Az év leghosszabb napja: Midsommar Svédországban

Elek Lenke Elek Lenke | 2024.06.22 | Gasztro | Olvasási idő: 5 perc
Az év leghosszabb napja: Midsommar Svédországban

A Midsommar, azaz a nyári napforduló a karácsony után a svédek második legnagyobb ünnepe. Ez mindig háromnapos (péntek, szombat, vasárnap, és most éppen erre a hétvégére esik). Többször részt vettem Stockholmban illetve vidéki svéd városokban ilyen ünnepen, és mindig feledhetetlen élmény volt.

Az „igazi” napforduló mindig június 21-én van, ami azt jelenti, hogy ekkor van az év leghosszabb napja. Ilyenkor még éjjel 2-kor is világos van. Ez az ünnep, bár vidám, ugyanakkor egy kicsit szomorú is, mivel ettől kezdve a napok rövidülnek és az ősz hamarosan eljön. A svédek ilyenkor májusfát állítanak, azt körül táncolják, és közben gyermekdalokat énekelnek. A lányok virágokból font koszorút tesznek a hajukba.

A sztár az újkrumpli és az eper

A hagyomány szerint a lányok ezen az éjszakán hét vagy kilenc különböző fajta mezei virágot csokorba szednek és a csokrot a párnájuk alá rejtik el. Az ünnep nagy lakomával jár, és nemcsak a rokonok találkoznak és mulatnak ilyenkor, persze szolid svéd módra, de a barátok is.

Ilyentájt jelenik meg a primőr újkrumpli, amit a svédek imádnak és nagy becsben tartanak. A krumplinak óriási a népélelmezési jelentősége, akárcsak az íreknél. A szegények évszázadokig sós heringen és főtt krumplin éltek, és még a mai napig is csak a krumpli számít igazi köretnek az ételek mellé. Sok költő megénekelte vágyakozását az igazi hazai újkrumpli után. Az újkrumplit héjában, sós, kapros vízben megfőzik és pácolt hering vagy lazac mellé tálalják. Néha csak nagyon finom sós vajjal eszik, ami egyszerű, de rafináltan finom. Ugyanígy fogyasztják a primőr főtt céklát és az újhagymát is. Ilyenkor tobzódnak az itt ekkora beérett friss zöldségekben.

A hal Svédországban nemcsak nemzeti eledel, de ünnepi is. Nagyon sok különböző pác létezik, karácsonykor vagy húsvétkor szintén hasonlók dívnak: kapros, hagymás-ecetes répás, mustáros, tejfölös-halikrás, sherrys, pálinkás. Az újkrumplit és a pácolt heringet tejföllel és vágott snidlinggel, ropogós kenyérrel (knäckebröd), sós vajjal és sajttal kell tálalni.

Midsommar - Svédország

Koccintás, vicces mondókák, közös éneklés

Hozzá különböző ízű tömény alkoholféle, főleg vodka passzol, nem csak aperitifnek: fekete ribizlis, fekete bodzás, köményes, vörös áfonyás, ánizsos. Gyakran koccintanak, és ilyenkor mindig elhangzik a skål szó, azaz egészségedre. Többnyire a szabadban terítenek, az asztalt gyönyörűen feldíszítik virágokkal és zöld levelekkel. Ha hűvös van – megesett, hogy ballonkabátban is vacogtam – akkor is inkább kicipelik az asztalt, de mindenképpen a friss levegőn akarják ilyenkor ünnepelni a fényt, a napot, a természetet.

A menü fő része, mint említettem, az újkrumpli, különböző halfélék, főleg lazac, és saláták kíséretében. A vacsorát általában eper fejezi be, ami a szezon primőr – méregdrága – svéd epre, azaz nem az olcsó spanyol import, amit egész évben lehet kapni. A svédek szerint csak a hazai epernek van igazán jó íze. A svédasztal itt nyilvánvalóan természetes, amelyen ilyenkor hideg füstölt pulykaszeletek, vagy báránysültek is szerepelnek. Mostanában szintén népszerű az olasz konyha, a tradicionális svéd smörgåsbord ételei között tehát találunk mozzarellát is, paradicsom és prosciutto kíséretében. Újabban, akik tehetik, húst sütnek a kertben, ami már egy újfajta szokás.

A szállodákban és éttermekben már hetek óta készülnek a séfek az ünnepi menüre, bár ezek már sokszor fúziósak, azaz érződik rajtuk, hogy a tradíciót sokszor felváltja-kiegészíti az új gasztrodivat. A séfek ilyenkor fantáziadús, kreativitásról árulkodó tányérdesszertekkel rukkolnak elő, amilyenekről a legelegánsabb stockholmi étterem, az Operapince menülapja is árulkodik.

Szinte nincs olyan olyan svéd film vagy regény, amelynek ne lenne midsommarkor játszódó jelenete. Ennek az is az oka, hogy ilyenkor még a távolabbi rokonok is találkoznak. A mulatozást gyakran végre kimondott konfliktusok szakítják meg. A Netflixen most is fut egy film – címe: Midsommar – amelynek a nagyszerű Pernilla August a főszereplője, aki a Young Royals sorozat királynőjeként lehet ismerős.

Svédország Midsommar

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!