A kreativitás nem ismert határokat az idei fagylaltversenyen
Mivel Kecskeméten került sor az idei fagylaltversenyre, egy új kategóriát is meghirdetett a Magyar Cukrász Ipartestület: a sárgabarack fagylaltét. Ezzel a neves hungarikumot, a kecskeméti magyar kajszibarackot és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett kecskeméti barackpálinkát kívánta népszerűsíteni a cukrászok szakmai szervezete.
Az idei versenyen egy városi népünnepély keretében, a nézők előtt készítették el a versenyzők a munkáikat. Egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumban, professzionális gépeken folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ilyenkor nemcsak a cukrászok versenyeznek, de a háttérben az alapanyag beszállítók is.
Fagylalt fügefalevéllel és szecsuáni borssal
A megmérettetésre idén ötféle kategóriában, rekordszámú, összesen 90 nevezés érkezett. A korábbi évek díjnyertes remekeivel együtt összesen 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.
Az ötletgazdagság, a kreativitás nem ismert határokat: minden fajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel kombinálva. Az olajos magvak közül sláger volt a tökmag, a mandula és a diófélék. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, babérlevél, borókabogyó, rózsabors, szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.
A rendkívül erős mezőnyben a különböző kategóriákban, valamint szakmai előírások betartása után, a következő eredmények születtek:
- aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese, a tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel, amely a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda kompozíciója volt,
- ezüstérem: meggyes pekuccino, Promenád Kávéház, Balatongyörök,
- bronzérem: Szerenád, Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
Maracuja, mangó, rebarbara
Nagy népszerűségnek örvendenek újabban a mentes fagylaltok, ezek között aranyérmes a Sárgabarack lime maracuja – Marsa Éva Heléna ( Nagykőrös) produkciója. Az ezüstérmes Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes – Mango fantáziája lett. A bronzérmet – melynek fantázianeve – Rebarbarás makadámia – Kovács Roland vitte el, Krém Cukrászda, Székesfehérvár.
A sárgabarack, mint alapanyag és új alapanyag, friss lökést adott a versenynek. Aranyérem: Mámoros marillen, Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred. Ezüstérmes lett a Kajszibarack, dióválogatással – Kádár Ferenc, m-Gel Hungary Kft. A kecskeméti aranybarackért kapott bronz Papp Balázsnak jutott, Mester Étterem és Cukrászda, Marcali.
Ezen kívül még számos díjat érdemeltek ki, különböző kategóriákban a cukrászok. Remélhetően ezek a különlegességek mind több hazai cukrászdában kaphatók lesznek a jövőben, és a receptúrák nem mennek feledésbe.