Minden azon múlik, képes vagy-e szeretni magad

Horváth Judit Horváth Judit | 2024.02.27 | Nőiség | Olvasási idő: 5 perc
Minden azon múlik, képes vagy-e szeretni magad

Törődsz a partnereddel, szüleiddel, testvéreiddel, gyerekeiddel, barátaiddal és még a munkatársaiddal is. De vajon saját magad hol helyezkedik el a sorban?

Az önszeretet valahogy még mindig sokak számára jelent egyet az önzőséggel. Pedig mindez nem is állhatna távolabb az igazságtól. Minél többet törődsz magaddal, annál jobban leszel testileg, lelkileg és annál többet adhatsz a körülötted élőknek is. A saját magaddal kialakított kapcsolatba érdemes tehát időt és energiát fektetni, önmagad elfogadása és szeretete nem megy egyik napról a másikra. De kitartó gyakorlással nagy eredményeket érhetsz el. Íme néhány gyakorlat, az önszeretet jegyében.

Ne hasonlítgasd magad másokhoz!

Alapvetően versenyzésre vagyunk „programozva”, a másokhoz való hasonlítgatás ezért természetesnek tűnik. Persze inspirálhatnak is az ismerősök sikerei, de ha állandóan az ő eredményeiket nézed, könnyen kerülhetsz negatív spirálba. Fókuszálj inkább saját magadra, ünnepeld meg a sikereidet, még a legapróbbakat is. Legyél büszke arra, amit elértél, hiszen nincsen senki más ezen a bolygón, aki pontosan ugyanazt az utat járja, mint te.

Próbáld meg kizárni a félelmet, mit gondolnak majd mások, mit szól majd a társadalom, ha nem a többség által meghatározott úton jársz. Ne feledd, nem felelhetsz meg mindenkinek, nem tehetsz mindenkit boldoggá, nem is ez a feladatod az életben.

Merj hibázni!

Elméletben mind tudjuk, hogy hibázni emberi dolog, mindenkivel előfordul időnként, hogy rossz döntést hoz. Mégis, ha magadról van szó, kemény büntetés jön egy-egy bukás után. Ha például elveszíted a munkád vagy véget ér egy fontos kapcsolat, a belső hang egyből hangosan kiabálja: már megint nem voltál elég jó!

A tényeket nézve viszont már sokkal árnyaltabb lehet a helyzet, racionálisan értékelve könnyen kiderülhet, hogy nem veled volt a baj, pusztán a partnered nem illett hozzád. Természetesen az is lehet, hogy egy általad elkövetett hiba indította el a lavinát, de ez még mindig nem jelenti azt, hogy te magad vagy a hiba. Egyszerűen hibáztál, ahogyan mindenki más is szokott hibázni.

Tekints a kialakult helyzetre lehetőségként, amiből tanulhatsz. Életed során folyamatosan formálódsz, változol, fejlődsz – ez teljesen természetes folyamat, aminek része a bukás. Nem kell tökéletesnek lenni – ismételd ezt el újra és újra, mintha egy barátodat, szerettedet vigasztalnád.

Nem a külsőd határoz meg téged!

Újabb alaptétel, amit ugyan jól tudunk, ám a közösségi média filterezett „valóságában” igen nehéz a mindennapokban is megélni. Teljesen mindegy, hogy mik az éppen aktuális szépségtrendek, viseld azt, amiben jól érzed magad, ami kényelmes, ami igazán hozzád illik. Saját magad elfogadása, szeretete magabiztosságot sugároz – ez pedig minden sminknél, minden viseletnél szebbé tesz.

Fogadd el a félelmeidet!

Ahogyan a hibázás, úgy a félelem is emberi dolog. Ne legyőzni próbáld a félelmeidet – próbáld meg inkább megérteni azokat! Kutasd fel a gyökerét az érzésnek, járj a végére, mi és miért okoz szorongást. Ha szükséges, kérd szakember segítségét. A félelem elismerése, megélése (ahogyan a fájdalom és az örömé is) hozzájárul, hogy jobban megismerd magad. Mindez sok idő és sok munka, de segít kilábalni a nehéz érzésekből, ha időnként megengeded magadnak a félelmet, az aggodalmat vagy a gyengeséget.

Legyél a prioritási lista elején!

Másoknak sem tudsz segíteni, ha magadat mindig háttérbe szorítod. Önmagad szeretete azt jelenti, hogy felismered az igényeidet és kielégíted azokat. Szánj időt a hobbijaidra, a pihenésre. Persze eleinte mindezt nehéz bűntudat nélkül tenni, hiszen nőként úgy nőttünk fel, hogy nekünk kell gondoskodni mindenki másról a környezetünkben.

A testi-lelki jóllétre viszont időt kell szánni, ahogyan az egészségre is. Igenis kell az idő a feltöltődésre, legyen szó egy nyugalomban, lassan elköltött étkezésről; egy moziról; egy kiadós sétáról; meditációról; hálanaplózásról; egy nagy beszélgetésről a barátokkal vagy éppen egy egyedül töltött hétvégéről.

Nem önzőség, ha jelzed a környezeted felé is az igényeidet, ha segítséget kérsz, ahogyan az sem, ha úgy döntesz, megszakítod a kapcsolatot a toxikus emberekkel.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!