Valóban megkönnyíti a szülést ez az egzotikus gyümölcs?

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.03.10 | Anyaság | Olvasási idő: 7 perc
Valóban megkönnyíti a szülést ez az egzotikus gyümölcs?

Ha az egészségről van szó, rengeteg tanács, tipp és mende-monda terjed szájról-szájra, nincs ez másképp a várandósság és szülés kapcsán sem. Az egyik ilyen tanács, hogy a terhesség utolsó heteiben ajánlott datolyát fogyasztani, mert az megkönnyíti majd a szülést. Bár első hallásra légből kapottnak tűnhet, van valóságalapján az ajánlásnak, sőt, tudományos kutatások is alátámasztják hatékonyságát.

Terhesség alatt számos étel kerülendő, így például a nyers halak, -hús és -tojás, pasztörizálatlan tej, ezzel szemben vannak olyan élelmiszerek, amiket kimondottan ajánlanak. Ezek közé tartozik a datolya is.

A datolyát a világ egyik legrégebben termesztett gyümölcsének tartják, története több ezer évre nyúlik vissza.

Számos különböző datolya fajta létezik, de nálunk a leggyakrabban a nagyobb Medjool és a Deglet Nour fajtákat lehet beszerezni.

Milyen előnyökkel jár a datolya fogyasztása?

A datolya tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Antioxidánsokban is gazdag, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a sejtkárosodástól. A terhesség alatt fontos a kiegyensúlyozott étrend, így a datolyát nyugodtan lehet a kilenc hónap során végig fogyasztani. Íme, néhány egészségügyi előnye, ami miatt az egész terhesség alatt lehet enni a gyümölcsöt:

Élelmi rostok

A datolya sok élelmi rostot tartalmaz, ami segít a bélmozgásban. Négy datolya körülbelül 6,7 gramm élelmi rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi 20-35 grammos bevitel körülbelül 25%-ának felel meg.

A datolya segíthet enyhíteni a székrekedést

Ez gyakori tünet a terhesség alatt, mivel a hormonok hatására a gyomor-bélrendszer lelassul. A vaspótlásra szedett kiegészítők szintén növelhetik a székrekedés kockázatát.

Kálium

A szervezetnek káliumra van szüksége a folyadékegyensúly fenntartásához és a sejtek szabályos működésének támogatásához. A napi ajánlott mennyiség 4700 milligramm, ezt azonban nagyon kevesen érik el. Az első trimeszterben a hányás a várandósság egyik gyakori velejárója, amit sokan tapasztalnak, a kellemetlenségen túl pedig ez alacsonyabb káliumszinthez vezethet. Mindössze négy szem (100 gramm) datolyában 696 milligramm kálium van, ami így remek káliumforrás ebben az időszakban is.

Folsav

A datolya folsavat is tartalmaz, amely fontos tápanyag a terhesség alatt, mivel megelőzi a súlyos születési rendellenességeket, például a gerincferdülést. Az orvosok azt javasolják, hogy a terhes nők folsav-kiegészítők formájában vigyék ezt be, hogy elérjék a napi ajánlott 600 mcg-os mennyiséget. A datolya 100 grammos adagonként 15 mcg folsavat biztosít.

Vas

A terhesség alatt nagyobb a vashiányos vérszegénység kockázata, és kétszer annyi vasra van szükségük a nőknek, mint egyébként. A súlyos vashiányos vérszegénység növelheti a koraszülés vagy kis súllyal való születésnek és a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét.

Alacsony GI

A datolya alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszer. Ez azt jelenti, hogy lassabban emésztődik meg, és nem okoz gyors vércukorszint-emelkedést. A terhes nők mintegy 10%-ánál alakul ki terhességi cukorbetegség, ami magas vércukorszintet jelent. Ez olyan komplikációkhoz vezethet, mint a nagyobb születési súlyú baba és a koraszülés.

Cukorpótló

A datolya cukorhelyettesítőként is használható. A datolyacukor, lényegében őrölt, szárított datolyából készül. Körülbelül 30%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos cukor. Viszont a datolyacukor íze megegyezik a datolyáéval, ezért nem mindig működik jól cukorhelyettesítőként.

Segít beindítani a szülést?

Sok helyen hallani, hogy emiatt érdemes a várandósság vége felé datolyát fogyasztani, ez azonban nem igaz. Viszont a datolya úgy tűnik, hogy képes lehet megkönnyíteni a szülést. Ugyan még csak néhány kisebb vizsgálat foglalkozott a témával, de az eredmények biztatóak. Fentebb már láttuk, hogy amúgy sem árt a datolya terhesség alatt, szóval, ha még ezen a téren is be tud segíteni egy kicsit, akkor tényleg minden mellette szól.

Az egyik legkorábbi kutatást a Jordan University of Science and Technology kutatói végezték 2007. február 1. és 2008. január 31. között. Ebben a vizsgálatban mindössze 69 nő vett részt, akik a szülés várható időpontja előtt négy héten keresztül napi hat szem datolyát fogyasztottak, a kontrollcsoportban pedig 45 nő volt, akik nem fogyasztottak a gyümölcsből.

A datolyagyümölcsöt fogyasztó nőknél szignifikánsan nagyobb volt a méhnyaktágulás átlaga a felvételkor, mint a datolyagyümölcsöt nem fogyasztó nőknél (3,52 cm vs. 2,02 cm) és szignifikánsan nagyobb volt az ép membránok aránya (83% vs. 60%). Spontán szülés a datolyát fogyasztók 96%-ánál következett be, szemben a datolyát nem fogyasztó nők 79%-ával. A prosztin/oxitocin használata szignifikánsan alacsonyabb volt a datolyát fogyasztó nőknél (28%), mint a datolyagyümölcsöt nem fogyasztóknál (47%). A szülés első szakasza szintén rövidebb volt a datolyagyümölcsöt fogyasztó nőknél, mint a datolyagyümölcsöt nem fogyasztóknál (510 perc vs. 906 perc).

A kutatók ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a datolyagyümölcs fogyasztása a szülést megelőző utolsó négy hétben jelentősen csökkentette a szülés megindításának és fokozásának szükségességét, és kedvezőbb, bár nem szignifikáns szüléskimenetelhez vezetett.

Egy frissebb, 2017-es vizsgálat hasonló eredményekre jutott, megerősítve a korábbi tanulmányok eredményeit. Ebben összesen 154, komplikációmentes, egy magzattal várandós nőt osztottak be véletlenszerűen a datolyafogyasztók (77) közé vagy a kontrollcsoportba (77). A datolyafogyasztó csoportba tartozó nőknél szignifikánsan kevesebb olyan beavatkozásra volt szükség, amelyek elősegítették a szülés folyamatát. A spontán szülés megindulásában nem volt szignifikáns különbség. Összességében a kutatók arra jutottak, hogy datolyafogyasztás csökkenti a vajúdás fokozásának szükségességét, de nem gyorsítja a szülés megindulását. Ebben a vizsgálatban a datolyafogyasztás csökkentette a vajúdás oxitocinnal történő fokozásának szükségességét.

Bár egyelőre kevés adat áll rendelkezésre, ezek abba az irányba mutatnak, hogy a datolya fogyasztása, különösen a terhesség utolsó heteiben előnyös, mivel csökkentheti a beavatkozások szükségességét anélkül, hogy az anyára és a gyermekre káros hatással lenne.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!