9 valóban hasznos szabály a kiegyensúlyozott párkapcsolathoz

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.27 | Párkapcsolat | Olvasási idő: 7 perc
9 valóban hasznos szabály a kiegyensúlyozott párkapcsolathoz

Nem véletlenül lesz egyik párkapcsolat boldog és kiegyensúlyozott és nem véletlenül fut zátonyra a másik. A hosszú távon is jól működő, kiegyensúlyozott párkapcsolat szakértők szerint alapvetően mindkét fél részéről komoly ráfordítás, amelynek része az egymásra szánt idő, a vitás helyzetekre való megfontolt reakció és az olyan trükkök, amit a gyerekek születése után be lehet vetni az intimitás megőrzése érdekében. Egyszóval: munka. Mindkét fél dolgozik érte.

Akár a házasságod megmentése a cél, akár csak szeretnél egy kicsivel jobb társ lenni, az alábbi, párkapcsolati szakértők, terapeuták, tanácsadók által összeállított lista jó kiindulási alap lehet, amelyeket saját párkapcsolatodra igazítva segíthetnek új megközelítésbe helyezni saját magatok és az aktuális problémát. Íme, kilenc valóban hasznos szabály a kiegyensúlyozott párkapcsolathoz.

Maradj kíváncsi

Idővel valószínűleg mindketten változni fogtok. A fejlődés – mind egyéni, mind párkapcsolati szinten – mindig magában hordozza a kockázatot is. A közös kíváncsiság viszont olyan élményekhez vezethet, amelyek további erősítik a kapcsolatot. Az előttetek lévő akadályra közös, megoldandó feladatként is tekinthettek, a megoldás folyamata pedig nemcsak a tanulást hordozza magában, de a közös sikerélmény lehetőségét is: elértetek, megvalósítottatok egy közösen kitűzött célt.

Fogalmazd át a kijelentéseidet

Amikor egyes szám második személyben zúdítod problémáidat, sérelmeidet a párodra, a legtöbb esetben csak annyit érsz el, hogy tovább mélyíted a köztetek lévő szakadékot. Az egyes szám második személyben megfogalmazott üzenet a legtöbb esetben hibáztatásnak, vádaskodásnak hat, amire a legtöbben védekezéssel reagálnak és még inkább bezárnak. Ha átfogalmazod a mondanivalód és a „te miben hibáztál” helyett arra helyezed a hangsúlyt, hogy „én hogyan éreztem magam”, azzal egészséges mederbe terelheted a kommunikációt és nagyobb valószínűséggel ér célba az üzenet is.

Húzz határvonalat a házasságod és a gyerekeid közé

A gyerekek fantasztikusak, a legnagyobb ajándék, ami két ember életébe megérkezhet. Ugyanakkor – legyünk őszinték – ha nem figyelsz tudatosan a párkapcsolatodra, a szülővé válással együtt könnyen feledésbe merül a férfi és a nő, akik korábban voltatok. Ezért lényeges határokat szabni és rutinokat kialakítani, amelyek segítenek prioritást adni a házasságodnak. A szándékos határok meghúzása a kapcsolat körül az, ami boldog házasságot eredményez a gyereknevelés évei alatt is. Ebben az is benne van, hogy időnként nemet mondasz a gyerekeidnek. Csalódni fognak? Valószínűleg igen, de ezzel a való világra is felkészíted őket. A legnagyobb ajándék pedig, amit adhatsz nekik, az a szerető család, a kiegyensúlyozott családi légkör, amihez nemcsak apa és anya kell, de az a férfi és a női is, akik korábban voltatok.

A házasságba fektetett láthatatlan munka

Az egyik legjobb módja annak, hogy elkerüljük az elavult nemi sztereotípiák és a láthatatlan érzelmi munka miatt felgyülemlő feszültséget az, ha egyszerűen kitalálunk – és ragaszkodunk hozzá – egy olyan tervet, amely mindkét fél számára elfogadható. Ha mindkét fél céljai és feladatai egyértelműen meg vannak határozva, sokkal nehezebb azokat elhanyagolni.

Vezess naplót

Előbb vagy utóbb, mindenki mérges lesz, az indulatokat pedig sokféle módon kezelhetjük. Az érzelmi irányítás produktív munka, amely akár éveket is igényelhet. Az egyik legjobb módszer az egyik legegyszerűbb: a naplózás. A gondolataid leírása, amikor érzed, hogy kiereszted a gőzt, nemcsak segít enyhíteni a dühödet, de lehetővé teszi, hogy rendszerezd a saját gondolataid, mielőtt belevágnál egy vitába az impulzív, dühből jövő reagálás helyett. A naplózás segíthet lassítani reaktivitásunkat, és segíthet elkerülni azokat az impulzív viselkedéseket, amelyek sértőek vagy bántóak lennének. Ha időt szánunk gondolataink leírására, valószínűbb, hogy megakadályozzuk a gyors, impulzív viselkedéseket.

Kölcsönös tisztelet, bizalom és biztonság

Egy boldog házasság kölcsönös tiszteleten, bizalmon és biztonságon alapul. Ha az egyik partner úgy érzi, hogy az érzéseit nem tisztelik, akkor a kapcsolat idővel megromolhat. Egy módja annak, ahogy sokan akaratukon kívül tesznek így, az érzelmi érvénytelenítés. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy valakinek az érzéseit semmibe veszik, azt sugallva, hogy ha valamiért kiállnak vagy tesznek valamit, akkor vagy őrültek, buták vagy valamilyen kombinációja mindkettőnek. Túl érzékeny vagy, nem tudod miről beszélsz, ne kapd fel úgy a vizet és a sort még hosszan lehetne sorolni. A kulcs az, hogy legyél tudatában ezeknek a pillanatoknak, és amennyire csak lehetséges, hozz megfelelő döntéseket. A kölcsönös empátia partnerünk érzéseivel kapcsolatban szintén a tisztelet egy fajtája, ami nélkül nincs hosszú távon is jól működő kapcsolat.

Kérj időt, ha szükséges

A házasság során előfordulnak veszekedések, olykor nagy viták. Hogyan akadályozhatod meg, hogy egy veszekedés súlyos vitába torkoljon? Fontos megérteni, hogy mikor van az a pont, amikor szükség van pár perc szünetre, hogy lehiggadjunk, összeszedjük gondolatainkat, és elkerüljük, hogy olyasmit mondjunk, amit később biztosan megbánunk. Az, hogy eltávolodsz egy vitától, nem jelenti azt, hogy elhagyod a problémát, csak annyit, hogy veszel egy nagy levegőt annak érdekében, hogy elkerüld olyasmit mondj vagy tegyél, ami csak rontana a helyzeten. Amikor érzelmi reaktív állapotba kerülünk, nem vagyunk képesek új információkat befogadni vagy empátiát mutatni a másik személy iránt, egy ilyen helyzet ezért csak további sérelmekhez, a probléma elmélyítéséhez vezet.

Ne próbálj meg minden problémát megoldani

Amikor a társad panaszkodik, megoszt veled egy munkahelyi problémát, automatikus reakció lehet, hogy felsorakoztatod a véleményed szerint működő megoldási javaslatokat. Az emberek viszont gyakran csak annyit szeretnének, hogy meghallgassák őket, hogy együtt érezzenek velük. Ahelyett, hogy azonnal beleugranál a probléma megoldásába, mutass együttérzést a társad felé. Ezzel megmutatod, hogy figyelsz, együtt érzel vele, de bízol benne, hogy képes megoldani a saját problémáit, biztosítod ugyanakkor, hogy mellette állsz, biztos támaszként számíthat rád.

Szánj időt a szexre

Ha most úgy tűnik is, hogy az élet, a gyerekek, a munka mind a házasságod útjában áll, akkor is meg kell találni az időt, amit egymásra szánhattok.

Olvass tovább: Libidócsökkenés: hogyan ébreszd fel újra a vágyat?

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!