Varró Dani, a Morzsamanó meg a Csodalámpa

Elek Lenke Elek Lenke | 2024.09.19 | Kultúra | Olvasási idő: 3 perc
Varró Dani, a Morzsamanó meg a Csodalámpa

Hol volt, hol nem volt – így kezdődött egy mese hajdanán – de nem a 21. században.

A sztori még a pandémia idején kezdődött, a Provident Pénzügyi Zrt., illetve a Ludwig és Mentesi Kft. munkatársai már annak idején elkezdték kiszállítani az aznapi, de nem eladott péksüteményeket a beteg gyerekeknek, a Csodalámpa Alapítvány égisze alatt. Akkor különösen szükség volt rá, hiszen nehézkes volt a vásárlás, a kijárási tilalom alól viszont a szorgos ételmentők felmentést kaptak.

Azóta ez a jótékony együttműködés új dimenziókba lépett és további szereplőkkel bővült.

Varró Dániel, József Attila-díjas magyar költő, műfordító – vagy ahogyan az egész ország hívja, Varró Dani – is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek keretében a frissen készült, de a nap végén megmaradó péksüteményeket egy beteg gyermekek gyógyulását elősegítő egészségügyi intézménybe szállítják a pénzintézet önkéntesei.

Varró Dani csatlakoztatása azon ötletből fakadt, hogy tegyék még boldogabbá a beteg gyermekek életét, ezért verses mesék és bájos illusztrációk láthatók ezentúl azokon a zacskókon, amelyeken a kenyérfélék a kicsikhez érkeznek.

A kezdeményezés apropója kapcsán született meg öt új mese, – ezek főszereplője egy francia pék, Pöti bácsi, kinek nagy bajszán mindig billeg egy kis morzsa, ő a Morzsamanó. Az öt közül az egyik történet befejezetlen. Ennek befejezéséhez várják majd a szervezők a gyermekek ötleteit, a legjobb és legérdekesebb mese pedig egy pályázat keretében kerül díjazásra. A figurák, fekete-fehér formában, a termékek csomagolására is rákerülnek, és persze kiszínezhetők.

Varró Dani örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez és írt új meséket, amelyek Bogár Ágnes illusztrálásában kerülnek a termékek csomagolására.

Sok mindent megtennénk azért, hogy a gyermekek gyógyulását elősegítsük és mosolyt csaljunk az arcukra akkor, amikor kórházba kerülnek. A kreatív alkotás segít, hogy a nehéz pillanatokban is gyermekek maradhassanak a gyerekek és ha csak egy rövid időre is, átélhessék azt a mesét, amelyet saját maguk fejezhetnek be. Hiszünk abban, hogy ezzel hozzá tudunk járulni mielőbbi gyógyulásukhoz – mondta a tájékoztatón Pálfalvi Márta, a Provident Pénzügyi Zrt. kommunikációs és vállalati kapcsolatok igazgatója.

A szervezők október 1-ig várják a pályázatokat, melynek feltételeit ezen a weboldalon találhatják az érdeklődők. Az elbírálásban részt vesz a szerző, Varró Dániel, és természetesen a kezdeményezés elindítói. A győztes munkája rákerül a péksütemények csomagolására is.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!