Az abuzív viselkedés első figyelmeztető jelei

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.13 | Párkapcsolat | Olvasási idő: 6 perc
Az abuzív viselkedés első figyelmeztető jelei

Egy kapcsolat kezdeti, túlfűtött szenvedélyekkel teli időszakában könnyű elsiklani és pusztán egy rossz napnak betudni azokat a kétes viselkedési mintákat, amelyek már a kezdetek kezdetén figyelmeztetnek a partner potenciális, abuzív habitusára. Amikor pedig már kétségbeesve menekülnél, mert ezek a jelentéktelennek tűnő, figyelmen kívül hagyott jelek időközben kibontakoztak, már egy ördögi körben érzed magad, amelyből menekülnél, de nagyon nehéz belőle kilépni.

Nem egyedi esetről van szó, a kanadai, Nyugat-Ontariói Egyetem kutatói ezért arra vállalkoztak, hogy kiderítsék, vannak-e olyan megbízható jelek, amelyek már a kapcsolat kezdetén előre jelezhetik a fizikai-, szexuális- vagy pszichés erőszakot egy párkapcsolatban. A hétfőn publikált tanulmány összesen 16 ilyen vészjelzőt azonosított, ami arra figyelmeztet, érdemes résen lenni a kapcsolat elmélyítésével.

„Ez az egyik első olyan tanulmány, amely azonosítja azokat a viselkedési mintákat, amelyek az erőszak potenciális előrejelzésére szolgálnak, de önmagukban nem abuzívak”

mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Nicolyn Charlot. „Az erőszak általában csak később jelenik meg egy kapcsolatban. Ritka, hogy egy első randin tapasztaljunk abuzív viselkedést. Amikor az erőszak megtörténik, az emberek gyakran már sokat fektettek a kapcsolatukba, a távozás ezért különösen nehéz lehet. A tanulmánnyal az volt a célom, hogy ha az emberek képesek legyenek észlelni a vészjelzéseket, a figyelmeztető jeleket, hogy még azelőtt kiléphessenek a kapcsolatból, mielőtt túl sokat fektettek volna bele. Az így azonosított jelek segíthetnek újraértékelni az adott kapcsolatot, nem utolsó sorban pedig óvatosságra intenek” – tette hozzá.

A már meglévő kutatások áttekintése során a szerzők létrehoztak egy 200 nem abuzív és abuzív gondolatokat, érzéseket és viselkedéseket tartalmazó listát. Egy 355 résztvevős tanulmányban a szerzők 16 figyelmeztető jelre szűkítették listájukat, amelyek azután a következő hat hónapban jelentkeztek – ezek közül sok az arroganciával, kontrollal és érzelmi éretlenséggel volt kapcsolatos.

„Amikor ezekben a mintákban, kapcsolati dinamikákban van valaki, az emberek többsége úgy érzi, egyedül van, az egyetlen aki ezt átéli és saját maguknak tulajdonítják az okokat, azt érzik, velük van a baj”

magyarázta a szakértő hozzátéve, hogy a tanulmány egyik tanulsága és amiért különösen fontos, az az, hogy rámutat a folyamatra.

Ezek a korai vészjelzések előrejelezhetik egy partner abuzív viselkedésének valószínűségét – állapítja meg a tanulmány. Ha az alábbi viselkedések valamelyikét tapasztalod, érdemes óvatosan közeledni a partner felé, később ugyanis kockázatot jelenthet – különösen akkor, ha ezek a minták gyakran jelennek meg vagy egyszerre többet is azonosítasz:

 • Úgy érzed, hogy nem mondhatsz nemet a partnerednek.
 • A partnered nem ismeri el, ha téved.
 • A partnered összehasonlít téged más emberekkel.
 • A partnered negatívan reagál, ha nemet mondasz valamire, amit akar.
 • A partnered figyelmen kívül hagyja az érveidet, ha az nem egyezik a sajátjával.
 • Nehezen koncentrálsz a munkádra, mert partnered negatív szavai járnak a fejedben.
 • Akkor is sor kerül a szexuális együttlétre, ha neked egyáltalán nincs hozzá hangulatod.
 • A partnered kellemetlen helyzeteket teremt akár nyilvános helyeken is.
 • A partnered gyakran arrogáns.
 • A partnered megpróbál megváltoztatni téged.
 • A partnered nem támogat téged.
 • A partnered kritizál téged.
 • A partnered irreális elvárásokat támaszt a kapcsolatotokkal szemben.
 • A partnered kerül téged vagy csenddel büntet.
 • A partnered olyasmit tesz, amire megkérted, hogy ne tegye.
 • A partnered azzal fenyegetőzik, hogy elhagy.

„Azok a vészjelzők, amelyek a fenti listára felkerültek a leggyakoribbak, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek más fontos figyelmeztető jelek is, amelyekre érdemes figyelni” – mondta Charlot.

Más gyakori korai vészjelzések közé tartozik, ha a partner például azt állítja, az összes exe őrült volt, durván viselkedik a pincérekkel, állatokat bántalmaz, online is nyomon követ, vagy az, hogy ellenáll a szeretteid megismerésének – mondta Charlot hozzátéve, hogy ezek utalhatnak nárcisztikus személyiségzavarra éppúgy, mint fel nem dolgozott saját traumákra, amelyek  ellehetetlenítik, hogy mások érzéseire figyeljenek.

„De mindezzel együtt a sértett nem tehető felelőssé az abúzusért” – mondta Charlot. „Ezek a figyelmeztető jelek sokkal inkább arra szolgálnak, hogy informálják az embereket és segítséget nyújtsanak, nem a hibáért való felelősségre vonás a cél.”

Mi a következő lépés?

Ha csak néhány ilyen viselkedést veszel észre a kapcsolatodban, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy automatikusan szakítanod kellene, hacsak nem szeretnéd – mondta a szakértő.

„De lehet, hogy érdemes kicsit lassítani a dolgokat, például jobban megismerni az illetőt, mielőtt nagy befektetéseket teszel a kapcsolatba” – magyarázta Charlot. Már a kapcsolat legelején tisztázni kell a határokat, az elvárásokat és a játékszabályokat. Kommunikálj arról, hogyan ne beszéljenek hozzád, vagy hogyan érzel bizonyos cselekedetek miatt. Ha már benne vagy a kapcsolatban és a partnered nyitott rá, a párterápia is hasznos lehet. Ha pedig úgy érzed, fordulj mielőbb szakmai segítséghez, akik segíthetik a kapcsolatból való kilépés folyamatát.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!