Designer cipő kávézaccból

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.04.18 | Fenntarthatóság | Olvasási idő: 4 perc
Designer cipő kávézaccból

Újrahasznosított kávézaccból készített utcai cipőt a Nespresso és a Zèta nevű francia divat-startup, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kávékapszulák szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára.

A limitált kiadású cipőkollekciót a zéró hulladékkibocsátás és az ökodizájn alapelvei, illetve a francia stílus inspirálták. A Nespresso a Hublot, a Caran d’Ache, a Vélosophy és a Pannonhalmi Főapátság után újabb ikonikus kollaborációval mutatja be, hogyan kelhetnek új életre az újrahasznosított Nespresso kávékapszulák.

A Nespresso globális használtkapszula-gyűjtő rendszert épített ki, amelynek segítségével minden hozzájuk visszajuttatott kávékapszulát újrahasznosítanak, és gondoskodnak arról, hogy mind az alumínium, mind a kávézacc visszakerüljön a körforgásba.

A globális és a magyarországi visszagyűjtési arány is folyamatosan nő, ez jól példázza, hogy a vásárlók egyre tudatosabbá válnak vásárlási szokásaik kialakítása során. Itthon a használt Nespresso kapszulák már több, mint 50 százaléka visszakerül a márkához újrahasznosításra. Az élelmiszerek mellett pedig többek között a ruhatárak környezeti lábnyomának mértéke is olyan kérdés, amely egyre inkább foglalkoztatja az embereket. Éppen ez a trend ihlette az ökotudatos cipőiről ismert Zèta nevű divat-startup és a Nespresso összefogását, hogy megalkossanak egy újrahasznosított kávézacc felhasználásával készített sneaker-kollekciót.

nespresso - zeta - fenntartható divat

Designer sneakerek kávézaccból

A RE:GROUND limitált kiadású cipők legalább 80 százalékban újrahasznosított alapanyagot tartalmaznak, és készítésük során a Nespresso által visszagyűjtött kapszulákból származó kávézaccot is felhasználnak: minden pár cipőben 12 csésze espresso elkészítése után megmaradt kávézaccot hasznosítanak újra, amely az innovatív vegán bőr felsőrész és a talp anyagában nyer új életet. A cipők Portugáliában készülnek, és a márka kizárólag Európában forgalmazza őket, hogy rövid maradjon a szállítási lánc, ezzel is minimalizálva a környezeti lábnyomot. A stílusos és kényelmes cipőkollekció Latte, Cappuccino és Ristretto színben érhető el.

„A Zèta-val közös kollekciónkkal szeretnénk egy újabb kézzel fogható példán keresztül bemutatni a kávérajongóknak, mennyi lehetőség rejlik a Nespresso kávékapszulák újrahasznosításában. Ezzel is arra szeretnénk ösztönözni mindenkit, hogy juttassa vissza hozzánk használt kapszuláit, hogy mi újrahasznosíthassuk őket. Azt gondolom, hogy nagyon szép eredményt értünk el itthon a több mint 50 százalékos újrahasznosítási aránnyal, de hisszük, hogy a vásárlóink segítségével ezt még tovább tudjuk növelni” – mondta el Rezsdovics Kata, a Nespresso magyarországi marketingvezetője.

A kávézacc új élete – a levendulamezőkön is

A kávézacc újrahasznosítása a Pannonhalmi levendulamezőkön évek óta a márka hazai képviseletének szívügye. A kezdeményezés teljes mértékben helyi: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozásuk, mind a termesztőközeggyártás és annak felhasználása is Magyarországon valósul meg.

A Magyarországon visszagyűjtött Nespresso kapszulák újrahasznosítása Debrecenben történik, ahol az alumíniumot és a kávézaccot szétválasztják egymástól. A kávézacc nagy részét Debrecen környékén komposztálás során hasznosítják újra, míg az alumíniumból különböző használati tárgyak készülhetnek. Legutóbb például a svájci Hublot-val fogott össze a Nespresso, hogy egy olyan luxusórát alkossanak, amelynek alapanyagában az alumínium és a kávézacc is újrahasznosul, de készült már Caran d’Ache toll és városi kerékpár is a kávéfogyasztók által összegyűjtött és a gyártóhoz visszajuttatott kapszulák felhasználásával.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!