Drámai szinten a női libidó

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.12 | Nőiség | Olvasási idő: 4 perc
Drámai szinten a női libidó

Már négy éve annak, hogy gyakorlatilag egyik napról a másikra bezárkózott a világ a pandémia miatt, sokan viszont még mindig nem hozták vissza szexi oldalukat – mutat rá a CNN friss cikke, amely szerint a pandémia óta drámai szintre csökkent a női libidó.

A BMC Public Health című szaklapban jelent meg az elemzés, amely 21 tanulmányt vizsgálva arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként hatott a pandémia, a stressz és a bizonytalanság a szexuális funkciókra. Az elemzésből kiderül, hogy a libidócsökkenés mindkét nemet érintette, a nők esetében viszont sokkal nehezebb a visszatérés.

„Ezt már az első pár hónapban is hallottam a járvány kapcsán, és egyértelműen egy olyan trend, amely a pandémia után is folytatódott”

mondta Vanessa Marin házassági- és családterapeuta a CNN kérdésére hozzátéve, hogy a kapcsolat valójában olyan, mint egy csapatban való együttműködés, közös feladat megtalálni a módját hogyan térhetünk vissza ahhoz, amire mindkét fél vágyik.

A stressz a libidó egyik legnagyobb ellensége

Miért hozhatott a pandémia ilyen tartós problémát a szexuális vágy szempontjából? Röviden a válasz: a stressz miatt. A szakértő szerint érthető, hogy az emberek sok nehézséggel szembesültek ebben az időszakban, a stressz és a bizonytalanság érzése pedig nem múlt el automatikusan a korlátozások feloldásával.

„Az emberek testének nehéz teret találni az intimitáshoz, ha folyamatosan stressz alatt vannak. A legtöbb ember esetében a stressz blokkolja a szexuális vágyat” – mondta Marin.

A gyermekek felügyeletének megoldása, az otthonról való munkavégzés kihívásai, a lecsökkent szociális élet nemcsak stresszt jelentett a nők számára, de számos új megoldandó feladatot is, amelyre nem volt korábbi gyakorlat vagy bevált recept. Ez az időszak olyan szintű mentális terhelést jelentett sokak számára, amivel korábban valószínűleg még nem találkoztak.

„Érthető, hogy azok a nők, akik nagyobb részt vállaltak a háztartási munkából – mindeközben otthon dolgoztak -, úgy érezhették, hogy az intim kapcsolat a partnerükkel is csak egy újabb dolog a teendők listáján” – fogalmazott Marin.

És bár a dolgok valamelyest visszatértek a normális kerékvágásba a korlátozások feloldása után, az emberek hozzászokhattak ahhoz, hogy hogyan működnek a dolgok. Ez azt jelenti, hogy sokan valószínűleg nem találtak módot a kapcsolatuk felélénkítésére.

A párkapcsolati dinamika és a szexuális élet alakulása közötti szoros összefüggés miatt az intimitás hiánya viszont könnyen a szakadék szélére sodorhatja a házasságot, nem véletlen, hogy a válások egyik fő oka az elhidegülés, az elfojtott szexuális problémák miatt kialakult feszültségek. A hétköznapok mókuskerekét hajtva viszont nehezebb megtenni az első lépést és hosszú idő után újra megteremteni a hangulatot.

Olvass tovább: A libidócsökkenés ritkán oldódik meg egy átlag szerdán

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!