Ha helyesen használod, csodákat tesz a hajaddal

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.05 | Nőiség | Olvasási idő: 3 perc
Ha helyesen használod, csodákat tesz a hajaddal

Az illóolajok közül a borsmenta az egyik legnépszerűbb a természetes hajápolásban, nem véletlenül. A borsmentából vagy borsmentalevélből kinyert esszenciális olaj többek között serkenti a haj növekedését, csökkenti a gyulladásokat és szabályozza a faggyútermelést is.

A borsmentaolajnak alapvetően két tulajdonsága van, amelynek a számos, hajápolásban használt jótékony hatás is köszönhető. Az egyik az antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonság, a másik pedig, hogy rendszeres használata serkenti a fejbőr véráramlását. Nézzük, milyen előnyei vannak a borsmentaolajnak a hajápolásban és hogyan érdemes használni.

Borsmentaolaj a hajápolásban

A borsmentaolaj egyik legismertebb hatása, hogy serkenti a fejbőr véráramlását, ami felpezsdíti a hajhagymák működését is, így segítheti a haj növekedését. A borsmentaolaj másik fontos tulajdonsága az antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatás, így nyugtatja a fejbőrt, enyhíti a viszketést és az esetleges bőrpírt, hosszú távon pedig segít megóvni a fejbőrt a gombás megbetegedésektől. A borsmenta emellett szabályozza a faggyútermelést is, ráadásul használható mind zsíros, mind száraz fejbőrre: zsíros fejbőr esetén szabályozza a faggyútermelést és kiegyensúlyozza az olajat, a száraz fejbőrre pedig nyugtató hatással van.

Lehetnek-e mellékhatásai a borsmentaolaj használatának?

Ha érzékeny a bőröd, a borsmentaolaj irritációt okozhat, ha közvetlenül a fejbőrre alkalmazod és nincs hígítva. Érdemes olyan termékbe tenni, amiben más összetevők is vannak, hogy kiegyensúlyozzák az olaj koncentrációját, aminek ereje túl erős lehet a fejbőr számára és bőrpírt, szárazságot vagy hámlást okozhat.

Érdemes ezért óvatosan bánni a mennyiséggel és a koncentrációval. A borsmentaolaj is hígítható hordozóolajban, például kókusz- vagy jojobaolajban, ami olyan módon szállítja az olajat, hogy az könnyebben elviselhető legyen a fejbőr számára, de akár samponba is lehet csepegtetni néhány cseppet. Ezután masszírozd be a fejbőrbe, hagyd hatni tíz-tizenöt percig. Az enyhe, bizsergő érzés normális, ha viszont égni kezd, öblítsd le az olajat.

Sok sampon, hajápolási termék címkéje állítja, hogy tartalmaz borsmentaolajat vagy borsmenta illatot, de ez nem mindig olyan hatékony, mint a valódi esszenciális olaj, elsősorban a koncentráció miatt. Érdemes magas minőségű esszenciális olajat vásárolni, amely biztonságos a bőrre és feltétlenül ellenőrizd, hogy a gyártó engedélyezte-e a bőrre való használatot.

(Felhasznált forrás: itt)

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!