Menopauza elvonulás: 600 milliárd dolláros piac a wellness világában

Hilbert Monika Hilbert Monika | 2023.10.31 | Menopauza | Olvasási idő: 4 perc
Menopauza elvonulás: 600 milliárd dolláros piac a wellness világában

Új irányzat hódít a wellness világában, melynek célja, hogy segítsen megbirkózni a nőknek a változó kor kihívásaival, nem utolsó sorban pedig reagáljon egy 600 milliárd dolláros piac megváltozott igényeire. A menopauza elvonulás egyre népszerűbb, nézzük hogyan segíthetnek ezek a programok egészségesen és pozitív szemlélettel áthaladni ezen az életszakaszon.

A menopauza egy természetes folyamat, amely minden nő életében bekövetkezik a 40-es és 50-es évek között. A hormonális változások tünetei és súlyossága egyénenként eltérő, ami viszont biztos: a változókor mindenkit érint, nem mindegy viszont hogyan. A Global Wellness Summit becslése szerint 2025-re globálisan több mint egymilliárd nő éri el a változókort, akik közül egyre többen vágynak olyan wellness élményre, amely igazodik testük és lelkük megváltozott igényeihez.

Miért fizetnek a vendégek több mint 15 ezer dollárt?

Tánc, természetterápia, léböjtkúra, táplálkozási tanácsadás, anyagcsere beállítás, meditáció vagy éppen relaxációs gyakorlatok elsajátítása – csak néhány azok közül a programok közül, amelyekkel a Himalájától kezdve a Karib-térségen át várják a turizmus szempontjából egyre nagyobb üzleti potenciált jelentő, középkorú női vendégeket.

A menopauza elvonulásokat arra tervezték, hogy segítsék a nőket a perimenopauza és a menopauza különböző szakaszaiban való eligazodásban, és az ezekkel járó tünetek kezelésében – a hőhullámoktól kezdve, az éjszakai izzadáson át az ízületi fájdalmakig.

A menopauza elvonulás, mint wellness irányzat nem teljesen új, de a pandémia utáni időszakban indult dinamikus fejlődésnek: egyre több luxusüdülőhely kínál kifejezetten a változókorba lépő nőknek programokat, csomagokat. A fogyasztók ugyanis rájöttek, gondoskodniuk kell magukról, az egészségük a saját felelősségük és már nem elégszenek meg a különböző kozmetikai kezelésekkel, többre vágynak.

600 milliárd dolláros piac

A Global Wellness Summit adatai szerint a menopauza piaca 2025-re elérheti a 600 milliárd dollárt, miután 2025-re globálisan több mint egymilliárd nő éri el a változókort. Az Ananda Spa a Himalájában, 2022-ben vezetett be menopauza visszavonulást, amely nőknek és férfiaknak egyaránt szól. Az Amilla Maldives menopauzára összpontosító „Pause Retreat” ötnapos programja 8 600 dollártól indul, míg Indiában naponta 990 dollártól indul a legkülönbözőbb alternatív gyógyászati kezelésekkel tarkított program.

Valóban segít egy menopauza elvonulás?

A magas árak láttán joggal merül fel a kérdés, vajon miért hajlandóak a nők tetemes összeget fizetni egy ilyen utazásért. Azon túl, hogy elsajátíthatják például a kognitív viselkedésterápia eszközeit, megtanulhatják a meditáció és légzéstechnika alapjait és fókuszáltan foglalkozhatnak egészségük megőrzésével, testük és lelkük támogatásával, ezeknek az elvonulásoknak a valódi ereje a közösség és a támogató közeg. Az élmény, hogy nem egyedül kell megbirkózni a változókorral: az ilyen elvonulások lehetőséget adnak arra, hogy a nők kortársaikkal találkozzanak, akik hasonló kihívásokkal küzdenek.

A menopauza elvonulások egyre nagyobb népszerűségének van azonban egy társadalmi vetülete is, méghozzá az, hogy középkorú nőként sokan évtizedek óta mindenki másról gondoskodnak maguk helyett, ezzel pedig megünnepelhetnek egy olyan mérföldkövet, amelyet követően újra saját életük főszereplői lehetnek. Időt és pénzt fordíthatnak magukra, saját testi-, lelki jóllétükre, önmegvalósításra, ráadásul egy olyan támogató, női közegben, ahol mindenki hasonló problémákkal, kérdésekkel szembesül.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!