Nők a demokráciáért vívott harc élén: nem Navalnij özvegye az egyetlen

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.05 | Közélet | Olvasási idő: 5 perc
Nők a demokráciáért vívott harc élén: nem Navalnij özvegye az egyetlen

Február 16-án elhunyt Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék jelképértékű figurája, Vlagyimir Putyin elnök legfontosabb politikai ellenfele. Özevegye, Julija Navalnaja hamar világossá tette, hogy a jövőben is küzdeni fog azokért az eszmékért, melyek néhai férje munkásságát is áthatották. Nem Navalnij özvegye az egyetlen olyan nő a térségben, aki nyíltan hadat üzent valamely antidemokratikus rezsimnek.

Február 16-án, 47 esztendős korában meghalt Alekszej Navalnij. Özvegye, Julija Navalnaja épp a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián tartózkodott, amikor értesült a tragikus hírről. Először nem is akart hinni a fülének, majd – átlagon felüli lélekjelenlétről tanúbizonyságot téve – a publikum elé állt, méghozzá a következő szavakkal: „Először gondolkodóba estem: álljak ki önök elé, vagy siessek haza a gyermekeimhez? Aztán eltűnődtem rajta: vajon mit tenne Alekszej az én helyemben? És biztos vagyok benne, hogy ő is a nyilvánosság elé állt volna”.

A közgazdász végzettségű Julija Navalnaja zavarba ejtő hirtelenséggel jelent meg a nemzetközi politika porondján. Rögtön kijelentette: meggyőződése szerint maga Putyin a felelős férje haláláért, az Európai Parlamentben pedig arról beszélt, hogy a Nyugatnak „újítóvá” kell válnia, ha valóban szeretné megállítani az Ukrajnát két évvel ezelőtt lerohanó orosz agresszort.

„Ha valóban le akarják győzni Putyint, akkor újítóvá kell válniuk. Nem árthatnak Putyinnak egy újabb határozattal vagy egy újabb szankciócsomaggal, amely nem különbözik a korábbiaktól. Nem győzhetik le azzal, hogy azt gondolják, hogy egy elvek szerinti ember, akinek vannak erkölcsei és szabályai” – fogalmazott február végén Navalnij özvegye.

Julija Navalnaja egy felhívást is közzétett az X nevű közösségi médiás platform felületén, melyben arra ösztönözte a felhasználókat, hogy csatlakozzanak a kibontakozóban lévő mozgalmához. „Folytatni fogom azt a munkát, amit Alekszej Navalnij elkezdett. Folytatni fogom a harcot az országunkért. És titeket is arra buzdítalak, hogy álljatok mellém” – üzente Julija Navalnaja.

Nem Navalnij özvegye az egyetlen nő a térségben, aki nyíltan hadat üzent valamely antidemokratikus rezsimnek.

Elizaveta Jaszko, az ukrán parlament 33 éves tagja 10 évvel ezelőtt, az euromajdant követően vált politikai aktivistává. „Hittem benne, hogy a politikának meg kell teremtenie a változást, hiszen az igazságtalanság szinte tapintható volt” – nyilatkozta Jaszko a CNBC-nek februárban. 2013 novemberében az akkori ukrán elnök, Viktor Fedorovics Janukovics vonakodott attól, hogy aláírja az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodást, s egyértelművé tette, hogy inkább Oroszországgal, valamint az Eurázsiai Gazdasági Unióval élénkítené országa kapcsolatait. Ezt követően hatalmas tüntetéssorozat indult Ukrajnában, mely végül Janukovics bukásához vezetett. Jaszko 2019-ben találkozott Ukrajna jelenlegi elnökével, Volodimir Zelenszkijjel, s nem sokkal később úgy döntött, a törvényhozásban szerez érvényt saját pártja célkitűzéseinek.

Az ifjú politikusnő mélyen átérzi Julija Navalnaja helyzetét, hiszen az élettársa jelenleg Grúziában raboskodik, mivel konfliktusba keveredett a helyi hatalommal. Jaszko úgy látja, Oroszország két évvel ezelőtt indított invázióját követően megnövekedett a női politikusok renoméja Ukrajnában. Egyébként ő maga is tagja volt annak az ukrán delegációnak, mely februárban a Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciára utazott, hogy a nyugati szövetségesek támogatását kérje a háború folytatásához.

Szvjatlana Heorhijevna Cihanovszkaja belarusz nyelvtanárként és tolmácsként kezdte karrierjét, majd az ország politikai ellenzékének egyik vezéregyéniségévé nőtte ki magát, miután a 2020-as elnökválasztás idején letartóztatták a férjét, Szjarhej Cihanovszkit, aki politikai kihívást intézett a jelenleg is hivatalban lévő elnök – Vlagyimir Putyin közeli szövetségese -, Aljakszandr Rihoravics Lukasenka ellen. Szvetlana Cihanovszkaja azóta ugyan külföldre távozott, de időközben a belorusz ellenzék egyik legismertebb arcává lépett elő. Gyakran képviseli országát különböző nemzetközi találkozókon, miközben szövetségeseit arra buzdítja, hogy szigorúbb szankciókkal sújtsák a Lukasenka vezette rezsimet, mely az elmúlt évtizedekben megszámlálhatatlanul sok emberi jogi jogsértést követett el.

Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere 2023 májusában azt mondta, Fehéroroszországban körülbelül 1500 politikai bebörtönzött raboskodik úgy, hogy fogvatartásukat semmi sem indokolja.

Szvjatlana Cihanovszkaja a véletlennek köszönhetően vált politikussá. Miután férjét 2020. május 29-én – koholt vádak alapján – letartóztatták, ő maga lépett Cihanovszki helyére az elnökválasztáson mint ellenzéki jelölt. Azt mondja, a férje iránti szerelem motiválta vakmerő döntését. És hogy mi ad számára folyamatos inspirációt az olykor kilátástalannak tűnő harc folytatásához? Nos, a politikusnő válasza lakonikus tömörségű, de annál kifejezőbb:

„Hatalmas fájdalom van bennem, amit képes vagyok energiává alakítani.”

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!