Hatalmas magyar siker a 100 mérföldes kaliforniai futóversenyen

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.07.03 | Siker | Olvasási idő: 3 perc
Hatalmas magyar siker a 100 mérföldes kaliforniai futóversenyen

Mindössze pár nappal ezelőtt Toldi Péter magyar ultrafutó híre járta be a világsajtót, miután teljesítette a 480 km-es himalájai Hell Race versenyt, ráadásul új pályacsúcsot is felállított, most pedig Csillag Eszter, a maratoni futás magyar bajnoka 2023 után idén is harmadikként ért célba a Western States 100 Endurance Run futóversenyen.

A június 29-én megrendezett, 100 mérföldes, azaz több mint 160 kilométeres Western States 100 versenyt nőknél a verseny másik favoritja, a 32 éves Katie Schide nyerte meg, ezzel Courtney Dauwalter után a második nő, aki fejlámpa nélkül ért célba 15:46:57-es idővel. Közel egy órát tudott lefaragni tavalyi idejéből, és mindössze 17 perccel lassabban ért célba, mint Dauwalter pályarekordja, amelyet egy hűvösebb napon állított fel – számolt be róla a Run Outside magazin.

Azonban nem csak amerikai futók tündököltek az eseményen. A tavalyi harmadik helyezés után idén ismét bronzérmes lett a versenyen a kétgyerekes, 39 éves Csillag Eszter, a legeredményesebb magyar terepfutó, aki jelenleg Hongkongban él.

Tavaly a harmadik helyhez elég volt a 17:07:55-ös idő, idén azonban sikerült ezen jelentősen javítania, mindössze 16 óra 42 perc 17 másodperc elegendő volt a táv teljesítésére. Előtte második helyen a 32 éves kínai Fuzhao Xiang lett a második, 16:20:03-as idővel, ami a harmadik legjobb női teljesítmény, így Csillag a bronzérem mellett minden idők negyedik legjobb idejét is magáénak tudhatja. Összességében ez volt a Western States történetében az első alkalom, hogy az első hat nő mind 17 óra alatt ért célba.

A női mezőny ereje az összesített helyezésekben is megmutatkozott. Schide 13. helyét követően a következő kilenc női versenyző a következő 14 helyet foglalta el. „Tavaly azt láttuk, hogy az első tíz nő teljesen felrobbantotta azt, amit mindenki lehetségesnek tartott” – mondta Schide pillanatokkal a szombati győzelme után. „Úgy tűnik, hogy ez ma is meg fog történni” – nyilatkozta a futó.

A Western States 100 Endurance Run a világ legrégebbi terepfutóversenye, 1974-ben teljesítette elsőként futó a távot (1955-ben lovasok tették meg először, hogy bizonyítsák, az állatok képesek 100 mérföldet futni), és hivatalosan 1977 óta rendezik meg a versenyt. Jelenleg minden június utolsó hétvégéjén a Sierra Nevada hegységben az Olimpiai völgyben – 1960-ban itt rendezték a téli olimpiát – kezdődik a verseny, majd 161 kilométeren keresztül erdőn, vízen át vezet az út egészen után a kaliforniai Auburn városáig.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!