tojásfehérje-alapú tejmentes „kakaó ital” kifejlesztése és gyártása szerepel a közös tervek között. A magyar kkv, amely egyébként hazánk legnagyobb tojástermék gyártója, tervezi tojáspor termékeinek Ghánába, és annak szomszédos országaiba történő exportját is. Egy kilogramm tojáspor 88-90 db tojás teljes porlasztószárításával készül, így szállítása is jóval egyszerűbb, hiszen a tojás nagy részét kitevő víz fuvarköltsége megspórolható.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!