A lefagyasztott embrió is emberi élet: történelmi döntés az Egyesült Államokban

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.02.26 | Anyaság | Olvasási idő: 9 perc
A lefagyasztott embrió is emberi élet: történelmi döntés az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok úgy tűnik, egyre távolabb kerül a valóságtól (és a biológiától) és egyre közeledik a Szolgálólány meséjének diktatúrájához, amiben a nők elveszítik minden reproduktív jogukat.

Miután több államban már nem lehet abortuszt végrehajtani (sok helyen erőszak és az anya életének veszélyeztetése esetén sem), most Alabama állam a lombikbébi program során megtermékenyített petesejtet is gyereknek nyilvánította, ezzel lényegében kiskorú ellen elkövetett emberölésnek minősül a lefagyasztott, de fel nem használt embriók mindenfajta megsemmisítése.

Az alabamai legfelsőbb bíróság úttörő ítéletében kimondta, hogy a lefagyasztott embriók gyermekek, és azok, akik elpusztítják őket, felelősségre vonhatók emiatt.

Az Egyesült Államok 2022 júniusában egy nagy hátraarcot tett a női jogok terén, amikor a Legfelsőbb Bíróság visszavonta a Roe v. Wade döntést, amely a nők számára szövetségi szinten biztosította a jogot az abortuszhoz, vagyis ahhoz, hogy ők maguk rendelkezhetnek a testük felett, és dönthetnek arról, hogy akarnak-e új életet világra hozni.

Ezután az egyes államok maguk dönthették el, hogy engedélyezik-e az abortuszt, aminek az lett a következménye, hogy az olyan konzervatív államok, mint Texas betiltották a terhességmegszakítást. Ez szélsőséges esetekben még azt is jelentheti, hogy az állapotos nőket akár még egy vetélés miatt is felelősségre lehet vonni. Arról nem is beszélve, hogy az erőszak során fogant magzatokat sem lehet elvetetni, ami a 21.században felfoghatatlan. A mostani alabamai döntés pedig még inkább gúzsba köti a nők reproduktív jogait.

lombikbébi program - embrió - jogi szabályozás - egyesült államok

Míg az abortuszellenes „életpártiak” üdvözölték a lépést, rengetegen kritizálták a hullámok miatt, amit egy ilyen döntés vet. Egyrészt más, hasonlóan gondolkodó államok is vérszemet kaphatnak és megpróbálhatják az embriókat emberként definiálni. Az egyik vallási csoport máris precedensként használja az alabamai ítéletet egy floridai abortuszjogi ügyben.

„Ez egy hosszú és stratégiai menetelés része, amelynek célja a magzati személyiség ideológiájának meghonosítása, amely a terhes nők, döntéseik és a szülés ellenőrzésének középpontjában áll” – mondta Dana Sussman, a Pregnancy Justice nevű jogi érdekvédelmi csoport ügyvezető igazgatóhelyettese a CNN-nek.

Az alabamai ítélet két olyan perből ered, amelyet három olyan szülői csoport nyújtott be, akik in vitro megtermékenyítési (IVF) eljárásokon, lombikbébi programon estek át, hogy gyermekeik szülessenek, majd úgy döntöttek, hogy a megmaradt embriókat lefagyasztják.

A szülők azt állítják, hogy 2020 decemberében a Mobile kórház egyik betege, ahol a lefagyasztott embriókat tárolták, egy „nem biztonságos ajtón” keresztül besétált a termékenységi klinikára, és több embriót kivett a kriogén óvodából – áll az állam legfelsőbb bíróságának ítéletében. A páciens keze „megégett” a rendkívül alacsony hőmérsékleten tárolt embriók miatt, aki emiatt a padlóra ejtette őket, ezzel pedig „megölte” a megtermékenyített petesejteket, áll az ítéletben.

A szülők gondatlanságból elkövetett emberölés miatt pereltek, de az elsőfokú bíróság elutasította keresetüket, mivel úgy találta, hogy „az ebben az ügyben érintett kriokonzervált, in vitro embriók nem tartoznak a „személy” vagy „gyermek” fogalmába” – áll a határozatban.

A múlt héten azonban az állam legfelsőbb bírósága nem értett egyet az elsőfokú döntéssel és megállapította, hogy a „méhen kívüli gyermekek” – vagyis a meg nem született gyermekek, akik „a biológiai méhen kívül helyezkednek el, amikor megölik őket” – gyermekek, és az állam kiskorúak ellen elkövetett emberölésről szóló törvény hatálya alá tartoznak.

Az egyik pár ügyvédje a CNN-nek elmondta, hogy az ügy kizárólag a szülőknek szolgáltatott igazságról szól, hiszen a klinika nem vigyázott eléggé az embrióikra.

Bár a bíróság döntésével nem tiltotta be magát a lombikbébi programot, ez az első ismert eset, amelyben egy amerikai bíróság szerint a lefagyasztott embriók emberi lények, ennek a hozzáállásnak pedig komoly következményei lesznek az alabamai termékenységi iparra.

A szakértők szerint a biztosítási költségek az egekbe szökhetnek, ami sok család számára megfizethetetlenné teheti a mesterséges megtermékenyítés és a lombikbébi program árát, ez pedig eltántoríthatja az egészségügyi szolgáltatókat a meddőségi kezelések elvégzésétől, attól való félelmükben, hogy felelősségre vonják őket minden egyes alkalommal, amikor egy embrióból nem lesz sikeres terhesség. Ez azt is jelentheti, hogy a szülők mostantól kénytelenek lesznek élethosszig tartó tárolási díjakat fizetni az embriókért, amelyeket bármilyen okból nem használtak fel (sikeres terhesség, de akár egy válás is közbejöhet), mivel nem lehet ezeket csak úgy kidobni.

„Egyetlen racionális egészségügyi szolgáltató sem nyújtana továbbra is szolgáltatásokat a fagyasztott embriók létrehozására és fenntartására annak tudatában, hogy örökre tárolni kell őket vagy fennáll a kockázata egy hasonló büntetésnek” – írta Greg Cook, az alabamai legfelsőbb bíróság bírája a különvéleményében.

lombikbébi program - embrió - egyesült államok - jog - online női magazin

Mi áll a bíróság ítéletében?

Az ügy lényegi kérdése, hogy az embriókat gyereknek lehet-e tekinteni. A bíróság többségi véleményében úgy döntött, hogy igen, megjegyezve, hogy Alabama lakosai 2018-ban megszavazták az alkotmány módosítását, hogy az a meg nem született élet védelmét is magába foglalja. Az, hogy ez a meg nem született élet fizikailag egy méhen belül vagy kívül van-e, nem számíthat, mondta a bíróság.

„Alabama népe kinyilvánította, hogy az állam közrendje szerint a meg nem született emberi élet szent” – írta egybehangzó véleményében Tom Parker főbíró.

Az ügy alperesei – a termékenységi klinika, a kórház és annak tulajdonosa – azzal érveltek, hogy a fagyasztott embriók jogellenes haláláért való felelősség megteremtése jelentősen megnövelné a kezelés költségeit és az embriók megőrzését „megterhelővé” teheti az alabamai családok számára.

Az Alabamai Orvosi Kamara, amely a bíróság döntését megelőzően szintén felszólalt, figyelmeztetett, hogy egy ilyen döntés „óriási polgári jogi felelősséget” jelentene a termékenységi szakemberek számára, mivel az embriók a mesterséges megtermékenyítés folyamata során bármikor károsodhatnak vagy teherbeesésre alkalmatlanná válhatnak, beleértve a felolvasztásukat is.

Mindez akár olyan abszurd helyzetet is teremthet, hogy „az embriók még azután is a kriogén tárolóban maradnak, hogy a kezelésen átesett pár meghalt és potenciálisan még azután is, hogy a pár gyermekei, unokái, sőt dédunokái is meghaltak” – írta az állam orvosi kamarája egy levélben.

Alabama legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy ezek a kérdések a törvényhozókra tartoznak, és hogy a kiskorúak jogtalan haláláról szóló törvény egyértelmű, mivel az „minden megszületett és meg nem született gyermekre korlátozás nélkül kiterjed”.

A párok, akiknek ügye ezt a lavinát elindította, valószínűleg nem gondoltak arra, hogy egy történelmi döntés részesei lesznek.

Trip Smalley, az egyik házaspárt képviselő ügyvéd elmondta, hogy a szülőket „lesújtotta” az embriójuk megsemmisítése és egyszerűen csak keresték a módját, hogy a termékenységi klinikát felelősségre vonják. Az ítéletből esetlegesen felmerülő politikai kérdésekkel a törvényhozóknak kell foglalkozniuk – mondta. Az ügyet most visszaküldik az alsóbb fokú bírósághoz és a felek felkészülnek a tárgyalásra, lehetett megtudni az ügyvédtől.

Alabamában most óriási a bizonytalanság, így az érintett személyek és az intézmények sem tudják, mi lesz a következő lépés, hogyan kell majd eljárni a jövőben, és persze szövetségi szinten, de globális léptékben is nyugtalanító, milyen hatása lesz a döntésnek.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!